Nogomet

Kamikaze napadaju drugi krug

Ante Jukić • nedjelja, 30.05.2010.
Kamikaze napadaju drugi krug

Prije osam godina nogometna reprezentacija Japana jedini je put u svojoj povijesti prošla grupnu fazu natjecanja na Svjetskom prvenstvu. Uoči početka uzbuđenja u Južnoj Africi, Takeshi Okada uvjeren je kako njegovi igrači mogu u najmanju ruku ponoviti taj doseg...

Nakon što su u prošlosti dugo slovili za egzotičnu nogometnu zemlju, Japanci su, slobodno to možemo reći, postali stalni inventar Svjetskih prvenstava. Kamikazama će ovo biti četvrti uzastopni nastup na Mundijalu, a treći na koji su se morali kvalificirati, s obzirom da su 2002. godine zajedno s Južnom Korejom organizirali najveće nogometno natjecanje na svijetu.

IZBORNIK

Takeshi Okada možda ne spada u red najvećih trenera današnjice, no na listi onih najoptimističnijih za njega bi se svakako našlo mjesta. Naime, 53-godišnji stručnjak, koji je 2007. godine po drugi puta zasjeo na klupu japanske reprezentacije (umjesto Ivice Osima), očekivanja od Svjetskog prvenstva sažeo je u jednoj poprilično čudnoj rečenici: "Naš osnovni cilj u Južnoj Africi je izboriti polufinale". Koliko u toj izjavi ima vjere u mogućnosti svojih igrača, a koliko potrebe za isticanjem u medijima karakteristične i za neke ovdašnje trenere, teško je reći, no zbog ove Okadine najave svakako se isplati pozornije popratiti nastupe Japanaca na Svjetskom prvenstvu. Tko zna, možda čovjek zna nešto što mi ne znamo...

U tih 12 godina koliko je prošlo od Svjetskog prvenstva u Francuskoj, napredak "zemlje izlazećeg sunca" u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu više je nego očit. Od reprezentacije koju bi svaka nogometna sila poželjela za suparnika u grupnoj fazi natjecanja, Japanci su postali vrlo respektabilna družina - još uvijek, doduše, kvalitetom inferiorna onim najboljima, ali spremna svakom zagorčati život, zahvaljujući prije svega odličnoj fizičkoj pripremljenosti i odnosu prema igri.

Osvajač tri od posljednjih pet izdanja Prvenstva Azije u Južnoj Africi natjecat će se u Skupini E, zajedno s Nizozemskom, Kamerunom i Danskom. Pogled na imena suparnika sugerira kako Japanci imaju realne šanse upustiti se u borbu za drugo mjesto i plasman u osminu finala, čime bi izjednačili svoj najbolji rezultat u povijesti Svjetskih prvenstava. Prije osam godina su, podsjetimo, Hidetoshi Nakata i društvo oduševili naciju prolazom među 16 najboljih, gdje ih je zaustavila Turska.

Kad već spominjemo bivšeg igrača Rome i nesumnjivo najpopularnijeg japanskog nogometaša svih vremena, zanimljivo je naglasiti kako će ovo biti prvi nastup Japana na Mundijalu bez Nakate. Ipak, zvijezda ni ovog puta neće manjkati - prije svih tu su Shunsuke Nakamura i Keisuke Honda, koji bi trebali biti udarne igle izbornika Takeshija Okade u Južnoj Africi.

Snage

Japan će, kao i uvijek, najviše nade polagati u besprijekornu fizičku pripremljenost, brzinu i disciplinu u igri, što je s godinama postao zaštitni znak svih "kosookih" reprezentacija. Prednost kamikaza u Južnoj Africi može biti i japanski način shvaćanja sporta i života općenito, tako da Takeshi Okada i njegovi igrači na leđima neće imati rezultatski pritisak karakterističan za one najjače reprezentacije.

Slabosti

Kratko i jasno rečeno - manjak kvalitete. Izuzmemo li Nakamuru, Hondu i još ponekog igrača koji nešto znači u svjetskim razmjerima, Japanci ipak ne raspolažu nogometašima najvećeg kalibra.

Očekivanja

Uspjeh: Uspiju li proći grupnu fazu natjecanja, Japanci će izjednačiti svoj najbolji rezultat u povijesti nastupa na Svjetskim prvenstvima, i to bi za njih nesumnjivo bio uspjeh. Sve iznad toga je kategorija "turbo uspjeh".

Realno: Sve govori u prilog tezi kako će prvo mjesto u Skupini E osvojiti Nizozemska, tako da Japanu predstoji velika borba s Kamerunom i Danskom za drugu ulaznicu koja vodi u osminu finala. Šanse azijske reprezentacije u tom trokutu su realne, ali ništa veće od onih preostale dvije reprezentacije.

Neuspjeh: Teško je eliminaciju Japana u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva okarakterizirati neuspjehom, no ako bi nakon odigrane tri utakmice igrači Takeshija Okade ostali prikovani za dno Skupine E, to bi već bilo razočaranje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!