Nogomet

Kako su igrali: Istaknuli se pojedinci

Antonija Pavlić • nedjelja, 23.05.2010.
Kako su igrali: Istaknuli se pojedinci
Foto: Davor Sajko

Dugo je Walesova obrana odolijevala hrvatskim napadima, a zatim je u 45 minuta pokleknula dva puta. Hrvatski reprezentativci pred 13.000 ljudi u Gradskom vrtu nisu odigrali utakmicu za pamćenje, ali su nastavili s nizom pobjeda i, što je mnogo važnije, potvrdili sjajan dobitak u vidu Ivana Strinića na lijevom boku. Pobjedu su nam donijela dva trenutka inspiracije i majstorije Ivana Rakitića i Luke Modrića.

Stipe Pletikosa: Poslije 14 mjeseci stanke zbog teške ozljede ligamenata koljena, Stipe Hobotnica Pletikosa vratio se na gol hrvatske nogometne reprezentacije i posao odradio - pošteno. Protiv momčadi Walesove kvalitete nije mogao pokazati puno.

Josip Šimunić: Veći je dio utakmice bio siguran i na terenu i u skoku. Nije imao većih kikseva, ali za braniča njegove kvalitete i iskustva ne očekuje se da ima problema s mladim Walesovim debitantima.

Ivan Strinić: Strinić je poslije odlične prezentacije u Klagenfurtu još jednom pokazao da je pravo rješenje za problematični lijevi bok. Jako je dobro mijenjao strane, odlično amortizirao visoke lopte, a veliki je plus njegovoj igri što se ne boji ući u sredinu, povesti loptu i "zakuhati" šansu. Dapače, u više je navrata pokazao da mu i to ide od ruke.

Dejan Lovren: Imao je nekoliko kikseva, ali u globalu se uklopio u solidno izdanje hrvatske obrane. Možda se mogao više priključivati napadu i pokušati zaprijetiti poslije prekida.

Dario Srna (do 75. minute): Kapetan još jednom nije odigrao na svojoj razini. Na početku je mogao biti tragičar, kada je Robert Earnshaw presjekao jednu njegovu loše dodanu loptu, a kasnije su ga Velšani težim prekršajem osujetili u ozbiljnijem napadanju.

Ivan Rakitić (do 77. minute): Bilić ga je ovoga puta smjestio na poziciju zadnjeg veznog, koju igra i u Schalkeu, ali Rakitić nije pokazao da mu to pretjerano odgovara. Pokušao je organizirati igru, ali imao je previše krivih procjena i dodavanja. Ipak, istaknuo se majstorijom na samom kraju poluvremena, kada je nakon duplog pasa s Jelavićem fantastično primijetio izlazak velškog golmana i odmjerenim udarcem loptu neobranjivo plasirao u lijevi kut.

Ognjen Vukojević (do 65. minute): Pokatkad se činilo da nema prave ideje, a bio je i prespor u predaji lopte. Zbog toga mu se nekoliko puta dogodilo da mu se Velšani s leđa prikradu i otmu loptu. U trkačkom je segmentu igre bio na visini zadatka.

Luka Modrić: Bio je prilično neprimjetan u prvih dvadesetak minuta, no živnuo je kada ga je Slaven Bilić premjestio bliže sredini terena. Našao se u nekoliko dobrih situacija, a u 39. je minuti trebao izboriti kazneni udarac kada je branič Walesa, nakon njegova prodora, igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Fenomenalno je asistirao Gabriću za drugi pogodak i pokazao da bez njegova prisustva u sredini Hrvatska teško može stvoriti prigodu za pogodak.

Mario Mandžukić (do 90. minute): Mandžo je i danas bio jedan od najaktivnijnih na terenu; bio je požrtvovan, puno se trudio i nerijetko s odličnim uspjehom obavljao poslove bokova ili čak stopera. Imao je nekoliko dobrih pokušaja, prvenstveno glavom, ali se nije uspio upisati na listu strijelaca. Pitamo se samo - gledamo li u reprezentaciji Mandžukića s kraja sezone u Dinamu ili?

Mladen Petrić (do 45. minute): Solidno se borio s Walesovim braničima, ali bi igrač Petrićeve kvalitete protiv ovakve momčadi morao pokazati više. Imao je dobar udarac iz slobodnjaka, ali osim toga ne bilježimo opasniji pokušaj.

Nikica Jelavić (do 45. minute): Uspio je napadač bečkog Rapida nekoliko puta pobjeći gostujućoj obrani, ali nije učinio ništa ozbiljnije od asistencije Ivanu Rakitiću za prvi hrvatski pogodak.

Drago Gabrić (od 46. minute): Nije odigrao na razini. U 45 je minuta imao mnogo krivih dodavanja, ali se na neki način iskupio zgoditkom nakon prekrasne asistencije Luke Modrića. Sjajna mu se egzekucija ne može osporiti, ali bi za nametanje prvom sastavu morao pokazati klasu više.

Mate Bilić (od 46. minute): U ispresijecanom i "tvrdom" drugom poluvremenu nije dobio priliku ozbiljnije se nametnuti, ali je u nekoliko navrata pokazao da ima nogometni vic - posebice u situaciji kada je petom stvorio stopostotnu prigodu Luki Modriću.

Tomislav Dujmović (od 65. minute): U ovakvoj je utakmici igrao premalo za neku ozbiljniju ocjenu.

Domagoj Vida (od 75. minute): Mladi stoper Osijeka debitirao je za A vrstu, ali nije se mogao osobito istaknuti.

Nikola Pokrivač (od 77. minute): Imao je dvije-tri odlične prilike za udarac, ali nije ih iskoristio. Posebno žalimo zbog situacije kada je ostao sam na 11-ak metara poslije kratko izvedenog kornera Luke Modrića.

Milan Badelj (od 90. minute): Premalo igrao za ocjenu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2010. u 08:50
    meni se sviđa da se bilic dobro razumije sa veznim redom, da puno sudjeluje u gradnji napada a ne samo da ceka u finisu... to se vidjelo i u klagenfurtu a ovdje ponovilo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2010. u 00:04
    ne kuži kak može zvat lovrena i pletikosu koji griju klupu a ne dat priliku da igraju cijelu utakmicu vida i blažević. kaj su ovi kupili mjesta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 22:34
    Novinar kritizra ili kriticar?..ma daj to je nemoguce pa koako to novinar moze da bude , nezamislivo..lol
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 21:14
    Obrisan korisnik