Europska liga - završnica, finale, 12.05.2010, 20:45 h
Atlético Madrid
Atlético Madrid 2:1 Fulham
Fulham

Video: Forlan junak hamburškog finala!

Vedran Babić • srijeda, 12.05.2010.
Video: Forlan junak hamburškog finala!
Foto: EPA

Nogometaši madridskog Atletica pobjednici su Europske lige za sezonu 2009./2010.! U uzbudljivom finalu odigranom u hamburškoj Nordbank Areni oni su poslije produžetaka s 2:1 bili bolji od Fulhama i tako zaustavili njegovu sjajnu ovosezonsku seriju. Apsolutni junak večeri zove se Diego Forlan, strijelac oba pogotka za Atletico.

120 minuta napete i vrlo borbene, ali nadasve korektne utakmice, trebalo nam je da dobijemo nasljednika Šahtara na prijestolju Europske lige. To je Atletico iz Madrida koji je odlučujućim pogotkom Urugvajca Diega Forlana u 116. minuti stigao do pobjedničkog pokala.

Nakon početnih deset minuta tradicionalnog opipavanja snaga, Atletico je prvi zaprijetio kada je poslije proigravanja Sergija Aguera Forlan pogodio vratnicu. Prethodno je loptu olako predao kapetan Fulhama Danny Murphy. U 16. minuti Jose Antonio Reyes je oprobao svoj udarac iz slobodnjaka, ali je vratar Mark Schwarzer bio na mjestu.

Madriđani su u otvaranju utakmice bili aktivniji, dok je Fulham stajao čvrsto na terenu i šansu čekao iz kontri. Prvi udarac u okvir za Engleze uputio je Simon Davies u 20. minuti. Do 32. nije bilo previše uzbuđenja, a onda je Atletico zasluženo poveo. Ponovno je raspoloženi Aguero šutirao sa 16 metara, a loptu je prema golu usmjerio Forlan i španjolsko slavlje u Nordbank Areni je moglo početi.

Ipak, pomalo neočekivano, prednost Atletica trajala je samo pet minuta. Nesuđeni putnik na Svjetsko prvenstvo u dresu Engleske, Bobby Zamora, našao se u sjajnoj prilici, ali se usput i spetljao te se lopta nekako domogla Damiena Duffa. Bivši igrač Chelseaja ubacio je loptu u peterac, netko iz obrane Atletica je glavom očešao loptu koju je u konačnici na voleju spremno dočekao i u mrežu pospremio Davies. Do kraja poluvremena španjolski sastav je uputio još dva udarca (Forlan, Simao), ali je na oba Schwarzer odlično reagirao.

Početne minute nastavka apsolutno su pripale nogometašima Fulhama. U 52. minuti Duff je sjajnom dubinskom loptom pronašao Zoltana Geru koji je krenuo sam prema madridskom vrataru Davidu De Gei, ali si je dao predug for i 19-godišnji čuvar mreže je bio za korak brži i prvi stigao do lopte. Osam minuta kasnije odličnu je priliku imao strijelac Davies, ali je njegov snažan šut iz kaznenog prostora fantastično ukrotio De Gea.

Atletico kao da se izgubio u prvih 20-ak minuta drugoga dijela te je rijetko bio u prilici ugroziti Fulham i ponovo doći do vodstva. Englezi su uspješno neutralizirali udarne snage svojih suparnika, a kako je utakmica odmicala, tako su i jedna i druga momčad nekako počele sve više razmišljati o produžecima i shodno tome ulagati manje rizika u svoju igru. I šanse su zato bile dosta rjeđe, pa poslije 90 minuta nismo dobili konačnog pobjednika.

U dodatnih dva puta po 15 minuta Atletico je ušao bez ranije zamijenjenih Simaa i Reyesa, a Fulham bez Zamore i Duffa. Na prvo uzbuđenje čekalo se sve do 105. minute kada je Forlan probio desnu stranu Fulhamove obrane i uz gol liniju ušao u peterac. Dao je loptu u sredinu, a tamo je Aguero iz vrlo teške situacije iz neposredne blizine pogodio vanjsku stranu mreže.

Baš kada se činilo kako će se pobjednik riješiti udarcima s bijele točke, fantastični Aguero je napravio cijeli posao i u 116. minuti asistirao Forlanu koji nekako uspijeva progurati loptu kroz noge Hangelandu i pored Schwarzera za konačnu pobjedu madridskog sastava predvođenog trenerom Quiqueom Sanchezom Floresom. Dramatičan kraj ove dramatične hamburške večeri za kraj sezone Europske lige - noćas slavi Madrid!

Europska liga - završnica

finale

Atlético Madrid2:1 *Fulham

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.05.2010. u 01:21
    svaka cast Forlanu 4 gola je dao Englezima otrov je bio za njih,ali Aguero je jako dobra igracina bice Argentina jaka na SP duo Messi Aguero bice belaja za protivnike
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.05.2010. u 00:31
    Fulhamova obrana podbacila, dobiti 2 gola u 5-ercu u finalu europskog natjecanja -> FAIL
    Obrisan korisnik
  • beaver12.05.2010. u 23:51
    bravo forlan!!!!!!!
    beaver