Nogomet

I Brazilci s upitnicima

Dario Dodić • utorak, 15.06.2010.
I Brazilci s upitnicima
Foto: EPA

Popularna reklama s mnogim glavnim akterima Svjetskog prvenstva nakrcana je atraktivnim potezima, fintama, driblinzima, no realnost je čini se drugačija - nitko nije kanta za napucavanje, a da nije bilo drugog poluvremena utakmice Brazil - Sjeverna Koreja "skupina smrti" bila bi "skupina smrtne dosade"...

Iako su ciljevi i realnost svake reprezentacije na Svjetskom prvenstvu drugačiji, sve su dosadašnje reprezentacije (izuzmemo li Njemačku) igrale u grču i pod pritiskom, pritiskom kojeg se oni najveći moraju riješiti ukoliko žele dokazati da su najveći, pritiskom koji i "male" priječi da pokažu što mogu. Portugal i Obala Bjelokosti svoje su rekli, bolje rečeno prešutjeli, u današnjoj utakmici, a Brazilci su uz puno muke protiv neugodnih Korejaca došli do sva tri boda. No, je li to dovoljno?

Iako su uvijek njegovali lijep i atraktivan napadački nogomet Brazilci su bili blagoslovljeni sjajnim vratarima i odličnim stoperima. Lucio i Juan djeluju sigurno (ako zažmirimo na jedno oko i zanemarimo gol Sjeverne Koreje u posljednjim minutama), a i Julio Cesar je imao sjajnu sezonu i ulijeva povjerenje među vratnicama. Na desnom beku/krilu Brazilci imaju vjerojatno dva najbolja igrača svijeta, samo je problem što Maicon i Dani Alves igraju na istoj poziciji, iako ih se može obojicu "ugurati" u početni sastav.

Što je s ostalima? Kaka nije imao sezonu za pamćenje, a noge su mu djelovale teško i večeras. Za vrhunski rezultat protiv objektivno jačih reprezentacija od Sjeverne Koreje bit će potreban i onaj stari raspoloženi Kaka. Robinho? Atraktivan svakako, ima potez, sjajno je asistirao za drugi pogodak Brazila, ali mora se istaknuti da taj isti Robinho nije uspio na najvišoj europskoj razini i da će jače reprezentacije (kao i veliki španjolski i engleski klubovi) naći rješenje kako uštopati Robinha. Luis Fabiano je unatoč problemima s ozljedama imao vrlo solidnu sezonu, pokazao je da može zabijati u reprezentaciji jednako uspješno kao i u klubu, ali postoji i jedan "ali".

Koliko god to zvučalo pretjerano, Robinho i Fabiano su još uvijek nedokazani igrači, moraju pokazati da su rođeni pobjednici i da su u stanju nositi se s Portugalom, Španjolskom, Italijom, Njemačkom. Velik je to teret i pritisak, uspjeh Brazila ovisit će i o tome koliko će se dobro Robinho, Kaka i Fabiano nositi s tim teretom, jer imena njihovih prethodnika zaista su impresivna. Brazil je žario i palio s dokazanim igračima i već tada najboljim svjetskim imenima Ronaldom, Rivaldom, Romariom i Ronaldinhom, već protiv Obale Bjelokosti morat će pokazati jesu li pravi ili nisu.

Portugal i Obala Bjelokosti morat će pokazati i želju za postizanjem golova ukoliko žele nastaviti pohod na Svjetskom prvenstvu. Anemična i nezanimljiva predstava iz prvog kola mora biti zaboravljena, a svaka će reprezentacija pred drugo kolo morati riješiti svoje probleme - Obala Bjelokosti mora odigrati puno bolje ako želi razmišljati o ikakvom uspjehu protiv Brazila, dok će Portugalci morati pronaći način kako razbiti bunker odlične Sjeverne Koreje, a pritom ne riskirati kaznu od strane sjevernokorejske devetke Jong Tae-Sea, koji je praktički svaki dvoboj protiv brazilskih gorostasa dobio. Neće Portugalcima biti nimalo lako, nesmotrenost sjevernokorejskog vratara i lukavstvo Maicona "otvorili su kečap" Brazilu, a Portugalci napadački baš i nisu na razini Brazila.

Cristiano Ronaldo morat će odigrati bolje jer je očito da ovakav Portugal uvelike ovisi o njemu. Međutim, društvo mu neće praviti Higuain, Kaka i Sergio Ramos, neće biti igrača koji s portugalskom megazvijezdom može podijeliti taj teški teret. Već kroz pet/šest dana vidjet ćemo kako zapravo diše "skupina smrti", nadajmo se da će biti puno zanimljivije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 09:52
    slazem se sa vecinom vas, i ovu za kvartovsku fucu i za takticku pripremljenost momcadi, obrane su stvarno dobre, ali opet kad pogledas zalaganje u napadu nekih ekipa (francuska,grcka,itd.) stvara se dojam da maltene svi kopiraju mourinhov inter protiv barce, jos da ekipe poput portugala i obale... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 08:55
    oni neće ni grupu proći
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 03:23
    A oni MORAJU odigrat na granici svojih mogućnosti. Šta misliš,da se oni izležavaju i vuku po terenu ka Srbi,da ne bi moralo još dodatno pojačat osiguranje u Johanezburgu (oni,S. Koreja,naravno,ako tko nije skužija)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 02:46
    dunga je svjestan da mu napad nije briljantan pa igra opreznije, ali 2 izrazito defenzivna veznjaka protiv koreje mu nisu trebala. ipak, uigrava se za kasnije što je ok. koreja čudo, totalno neočekivano odigrali, sretno im dalje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 02:38
    Neznam zasto se ljudi toliko čude ovom prvenstvu, pa danas dođeš na školsko na kvartovsku fucu i ekipa ti stoji iza centra i čeka te, sasvim normalna stvar, druga i treća tekma u skupini će sigurno biti puno bolje jer uvijek će bar jedna ekipa morat tražit pobjedu.
    Obrisan korisnik