Nogomet

Danska ponovno na velikoj sceni

Ante Jukić • srijeda, 26.05.2010.
Danska ponovno na velikoj sceni

Nakon što je propustila SP 2006. i EP 2008. godine, nogometnu reprezentacija Danska ponovno je izborila plasman na jedno veliko natjecanje. Na putu do Južne Afrike Danci su prošli vrlo zahtjevnu kvalifikacijsku skupinu, što im daje zapravo da se i na Mundijalu nadaju dobrim rezultatima...

Kada je ždrijeb kvalifikacijskih skupina za nadolazeće Svjetsko prvenstvo smjestio Dansku u skupinu s Portugalom i Švedskom, izgledalo je kako bi europski prvaci iz 1992. godine mogli propustiti i treće uzastopno veliko natjecanje. No, sjajnim igrama upravo u dvobojima s gore navedenim reprezentacijama (dvije pobjede protiv Švedske, pobjeda i remi s Portugalom), Danska je izborila izravan plasman u Južnoafričku Republiku, Cristiana Ronalda i suigrače poslala u dodatne kvalifikacije, a svojim skandinavskim rivalima priuštila ljeto uz TV prijemnike.

Morten Olsen

Morten Olsen na klupi Danske je od 2000. godine. Iako se njegovi izabranici nisu uspjeli plasirati na prethodna dva velika natjecanja, ovaj 60-godišnji stručnjak dobio je povjerenje tamošnjeg Saveza i za južnoafričku misiju, što se na kraju pokazalo kao pun pogodak. U izjavama i medijskim istupima uvijek odmjereni Olsen svjestan je u kojim će utakmicama Danska tražiti svoju priliku za prolazak u osminu finala: "Svi znamo snagu Nizozemske, i nema sumnje da su oni apsolutni favoriti za osvajanje prvog mjesta u skupini. Mi se, pak, nadamo kako možemo nadigrati Kamerun i Japan, te na taj način izboriti plasman u osminu finala.

Na koji su način izabranici Morten Olsen promarširali kvalifikacijama najbolje govori podatak da su u deset utakmica ubilježili samo jedan poraz, i to od Mađarske u posljednjem kolu, kada je plasman na Svjetsko prvenstvo već bio osiguran. Zaštitni znak popularnog "Dinamita" (nadimak reprezentacije) i ovog je puta bila granitna obrana, koja je primila samo pet pogodaka. S druge strane, protivničke mreže tresle su se 16 puta, a strijelce je s pet postignutih pogodaka predvodio Soeren Larson, iza kojeg su se smjestili Nicklas Bendtner (3) i Christian Poulsen (2).

Danskoj, koja je propustila SP 2006. i EP 2008. godine, ovo će biti četvrti nastup na smotri najboljih svjetskih reprezentacija, a najveći uspjeh postigla je 1998. u Francuskoj, kada je generaciju braće Laudrup u četvrtfinalu zaustavio Brazil (3:2). U Južnoafričkoj Republici jedini skandinavski predstavnik na prvenstvu natjecat će se u Skupini E, zajedno s Nizozemskom, Japanom i Kamerunom. Puno toga o snazi ove Danske reći će već njihova prva utakmica na prvenstvu (14. lipnja), s obzirom da će s druge strane stajati vrlo jaki Nizozemci.

Snage

Danska će i u Južnoj Africi najveće nade polagati u tradicionalnu skandinavsku borbenost i disciplinu, te čvrstu obranu, koja je najzaslužnija za prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini s Portugalom i Švedskom. Upravo na krilima uspjeha u susretima s te dvije reprezentacije Danci bi mogli "letjeti" i na predstojećem Mundijalu, a dodatni motiv Mortenu Olsenu i njegovim izabranicima zasigurno će biti šestogodišnje izbivanje s velikih natjecanja.

Slabosti

Iako popis danskih reprezentativaca sadrži dosta zvučnih imena, puno njih više nije u cvijetu mladosti (Rommedahl, Gronkjaer, Tomasson, Jorgensen, Jensen...) što bi se moglo pokazati kao otežavajući faktor.

Očekivanja

Uspjeh: Najveći uspjeh na Svjetskim prvenstvima Danska je polučila u Francuskoj 1998. godine, kada je u četvrtfinalu poražena od Brazila. Uspije li i aktualna "garnitura" izboriti plasman među najboljih osam, bit će to bez sumnje veliki uspjeh.

Realno: Ako uzmemo Nizozemsku kao reprezentaciju koja će sigurno zauzeti jedno od prva dva mjesta u Skupini, Danska će se za prolazak dalje boriti s Japanom i Kamerunom. Iako i navedene dvije reprezentacije u ovom trokutu vide svoju priliku, plasman Danaca u osminu finala čini se realnim raspletom

Neuspjeh: Iz napisanog gore nije teško zaključiti što bi za Dansku u Južnoj Africi bio neuspjeh. Naravno, skandinavski mentalitet nije takav da bi od eventualne eliminacije već u grupnoj fazi natjecanja napravio tragediju, no za reprezentaciju koja je tako suvereno prošla kvalifikacije to bi ipak bio "šamar"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2010. u 12:12
    dalje ide kamerun, uz nizozemsku
    Obrisan korisnik