Nogomet

Da vidimo i tu Argentinu

Ante Jukić • subota, 12.06.2010.
Da vidimo i tu Argentinu
Foto: EPA

Drugog dana Svjetskog prvenstva na djelu ćemo vidjeti jednog od najvećih kandidata za naslov prvaka, reprezentaciju Argentine. U pohod na svoj treći naslov svjetskog prvaka, Gaučosi će krenuti protiv nezgodne Nigerije, koja je uvijek spremna pomrsiti račune favoriziranim protivnicima.

Kao što je to, uostalom, uvijek slučaj kad su Svjetska prvenstva u pitanju, reprezentacija Argentine i ovog je puta označena kao jedan od glavnih kandidata za naslov prvaka. Optimizam Gaučosa i svih onih koji upravo izabranike Diega Maradone vide na krovu svijeta nisu uoči početka spektakla u Južnoafričkoj Republici poremetile ni neuvjerljive igre Messija i društva u kvalifikacijama, mnogima nepojmljive "akrobacije" već spomenutog im izbornika, te svojevrsni gubitnički mentalitet ove reprezentacije kad su Svjetska prvenstva u pitanju, koji se najbolje ocrtava u samo dva dosad osvojena naslova svjetskih prvaka, usprkos svoj sili igračkih veličina kojima Argentina nikad nije oskudijevala. No, kad pogledate momčad s kojom Maradona kreće u južnoafričku avanturu, jednostavno je teško zaobići Gaučose u razgovorima o novom prvaku.

"Nije pitanje kako ćemo se mi suprotstaviti Argentincima, nego kako će se oni suprotstaviti nama."

Nwankwo Kanu

Messi, Aguero, Higuain i Milito samo su neke od argentinskih zvijezda koje ćemo gledati na jugu Afrike, ali već je nebrojeno puta dokazano kako skup sjajnih pojedinaca nije jamac vrhunske igre i rezultata. Na tom tragu je i promišljanje Nicole Burdissa uoči dvoboja s Nigerijom, kojim će Argentina otvoriti nastup na Svjetskom prvenstvu. Podsjetimo, preostale dvije reprezentacije u Skupini B su Grčka i Južna Koreja.

"Nema sumnje da smo mi, s obzirom na kvalitetu koju posjedujemo, jedni od glavnih kandidata za naslov, no to na terenu ne pomaže puno ako niste pravi. Prva utakmica je uvijek 'škakljiva', i zato bih ja odmah potpisao pobjedu čak i pod cijenu ne pretjerano impresivne igre. S početna tri boda u džepu bit ćemo puno rasterećeniji u nastavku natjecanja", smatra branič Rome.

Koliko težak posao očekuje Argentinu na startu Mundijala, možda najbolje oslikavaju riječi jednog od najiskusnijih igrača iz redova nigerijske reprezentacije, Nwankwa Kanua. Kapetan Super orlova na privremenom radu u Portsmouthu sudar s argentinskim zvijezdama dočekao je ovim riječima: "Nije pitanje kako ćemo se mi suprotstaviti Argentincima, nego kako će se oni suprotstaviti nama. U svakom slučaju, mi smo potpuno spremni".

Je li ova Kanuova izjava samo hrabrenje suigrača uoči utakmice, ili on zaista tako misli, teško je reći, no sigurno je kako bi malo koja svjetska reprezentacija poželjela sudar s Nigerijom na startu Svjetskog prvenstva. Inače, ovo je treći put da se Argentina i Nigerija nalaze u istoj skupini na Mundijalu, a zanimljivo je da u prethodna dva slučaja (1994. i 2002. godine) niti jedna reprezentacija nije prošla u osminu finala. Nesumnjivo, vrlo zanimljiv podatak za Grčku i Južnu Koreju.

Bez obzira na sve sjajne igrače koje Maradona ima pod svojom palicom, svaka priča o argentinskoj nogometnoj reprezentaciji počinje i završava s Lionelom Messijem. Najboljem igraču svijeta često se spočitavaju ne toliko dobre igre u nacionalnom dresu, pa će stoga i njegov motiv na ovom prvenstvu zasigurno biti još veći. Nigerijci se samo mogu nadati da će Messiju trebati nešto vremena za hvatanje radne temperature

Obafemi Martins i prije ozljede Obi Mikela bio je jedan od najvažnijih igrača nigerijske reprezentacije, a nakon što je igrač Chelsea definitivno 'otpao' sa Svjetskog prvenstva, Martinsova uloga postala je još značajnija. Brzonogi napadač Wolfsburga sposoban je napraviti 'dar-mar' argentinskoj obrani, i to bi mogao biti adut na kojem se Nigerija graditi taktiku u ovoj utakmici

SP 2010. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Južna Koreja2:0Grčka
Argentina1:0Nigerija
1Argentina 37:1+69
2Južna Koreja 35:6-14
3Grčka 32:5-33
4Nigerija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 12:27
    naslov clanka je bas primjeren trenutnoj situaciji jer mnoge od nas zanima kako ce odigrati ta Argentina jer puno prasine se u zadnje vrijeme dizalo vezano uz njih a ponajprije vezano za njihovog izbornika Maradonu...o njegovom trenerskom znaju!...pozivanje vremesnog Verona je po meni veoma... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 11:33
    Nadam se da će danas biti bolji nogomet nego jučer
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 09:51
    Ono jučer je bilo katastrofa, antipropaganda igre. Diego, sretno ti i razuvjeri ih SVIH!!! Vamos Argentina, HOĆEMO NOGOMET.... i titulu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 00:49
    otvaranje i prvi dan je uvijek u grču ..bit će vec sutra ludara...ludi maradona..ameri ce dat koji gol englezima..pitanje je kolko ce primit...ma bez brige,,bit ce svega
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 00:38
    dajte ljudi malo nogometa, danas mexico nešto, ostalo ništa.
    Obrisan korisnik