Nogomet

Čile vjeruje u pobjedu

Nikola Vlahović • srijeda, 16.06.2010.
Čile vjeruje u pobjedu

Natjecanje u skupini H otvaraju Honduras i Čile u Nelspruitu, na stadionu Mbombela. Premda je favorit skupine Španjolska, Čileancima je pobjeda neophodna ako žele nastaviti natjecanje i nakon prvog kruga. Čile je puno kvalitetnija momčad od Hondurasa, ali to treba tek potvrditi i na terenu.

Osim Hondurasa i Čilea u skupini H se još nalaze Švicarska i Španjolska. Nema sumnje da su Španjolci favoriti skupine, ali zato bi borba za drugo mjesto mogla biti vrlo zanimljiva. Ako se pogledaju igrači pojedinih momčadi, onda se kao drugi putnik među 16 najboljih momčadi nameće Čile, međutim, svi imaju svoje adute.

ZANIMLJIVOST

Reprezentacija Čilea će na utakmici protiv Hondurasa obilježiti točno 48 godina od njihove posljednje pobjede na Svjetskom prvenstvu. Naime, 16. lipnja daleke 1962. godine Čile je svladao tadašnju reprezentaciju Jugoslavije, a Honduras je prava prilika za prekid tog negativnog niza.

Argentinski stručnjak, Marcelo Bielsa, napravio je sjajan posao sa Čileom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, završivši na drugom mjestu sa samo bodom zaostatka iza moćnog Brazila. S druge strane, Honduras je do juga Afrike došao zahvaljujući Kostariki, koja nije uspjela pobijediti SAD te je tako Honduras izborio zadnje mjesto u kvalifikacijama koje je vodilo u Južnoafričku Republiku, a ovo je drugo Svjetsko prvenstvo na kojem će se Honduras natjecati.

Mnogi su Honduras proglasili kao najslabiju momčad u skupini H, međutim, Los Catrachosi vjeruju u sebe i nadaju se da mogu napraviti iznenađenje i plasirati se u drugi krug. Da bi u tome uspjeli, treba im dobar rezultat iz utakmice sa Čileom, koji je apsolutni favorit. Što se tiče igračkog kadra, izbornik Hondurasa, Carlos Velasco, našao se u problemima već za prvu utakmicu.

"Čile je odlična, tvrda momčad koja ne ostavlja niti malo slobodnog prostora. Njihovi vezni igrači mogu vrlo dugo držati loptu i uvijek imaju dobra rješenja. Kada imamo loptu moramo je što duže zadržati, a ako je izgubimo moramo brzo posložiti obranu da nam ne bi stvarali probleme", objasnio je Hendry Thomas, veznjak Hondurasa.

David Suazo, igrač u kojega su se najviše uzdali i koji je najbolji njihov igrač, najvjerojatnije će propustiti prvu utakmicu. Napadač već duže vremena vuče ozljedu desne noge, a svoju će priliku čekati na klupi. "Suazo jednostavno ne može izdržati cijelu utakmicu. Definitivno ga neću staviti od prve minute u utakmici sa Čileom, možda uđe s klupe, međutim, male su šanse i za to", rekao je Velasco.

Osim Suaza, okosnicu Hondurasa čini još nekoliko zanimljivih igrača. Prva violina je veznjak Tottenhama, Wilson Palacios, a tu je i dvojac iz Wigana Hendry Thomas i Maynor Figueroa. Važna karika je i 34-godišnji Amado Guevara, kapetan i igrač s najviše nastupa za Honduras u povijesti. Premda imaju nekoliko dobrih pojedinaca, Honduras na terenu ne djeluje previše impresivno te Čile ne bi smio imati previše problema.

"Zašto se mi ne bismo plasirali među četiri najbolje momčadi? Naša je reprezentacija sposobna napraviti veliki rezultat, ali moramo ići utakmicu po utakmicu. Za sada je najvažnija utakmica ona protiv Hondurasa", rekao je vratar i kapetan Čilea Claudio Bravo.

Reprezentativci Čilea uvjereni su da imaju kvalitetu da se plasiraju među 16 najboljih momčadi, a pobjeda protiv Hondurasa jednostavno je imperativ. Izbornik Bielsa sastavio je solidnu momčad koja može biti neugodna za svakog protivnika. Obranu predvode vrlo dobri Arturo Vidal, Mauricio Isla i Pablo Contreras, dok su za golove zaduženi Humberto Suazo i Alexis Sanchez.

Međutim, još uvijek je upitan nastup napadača Humberta Suaza te bi na njegovom mjestu mogao zaigrati Esteban Paredes. "Svi se nadamo da će Suazo biti spreman, međutim, ako ne bude onda sam ja tu. Spreman sam preuzeti odgovornost ako me izbornik uvrsti u momčad i od prve minute ću ići po pogodak", dodao je Paredes.

Mora se priznati da Honduras ima male izglede da dođe do pobjede protiv Čilea, međutim, ovo Svjetsko prvenstvo već nas je naučilo da je zaista nezahvalno prognozirati. Hoće li ovo biti još jedna dosadna, mukotrpna i nikakva utakmica ili odlična predstava Hondurasa i Čilea ostaje nam za vidjeti.

Važna karika Hondurasa je veznjak Tottenhama Wilson Palacios. On je igrač koji diktira ritam igre i koji vuče sve poteze u igri Hondurasa. Izrazito čvrst, dobrog driblinga i odličnog udarca mogao bi zadavati puno problema na sredini terena. Palacios je "spona" veznog reda i napada, a svojim potezima trebao bi gurati napadače u izgledne prilike.

Veznjak lisabonskog Sportinga, Matias Fernandez, trebao bi preuzeti ulogu glavnog razigravača u veznom redu Čilea. Bielsa vjeruje da će Fernandez svojim pametnim rješenjima napraviti pravu pomutnju u momčadi Hondurasa, a njegova kvalitetna proigravanja trebala bi omogućiti napadačima Čilea da matiraju protivničkog vratara.

SP 2010. - Skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Honduras0:1Čile
Španjolska0:1Švicarska
1Španjolska 34:2+26
2Čile 33:2+16
3Švicarska 31:104
4Honduras 30:3-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 08:57
    naslov:Čile vjeruje u pobjedu.........Pa hvala bogu da vjeruju u pobjedu kad igraju protiv honduraša
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 03:57
    azijski rooney!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 03:20
    ajde debeli, uneredi ih!!!!
    Obrisan korisnik