Nogomet

Lavovi u lovu na staru slavu

Ante Zovko • četvrtak, 03.06.2010.
Lavovi u lovu na staru slavu

Kamerunska reprezentacija vraća se na svjetsku scenu nakon izbivanja 2006., ovaj put s iskusnom momčadi i izbornikom debitantom. Predvođeni novim kapetanom Samuelom Eto'om pokušat će oživjeti dane ponosa i slave, Rogera Mille i Françoisa Omam-Biyika.

Kamerun je najuspješnija afrička reprezentacija što se nastupa na svjetskim prvenstvima tiče: od 1982. nastupili su na njih pet, propustili su samo smotre 1986. i 2006., dok su 1990. igrali četvrtfinale. Upravo to ostvarenje otada svaku generaciju koja odlazi na najveće nogometno natjecanje prati kao neponovljivi mit.

O izborniku

Paul Le Guen rođen je 1. ožujka 1964. Profesionalnu igračku karijeru započeo je 1982. kao branič Bresta. Ondje se zadržao do 1989., kad se preselio u Nantes. Dvije godine poslije otišao je u PSG, svoje posljednje igračko odredište. Za pariški je klub upisao 248 nastupa te 1996. osvojio Kup pobjednika kupova. Trenersku karijeru započeo je 1998. u Rennesu. Najveći trag ostavio je u Lyonu, s kojim je od 2002. do 2005. osvojio tri uzastopna prvenstva. Nakon neuspješne epizode u Glasgow Rangersu 2006., gdje je postao prvi menadžer u povijesti kluba koji je otišao s klupe nakon nepune sezone, Le Guen je u siječnju 2007. preuzeo PSG, ali ga nije uspio uzdignuti iz prosjeka, osvojivši pritom Liga-kup. Nakon što mu je klub u svibnju 2009. odbio produžiti ugovor, novi je angažman pronašao već za dva mjeseca, prvi put na čelu reprezentacije.

Šesto pojavljivanje na najvišoj razini dovedeno je pod pitanje još u početku kvalifikacija, kad je Kamerun vodio Otto Pfeister. Reprezentacija je otvorila natjecanje u skupini s dva neuvjerljiva remija i još neuvjerljivijom igrom. U srpnju 2009. Savez je posao dao 45-godišnjem Paulu Le Guenu, koji je situaciju okrenuo "naglavačke".

Oduzeo je kapetansku vrpcu Rigobertu Songu i povjerio je Samuelu Eto'ou te promijenio defenzivnu taktiku u puno atraktivniju 4-3-3 formaciju. Song je počeo pružati puno bolje izvedbe, dok je Eto'o postigao 9 golova u 11 utakmica u kojima je Kamerun s lakoćom pokorio skupinu i s mnogo uvjerljivijom igrom osigurao vizu za Južnoafričku Republiku.

Ondje bi s kombinacijom uglavnom iskusnih internacionalaca i nešto mlađeg kadra mogli biti jedna od najatraktivnijih momčadi s obzirom na Le Guenovu filozofiju. Sve kamerunske linije pokrivene su igračima koji igraju manje ili više važnu ulogu u raznim europskim klubovima. Prva i najveća zvijezda svakako je Eto'o, ali on je i jedina svjetska klasa u momčadi koja se čini kao zdrava kombinacija mladosti i iskustva.

Nakon poraza od Egipta u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija u siječnju, Lavovi su odigrali tri prijateljske utakmice. S Italijom i Gruzijom su remizirali bez pogodaka, sa Slovačkom odigrali 1:1, a od Portugala izgubili 3:1 uz isključenje Eto'oa. Zadnju priliku za popravak dojma imat će protiv Srbije 5. lipnja.

Snage

Iskustvo, kako na reprezentativnoj, tako i na klupskoj, europskoj razini. Osim prve zvijezde i uzdanice Eto'oa, Kamerun se može pohvaliti solidnim veznim redom koji se u kvalifikacijama brzo prilagodio na novi sustav i bio najvažnija karika u igračkom preporodu. Na vratima je Idriss Carlos Kameni, standardni "broj jedan" Espanyola i dugo godina jedan od vodećih afričkih čuvara mreže.

Slabosti

Dok je iskustvo itekako dobrodošla kvaliteta, nekoliko je nositelja igre u poznim igračkim godinama i pitanje je kako će se snaći protiv bržih protivnika. Iako je Le Guen i sam nepoznanica kao izbornik-početnik, morat će poraditi na psihološkom elementu momčadi - Rigobert Song je, primjerice, jedini igrač uz Zinedinea Zidanea koji je isključen na dva Svjetska prvenstva, dok Eto'ovo isključenje u prijateljskoj utakmici govori samo za sebe.

Očekivanja

Uspjeh: Kamerun je kao cilj odredio drugi krug, što je itekako ostvarivo jer u skupini, osim Nizozemske, u Danskoj i Japanu ima protivnike slične kvalitete. Ako uspiju proći, ni četvrtfinale nije nedostižno s obzirom na ne baš zvučna imena u skupini F, čak i ako to bude Italija.

Realno: Eto'o i ostali sve će karte baciti na dvoboje s Danskom i Japanom u želji da se probiju u drugi krug. Osmina finala bila bi uspjeh, a sve ostalo bonus.

Neuspjeh: Neprolazak skupine sigurno bi se percipirao kao neuspjeh, pogotovo ako bi bio produkt rezultatskog i(li) igračkog debakla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 14:03
    Portugal-Zeleni Otoci 0-0,to ništa ne znači,pripremne su jedno a SP nešto drugo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 14:00
    gledao sam ih protiv portugala.koma!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 13:17
    Senegal je isto bio u četvrtfinalu između ostalog,Kamerun je dobra momčad sa špicom svjetske klase i uz malo sreće idu dalje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 10:01
    Ova grupa biti će uzbudljivija nego što mnogi misle, a "Oranje" neka zaboravi na šetnju!?
    Obrisan korisnik