Automoto

Rossi pokušava zaustaviti Lorenza

Matej Milanović • srijeda, 19.05.2010.
Rossi pokušava zaustaviti Lorenza
Foto: EPA

U nedjelju će se voziti Velika nagrada Francuske u MotoGP-u. Prva dvojica u ukupnom poretku, Jorge Lorenzo i Valentino Rossi, ujedno su dvojica najvećih favorita za utrku. Borbi za slavlje nada se i Dani Pedrosa, a Casey Stoner lovi prvo postolje u sezoni...

Staza Bugatti nalazi se blizu grada Le Mansa i dio je puno veće i poznatije staze de la Sarthe na kojoj se održava famozna utrka kroz 24 sata, kako za automobile, tako i za motore. Zadnji je put renovirana 2006. godine i na njoj se nalazi devet desnih i četiri lijeva zavoja. Nakon što je u prošlosti Velika nagrada Francuske više puta mijenjala mjesto održavanja, od 2000. godine se napokon stabilizirala u Le Mansu.

Od tada je najviše pobjeda upisao Valentino Rossi, čak tri. Prošle je godine slavio Jorge Lorenzo, pred iznenađujućim Marcom Melandrijem i Danijem Pedrosom. Rossi je tom prilikom imao pomalo nesretnu utrku koju je završio na neslavnom 16. mjestu.

Prošle je godine Lorenzo u Le Mansu zasjeo na vrh ljestvice, a ovog puta dolazi kao vodeći i pokušat će povećati prednost nad Rossijem. Talijan naravno lovi četvrtu pobjedu i povratak na prvo mjesto na ljestvici. Puno se pak očekuje od Caseyja Stonera, koji je potpuno podbacio u prve dvije utrke i koji mora biti najmanje na postolju ukoliko želi ostati u igri za naslov.

Trenutačno vodeći u poretku, Španjolac Jorge Lorenzo, smatra da nije favorit za Svjetsko prvenstvo, a za samu utrku u Le Mansu nada se suncu: "Bez obzira na pobjedu u Jerezu i vodstvo u svjetskom poretku i dalje sam uvjeren da nisam favorit. Sezona je jako duga i tek je počela. Ipak, jako sam ponosan na ono što sam postigao u Jerezu. Prošle godine sam slavio u Le Mansu nakon jedne sulude i nevjerojatne utrke. Vrijeme je u Le Mansu uvijek veliki upitnik, no nadam se da će biti sunce."

Njegov veliki rival, Valentino Rossi, jako je blizu oporavku od ozljede ramena, a za Francusku se nada da će krenuti dobro već od prvih treninga, kako bi motor bio savršeno podešen za utrku: "Rame mi je skoro potpuno oporavljeno i nadam se da ću u Le Mansu biti u punoj snazi. U sezonu smo krenuli dobro, pobjedom u Kataru i zatim s postoljem. No, u nekim smo stvarima imali dosta problema s motorom i trebamo nastojati poboljšati naše performanse. Nakon Jereza smo imali jedan dobar test i nadam se da će nam te informacije pomoći da odmah krenemo snažno u Francuskoj."

Casey Stoner u Le Mansu ima obavezu ostvariti dobar rezultat. Prošlih godina nije imao previše sreće na ovoj stazi, ali se nada d će ove napokon uspjeti ostvariti dobar rezultat: "Obzirom na stop and go prirodu ove staze, potreban je motor koji je jako stabilan na kočnicama, ali i koji je jako brz na izlasku iz zavoja, posebno u sporim dijelovima. U prošlosti smo uspijevali biti brzi, ali nismo nikad došli do rezultata koje bismo htjeli. Ove godine, mislim da se možemo nadati boljem rezultatu od onog što smo ostvarivali u protekle dvije sezone."

Njegov timski kolega, Nicky Hayden, se pak prisjetio kako u Le Mansu nikad nije ostvarivao dobre rezultate i dodao je kako jedva čeka da vidi kako će proći u ovom navratu: "Le Mans je za mene vjerojatno najteža staza. Nisam nikad bio niti na postolju, niti u prvom redu nakon kvalifikacija. Bit će zanimljivo kako ću proći ove godine. Početak sezone je bio dobar, ali treba nastaviti raditi, jer je cilj konstantno postizati dobre rezultate i smanjiti zaostatak za vodećima."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!