Nogomet

Pobjeda dobra, remi ne baš

Ante Zovko • nedjelja, 13.06.2010.
Pobjeda dobra, remi ne baš
Foto: EPA

Skupinu D, možda i najneizvjesniju na Svjetskom prvenstvu, u Pretoriji će otvoriti Srbija i Gana. Glavni kandidati za drugu poziciju tražit će prije svega pobjedu jer bi ona donijela mnogo lagodniju budućnost, dok bi svaki drugi ishod ponudio izvlačenje protiv Nijemaca i Australaca...

Dvije reprezentacije koje su se među prvima plasirale u Južnoafričku Republiku na prvenstvo dolaze u sličnim raspoloženjima zbog slabijih izdanja u pripremnim utakmicama. Pitanje je ipak jesu li to bile prave slike Gane i Srbije, koje će već u prvom kolu u međusobnom dvoboju uvelike odrediti svoju sudbinu.

Srbija prvi put na Svjetsko prvenstvo dolazi kao samostalna nacija. Momčad Radomira Antića suvereno je prošla kroz kvalifikacije, dok pripremne utakmice ne nude mnogo optimizma. "Početak Svjetskog prvenstva dolazi u trenutku kad nam misli lutaju na mnoge stvari - borimo se protiv Gane, ali i protiv samih sebe", kaže srpski izbornik.

Dejan Stanković, kapetan Srbije: "Moj ganski suigrač iz Intera Sulley Muntari rekao mi je da je njihova ambicija dosegnuti polufinale, ali mi smo uvjereni da im možemo poremetiti ambicije, iako smo nešto realističniji po pitanju vlastitih šansi."

O čemu god razmišljali, Srbi će na raspolaganju imati kompletnu momčad koju čine mnogi trofejni igrači iz uspješnih klubova. "Otkad sam postao izbornik, svake godine naši su igrači uspjeli osvojiti deset trofeja, što znači da moji igrači znaju igrati dobro kad moraju. Važno je da znaju kako igrati pod pritiskom", dodao je Antić.

Nakon što je propustio prijateljske oglede s Poljskom i Kamerunom u momčad se vratio Nemanja Vidić, dok su ostali u potpunosti spremni. Antić kaže da će glavna prepreka za njegove igrače biti psihološki pritisak, dok on ni sam ne zna što bi rekao na unaprijed ponuđeni remi. "Prije utakmice ću reći da ne bih, ali svaki susret ima svoje uspone i padove i ključno je ne samo sudjelovati nego i pobijediti."

Na ganskoj strani pred susret s Orlovima glavna je priča izbornik, Antićev sunarodnjak i prijatelj Milovan Rajevac, kojeg razvlače pričama o podijeljenoj odanosti, na što on odvraća da je prije svega profesionalac te da njegovo podrijetlo neće igrati nikakvu ulogu. Stiglo ga se štogod priupitati i o susretu. "S prvom utakmicom nikad ne znate. Mi smo najmlađa momčad, zato će ovo biti vrlo zanimljiv meč. Sve se svodi na to tko će nametnuti svoju igru, tko god to uspije, pobijedit će."

Sulley Muntari, igrač Gane: "Njemačka je favorit skupine pa će se tako sve svesti na Srbiju - ne znamo što točno očekivati od njih, ali znamo da su dobra momčad."

Finalisti ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija bit će bez svog ponajboljeg igrača, Michaela Essiena. I bez njega Gana ima čvrstu momčad sastavljenu uglavnom od mladih igrača koji su lani osvojili inačicu Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina. Najveća neizvjesnost bila je vezana za Sulleyja Muntarija, koji se oporavlja od ozljede bedra, no posljednje vijesti govore kako će se veznjak ipak pojaviti.

Rajevac, koji preferira zatvoreni 4-5-1 sustav, zaradio je dosta kritika zbog oku ne pretjerano ugodne igre. Kapetan Stephen Appiah ne prihvaća takav pogled. "Inter Josea Mourinha zvali su defenzivnim, ali su otišli do kraja u Ligi prvaka. Na kraju krajeva, ljudi pamte pobjede."

Srbijanska je reprezentacija u kvalifikacijama češće ovisila o svojim krilima nego o napadačima. Tako je Milan Jovanović bio najbolji srpski strijelac na putu prema Južnoafričkoj Republici. Protiv čvrstog ganskog obrambenog bloka, u utakmici u kojoj se očekuje da će Srbija dominirati u posjedu lopte, Jovanović bi mogao biti ključna karika svoje momčadi, ili kao asistent za prilično trome napadače ili kao strijelac.

Izostankom Michaela Essiena u glavnu uzdanicu Crnih zvijezda prometnuo se Sulley Muntari. Nakon svađe i mirenja s izbornikom veznjak Intera se vratio u bijeli dres i protiv Srbije će vjerojatno voditi bitku ondje gdje se očekuje najviše iskri - na sredini terena. Ponajprije u zaustavljanju protivničkih napada, ali i kao razigravač koji će pokušati gurnuti pokoju upotrebljivu loptu svojim napadačima.

SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Srbija0:1Gana
Njemačka4:0Australija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!