Nogomet

Inter - Bayern: Usporedbe po pozicijama

Matej Milanović • srijeda, 19.05.2010.
Inter - Bayern: Usporedbe po pozicijama
Foto: UEFA

U subotu će se odigrati finale nogometne Lige prvaka. S jedne strane će biti Inter, momčad prepuna zvijezdi koja se napokon vratila u zadnji čin elitnog europskog natjecanja nakon desetljeća čekanja. S druge strane bit će Bayern koji ima puno manje zvijezdi od kojeg se nije očekivalo da će doći tako daleko. Ipak, i Nijemci imaju svoje adute i nadaju se slavlju...

Tri dana je ostalo do velikog finalnog okršaja Intera i Bayerna. Jose Mourinho i Louis van Gaal dobro se poznaju još iz razdoblja u kojem su surađivali u Barceloni. Obojica ne mogu računati na jednog od stalnih prvotimaca, Thiago Motta za Portugalca i Franck Ribery za Nizozemca.

Momčadi koje bi trebali istrčati na Santiago Bernabeu su dobrim dijelom poznate. Kod Intera bi eventualno među prvih 11 mogao upasti Mario Balotelli, a teoretski su u konkurenciji Sulley Muntari i Christian Chivu, no obojica su u zadnje vrijeme uglavnom kretali s klupe. Teško će se to promijeniti u finalu Lige prvaka. S druge strane eventualnom nastupu mogu se nadati Martin Demichelis i Danijel Pranjić, no i kod njih vrijedi ista priča Muntarija i Chivua.

Na papiru je daleko jači Inter. No, poznato je da se u jednoj utakmici može dogoditi svašta, a uz to Bayern je ove godine više puta bio outsider i svejedno je došao do finala.

Julio Cesar - Jörg Butt 1:0

Na vratima nema apsolutno nikakve dileme. Julio Cesar je među najboljim vratarima na svijetu. Ove je godine imao nekoliko loših reakcija i to može biti kolika tolika nada Bayernu. Bez obzira na to, ulijeva puno više povjerenja od Jörga Butta, koji stoji na vratima Bayerna. Butt je dobar golman, ali je ipak puno skloniji pogreškama od kolege iz Intera.

Maicon - Philipp Lahm 1:0

Na desnom boku je žestoka konkurencija između Maicona i Philippa Lahma. Obojica su vrhunski igrači kad igraju na svom najvišem nivou i obojica teže odlasku u napad. Ipak, Maicon jest nešto bolji od Nijemca, a prednost Brazilcu daje i ukupni dojam ove sezone, budući da je bio daleko konstantniji od Lahma.

Od Maicona se očekuje vrhunska predstava i da konstantno stvara probleme protivničkoj obrani, ali i napadu. Lahm pak mora pokazati da može biti najbolji kad je to najpotrebnije, jer ako uspije odigrati na svom maksimumu može se s pravom uspoređivati Brazilcu i može biti jedan od ključnih igrača na utakmici.

Walter Samuel - Daniel van Buyten 1:0

Walter Samuel i Daniel van Buyten su stupovi obrana svojih momčadi. Obojica su jako dobri glavom i nisu neskloni pogocima. Argentinac je nedodirljiv u srcu obrane Intera, a isto vrijedi za van Buytena s druge strane.

Dok Samuel uz sebe ima skupinu veoma iskusnih igrača, Belgijcu u obrani Bayerna, društvo prave mladići. Od van Buytena se zbog toga očekuje da odigra bez pogreške i da ulije povjerenje svojim suigračima. Kao i kod Samuela i Lahma, obojica su jako dobri na svojim pozicijama, no Samuel je malo kvalitetniji i konstantniji, što mu daje prednost pred van Buytenom.

Lucio - Holger Badstuber 1:0

Lucio je prekaljeni internacionalac. Uz Samuela nedodirljiv temelj Interove obrane. Kadgod Brazilac izostane navijači talijanskog sastava se brinu, što dovoljno govori o tome koliko je bitan u planovima Mourinha.

Holger Badstuber se pak polako dokazivao van Gaalu i trebao bi imati osigurano mjesto među prvih jedanaest. Mlad je i ima kvaliteta, ali Lucio je puno veća sigurnost u obrani. Uz to daleko je iskusniji i u finalu Lige prvaka to može imati velikog utjecaja.

Javier Zanetti - Diego Contento 1:0

Između Javiera Zanettija i Diega Contenta nema apsolutno nikakve dileme. Zanetti je simbol Intera. Dugogodišnji kapetan koji uvijek ostavi dušu na terenu, koji trči od početka do kraja utakmice i koji se bori svim srcem bez obzira na rezultat i važnost utakmice.

S druge strane Contento je u zadnje vrijeme dobio van Gaalovo povjerenje kojeg je za sada opravdao. Pokazao je da zna i može, ali jednostavno se ne može uspoređivati sa Zanettijem. Ako mu van Gaal bude dao priliku i u finalu Contento će morati odigrati savršenu utakmicu ukoliko ne želi da ga Interova krila i napadači osramote.

Esteban Cambiasso - Mark van Bommel 0,5:0,5

Esteban Cambiasso i Mark van Bommel jako su važne karike u svojim timovima i uglavnom igraju u veznom redu ispred obrane. Bez obzira na to, imaju jako različit stil igre. Cambiasso je skloniji stvaranju igre i pokušajima u napadu.

Van Bommel je pak skloniji razbijanju protivničke igre. Ipak, obojica svoje uloge odrađuju vrhunski. Cambiasso je kvalitetniji igrač, ali van Bommel agresivnošću, borbenošću i karizmom nadoknađuje ono što mu fali sa strane kvalitete. Uz to, Nizozemac je i kapetan momčadi te se od njega očekuje da bude vođa Bayerna u Madridu.

Wesley Sneijder - Hamit Altintop 1:0

Hamit Altintop bi se mogao naći u sastavu Bayerna zbog promjena koje van Gaal mora napraviti radi izostanka Riberyja. Turčin je solidan igrač, ali je u Bayernu ipak pričuva. Wesley Sneijder je pak odbačen iz Reala.

Nevoljko je došao u Inter i pod vodstvom Mourinha je postao nedodirljiv i jedan je od najzaslužnijih što su se Nerazzuri vratili u finale najjačeg europskog Kupa nakon 38 godina čekanja. Na svom bivšem stadionu će loviti naslov prvaka Europe i bit će jedan od najopasnijih igrača po Bayernovu obranu.

Dejan Stanković - Bastian Schweinsteiger 0,5:0,5

I Dejan Stanković i Bastian Schweinsteiger su imali boljih sezona. Usprkos tome jako su dobri igrači i imaju važne uloge u svojim sastavima. Schweinsteiger je ove sezone igrao više od reprezentativca Srbije, ali Nijemac ipak nema toliku konkurenciju koliku ima Stanković.

Obojica imaju razoran udarac i znaju pogoditi iz daljine, ali znaju i trošiti puno lopti ako ih ne ide. Na papiru, ne bi trebali biti najvažniji igrači na terenu, ali mogu odlučiti finale jednim potezom.

Goran Pandev - Arjen Robben 0:1 Goran Pandev je proživio teških pola godine u Laziju. Nakon toga je došao u Inter i tamo se vratio odličnim igrama. Makedonac je puno pridonio igri Mourinhove momčadi i konstantna je prijetnja za protivnike. Ipak, Arjen Robben je daleko najvažniji igrač Bayerna.

Kao i Sneijder, odbačen je iz Reala i kao i njegov sunarodnjak jedan je od najzaslužnijih što je njegova momčad uopće došla do finala. Dok u Interu ima još zaslužnih, u Bayernu se jedino Olić može mjeriti s Robbenom po tome koliko je doprinio da Bavarci otputuju u Madrid. Pandev može odlučiti utakmicu, no Robben je ove sezone odigrao nekoliko sjajnih utakmica i o njemu uvelike ovisi to kako će Bayern igrati.

Diego Milito - Thomas Müller 1:0

Argentinac Diego Milito dokazani je matchwinner. Zna se naći na pravom mjestu i zna ubaciti loptu u mrežu i u najtežim situacijama. Uvijek se može računati na njega i jako rijetko podbaci. Njegovom moralu dodatno je pridonio gol kojeg je zabio Sieni u zadnjem prvenstvenom kolu čime je poklonio novi naslov prvaka Interu.

Thomas Müller je pak mladi Nijemac koji je izbacio iz sastava puno poznatije Miroslava Klosea i Maria Gomeza. Propustio je samo jednu utakmicu u ovoj Ligi prvaka i to zbog isključenja. Pogodak nije zabio još od prve utakmice protiv Maccabija. Može pomoći svojim suigračima, ali za razliku od Milita, od njega se ipak ne očekuje da riješi finale.

Samuel Eto'o - Ivica Olić 0,5:0,5

Samuel Eto'o je svjetska klasa. Vrhunski igrač koji može u svakom trenutku odlučiti utakmicu. Već je igrao dva finala Lige prvaka, oba puta je slavio i u oba navrata je zabio po pogodak. Zabio je samo dva gola u ovoj Ligi prvaka, ali Mourinho je od njega često tražio i da se žrtvuje i pomogne sredini terena, a ponekad i obrani.

Bez obzira na pedigre Eto'oa, ove godine Ivica Olić igra u životnoj formi. Uz Robbena je najzaslužniji što je Bayern došao do Madrida i od njega i Nizozemca se očekuje najviše u njemačkom sastavu. Zabio je već sedam golova i samo je jedan pogodak udaljen od Lea Messija koji je trenutačno najbolji strijelac ovogodišnjeg natjecanja. Ako bude odigrao kao u zadnje vrijeme, može ga dostići, a možda i prestići.

Novčana vrijednost

Prema podacima Transfermarkta cjelokupni Inter vrijedi 361,5 milijuna eura. Moguća prva jedanaestorka pak vrijedi 258 milijuna eura. Nešto je skromniji Bayern koji sve skupa vrijedi samo dva milijuna više od prve jedanaestorice Intera. Momčad koja bi trebala istrčati na Santiago Bernabeuu, pak, vrijedi 141,25 milijuna eura.

Najveću pojedinačnu vrijednost ima igrač kojeg u Madridu sigurno neće biti na terenu, Franck Ribery koji vrijedi okruglih 50 milijuna. Ako izuzmemo njega, najskuplji igrač njemačkog sastava je Arjen Robben s 38 milijuna, a najmanje vrijedi Diego Contento, čija je trenutačna vrijednost samo 750 tisuća eura. Kod Intera je pak najskuplji Samuel Eto'o s 40 milijuna eura, dok je najjeftiniji Javier Zanetti, iako vrijedi čak sedam milijuna eura.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Vatreni8219.05.2010. u 20:27
    Pa ako zabije dva u finalu i bit ce bolji po golovima u LP nego on.
    Vatreni82
  • Obrisan korisnik19.05.2010. u 16:11
    mislim da je ovo jedan od najlošijih članaka na SportNetu... a pobijediti će onaj koji u finalu da gol više.  a s obzirom da su Olić i Pranjić igrači Bayerna, nije se teško opredijeliti...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2010. u 16:09
    cuj neki se spradju s olicem. kakav narod. ne vidim po cemu etto moze bit bolji od olica ove godine...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2010. u 15:55
    Općenito sve O.K. samo po meni je van Buyten trenutno puno jači od Samuela. Samuel je svjetska klasa, ali je već star i spor - idealan protivnik za Olića , a naročito za Robbena.Ali malo je bedasto uspoređivati Samuela kome u obrani mogu pomoći i Lucio i Maicon i Zanetti i Cambiasso sa van Buytenom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • exlex19.05.2010. u 15:18
    a usporedba manchestera i bayerna je bila vjerojatno 11:0 za manchester pa svi znamo kako je završilo
    exlex