Nogomet

Odmah biti ili ne biti

Mihaela Bradovski • subota, 12.06.2010.
Odmah biti ili ne biti
Foto: EPA

Dvoboj Južne Koreje i Grčke otvorit će natjecanje u skupini B. U društvu Argentine i Nigerije europskom i azijskom predstavniku preostaje vrebati iz drugog plana, a tri boda iz današnjeg susreta bila bi odličan temelj daljnjim ambicijama...

Uspoređujući snage reprezentacija ove skupine, uloga favorita bez sumnje pripada kadru Diega Maradone. Preostale se tri podjednako nadaju tome da upravo one mogu dohvatiti mjesto među najboljih 16. Južnoj Koreji i Grčkoj i šanse su podjednake i upravo će ovaj susret odigrati veliku ulogu u formiranju konačne ljestvice.

Huh Jung-Moo, izbornik Južne Koreje: Teško je prognozirati za koju će se taktiku odlučiti Rehhagel. Riječ je o stručnjaku s iskustvom koji se nagledao svega. Ono što je jasno je to da će i Grčka, baš poput nas ići na pobjedu.

Grci nakon iznenađujućeg naslova europskog prvaka nisu ponovili uspjeh niti sličan tome, dok Južna Koreja želi ponoviti izdanje iz 2002. kada su kao jedna od dvije nacije domaćina stigla do polufinala.

Najsnažnije grčko oružje njihov je izbornik Otto Rehhagel. 71-godišnji stručnjak zna kako na Svjetskom prvenstvu nema slabe momčadi, ali vlastitim navijačima obećava akcije koje neće završiti sa suzama. "Reprezentacije poput našeg prvog protivnika ima odličnu atmosferu unutar kadra i potrebnu strast, no nećemo razočarati naš narod. Sjajan je osjećam biti među ovdje, među najboljima na svijetu i to nije mala stvar."

Važnost subotnjeg susreta u njegovoj najavi nije mogao izbjeći niti korejski branič Young-Pyo Lee. "U našim očima utakmica protiv Grčke najvažnija je u prvoj fazi Prvenstva. Uspijemo li slaviti u tom susretu u idućim ćemo moći zaigrati ponešto drugačije."

Otto Rehhagel, izbornik Grčke: "U pripremi ovog dvoboja rekao sam svojim igračima - mislite li samo i na djelić sekunde kako si možete priuštiti pad koncentracije bit ćete kažnjeni. Nitko od nas ne zna što će se dogoditi na terenu, ali ono što možemo je vjerovati u sebe i nadati se najboljem.

A na putu prema prvom trobodu azijskom će predstavniku od pomoći biti i napadač Dong-Gook Lee koji se oporavio od ozljede koljena. Za očekivati je kako će povjerenje izbornika dobiti makar u drugom dijelu, no nije nemoguće i da se od samog starta nađe na terenu. Problema s tetivama više nema niti kapetan Ji-Sung Park, najveća zvijezda reprezentacije.

Zbog problema sa skočnim zglobom s druge strane neće biti Vangelisa Morasa i taj će izostanak dosta utjecati na izgled Rehhagelove početne 11-orice. Veznjak Kostas Katsouranis mogao bi tako zaigrati u posljednjoj liniji, no odluči li ga njemački stručnjak ipak iskoristiti na njegovoj prirodnoj poziciji u obrani će moći računati na oporavljene Torosidisa i Seitaridisa.

Iako im je ovo prvi susret na smotri najboljih momčadi svijeta, dva prijateljska iz ne tako daleke prošlosti nešto veći optimizam daju Južnoj Koreji (1:0 - 06. / 1:1 - 07.), ali i sugeriraju kako je moguć još jedan dvoboj s vrlo malo pogodaka.

Želi li Južna Koreja do samog kraja prve faze Svjetskog prvenstva zadržati nade u prolazak veznjak Manchester Uniteda Ji-Sung Park morat će potegnuti još malo više nego što je to do sada bio običaj. Najpoznatiji azijski igrač u pet godina igranja na Otoku poprimio je pobjednički mentalitet, upoznat je s pritiskom velikih utakmica stoga se s pravom baš od njega očekuje najviše.

Kvalifikacijski ciklus Gekas je završio s deset pogodaka, te tako postao prvi strijelac europske zone. Iako je njih čak šest postigao u dva susreta protiv inferiorne Latvije, pojedinac je od kojeg Rehhagel, ali i grčka nacija najviše očekuje. Pogoci i preuzimanje odgovornosti njegove su glavne zadaće, a ako protiv nekoga ima priliku još jednom zabljesnuti to je Južna Koreja.

SP 2010. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Južna Koreja2:0Grčka
Argentina1:0Nigerija
1Argentina 37:1+69
2Južna Koreja 35:6-14
3Grčka 32:5-33
4Nigerija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 14:37
    da se ispravim, grci niti mogu niti znaju. korejcima isprika.
    Obrisan korisnik
  • dajmituprijavuvecjednom12.06.2010. u 14:36
    grci ne znaju, korejci jure. ugodno iznenađen malim crvenima :)
    dajmituprijavuvecjednom
  • Gomez6912.06.2010. u 10:30
    nemojte tako, pa kak je bilo jucer: ljudi su vise ocekivali od tekme franc-urugvaj, ... a nakraju bolja bila tekma JAR-Mehiko
    Gomez69
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 01:30
    to će biti utakmica, Grci ne mogu, Korejci ne znaju...
    Obrisan korisnik