Nogomet

Slovenija: Rasterećeni i opasni

Vedran Babić • utorak, 25.05.2010.
Slovenija: Rasterećeni i opasni

Reprezentacija Slovenije jedna je od onih koje će se pomalo iznenađujuće naći na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Iako ih gotovo nitko nije favorizirao u kvalifikacijskoj skupini, a onda ni u doigravanju protiv Rusije, izabranici Matjaža Keka ušutkali su sve "proroke" i izborili drugi nastup na svjetskoj smotri u svojoj povijesti. Rasterećeni i bez pritiska, Slovenci će biti vrlo opasan suparnik svakoj momčadi.

Kada su za suparnike u kvalifikacijama, između ostalih, dobili Češku, Poljsku i Slovačku, Slovenci su ipak odahnuli znajući da su izbjegli neku od velesila poput Španjolske, Njemačke ili Engleske. Ipak, istovremeno su sigurno bili svjesni da ih čeka žestoka borba za jedno od prva dva mjesta jer je svaka od prvonavedenih selekcija gajila nade u prolaz. Matjaž Kek okupio je kvalitetnu reprezentaciju s jakim momčadskim duhom i na najbolji način iskoristio katastrofalna izdanja prvenstveno Poljske, a potom i Češke.

Izbornik

Matjaž Kek jedan je od onih koji tijekom svoje igračke i trenerske karijere nije ostavio predubok trag iako je bio poznat kao rođeni vođa. Za vrijeme ove prve ubilježio je tek jedan nastup za neovisnu Sloveniju i to dok je nosio dres austrijskog GAK-a. Prethodno je bio članom Maribora te danas austrijskog niželigaša Spittala, a poslije GAK-a vratio se u Maribor gdje je 1999. kao 38-godišnjak prekinuo profesionalnu karijeru. Uglavnom je igrao na poziciji središnjeg braniča, a poslije prekida igračke karijere ostao je služiti Mariboru kao pomoćni trener, da bi 2000. zasjeo na "vrući stolac" i samostalno počeo voditi klub iz rodnog grada u kojem je kao igrač ukupno proveo gotovo deset godina. Odmah po preuzimanju zahtjevne funkcije osvojio je tri uzastopna naslova prvaka Slovenije i tako produžio dominaciju Maribora na ukupno sedam uzastopnih titula najbolje momčadi. Uslijedilo je nekoliko sušnih godina i vrijeme za promjenu sredine. Klupu Maribora Kek je zamijenio onom nižih uzrasta, točnije reprezentacije Slovenije do 15, odnosno 16 godina. Bilo je to 2006., no već u siječnju sljedeće godine imenovan je izbornikom seniorske reprezentacije. Nastup na Euru 2008. nije uspio izboriti, ali je zato u kvalifikacijama za Južnu Afriku ugodno iznenadio i poveo Slovence na drugu svjetsku smotru u njihovoj povijesti.

Iako su poslije šest utakmica osvojili samo osam bodova, Slovenci su natjecanje zaključili na drugome mjestu nanizavši četiri pobjede, od kojih su posebno važne bile one protiv Poljske i Slovačke. U tih deset utakmica primili su svega četiri gola, a jedino su Nizozemci imali jaču obranu (2). U doigravanju su zahvaljujući golu u gostima eliminirali favorizirane Ruse i po drugi put u svojoj povijesti izborili nastup na SP-u.

Stožerni igrači slovenske reprezentacije svakako su kapetan Robert Koren koji je od nedavno slobodan igrač i koji ima najviše nastupa za svoju naciju od svih aktualnih reprezentativaca, zatim vratar Udinesea Samir Handanovič, braniči Boštjan Cesar i Mišo Brečko te nekolicina vrlo kvalitetnih napadački orijentiranih igrača poput Valtera Birse, Milivoja Novakoviča i Zlatana Ljubijankiča.

Kek je protekloga tjedna skratio svoj popis kandidata za Južnu Afriku s 30 na 26, a radovat će ga što može računati na sve najjače karike. Zvučnijih izostanaka nema i Slovenci sigurno s velikim nestrpljenjem iščekuju početak Mundijala na jugu afričkog kontinenta. Do sada su odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu i to u Mariboru protiv Katara (4:1), a uoči polaska na prvenstvo 4. lipnja će odigrati generalku protiv Novog Zelanda, također sudionika završne smotre.

Snage

Baš kao što je kapetan Robert Koren izjavio, najveća prednost slovenske reprezentacije je zajedništvo unutar momčadi. Velikih zvijezda zaista nema i svi igrači dišu kao jedan. Još jedna velika prednost Slovenije je uigrana obrana koja je, kao što smo spomenuli, u kvalifikacijama primila samo četiri gola. Također, važno je istaknuti i komponentu rasterećenosti koja bi im mogla pomoći. Slovencima je i plasman na SP veliki uspjeh i sada se mogu opustiti i uživati, a takav suparnik je - najgori suparnik.

Slabosti

Upravo taj spomenuti manjak zvijezda mogao bi biti određeni problem za Sloveniju. Gotovo svaka reprezentacija ima minimalno jednog igrača oko kojeg se sve vrti, dok Slovenci imaju nekoliko podjednako kvalitetnih igrača i pitanje je hoće li im to donijeti više koristi nego štete. Jednako tako Slovenci nemaju previše iskustva na velikim natjecanjima, pogotovo Svjetskim prvenstvima, i bit će zanimljivo vidjeti kako će se nositi s tim nedostatkom.

Očekivanja

Uspjeh: Bez ikakve dileme uspjehom bi se u Sloveniji smatrao plasman u drugi krug. U nekom "ludom" scenariju uspjeh bi bio i primjerice trijumf protiv Engleske, pa čak i ako se ne izbori osmina finala. Ipak, taj scenarij je manje realan.

Realno: Realno gledajući, Slovenci se imaju pravo nadati prvenstveno pobjedi nad Alžirom u prvom kolu, a onda i borbi za drugo mjesto vrlo vjerojatno sa SAD-om. Englezi su čini se ipak nedodirljivi za ostatak skupine, pa tako i Slovence.

Neuspjeh: Vratiti se kući bez pobjede - e to bi bio najveći neuspjeh za Sloveniju. Na SP-u u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine naši susjedi su ubilježili sva tri poraza i sigurno će učiniti sve da se taj scenarij ne ponovi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis25.05.2010. u 15:26
    neće se englezi protiv njih naigrati. idu slovenci i amerikanci dalje.
    cameosis
  • Obrisan korisnik25.05.2010. u 15:26
    iz skupine u kojoj su oni bili prošli bi i novozelanđani. to dovoljno govori o snazi poljske i češke u tim kvalifikacijama
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani25.05.2010. u 15:20
    Izbacili su Ruse, sigurno vrijede. Navijat ću za njih u skupini, a možda i poslije.
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik25.05.2010. u 13:39
    Dobro napisano!
    Obrisan korisnik