SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina H, 1. kolo, 16.06.2010, 16:00 h, Durban, Durban Stadium, gledatelja: 62.453
Suci: Howard Webb (Engleska), Darren Cann (Engleska), Michael Mullarkey (Engleska)
Španjolska
Španjolska
0:1(0:0) Švicarska
Gelson Fernandes 52'
Švicarska

Video: Švicarci prizemljili Furiju

Branimir Korać • srijeda, 16.06.2010.
Video: Švicarci prizemljili Furiju
Foto: EPA

Prvo veliko iznenađenje ovog Svjetskog prvenstva kreirala je Švicarska pobjedom protiv Španjolske. Iako su se branili najvećim dijelom susreta, Švicarci su za razliku od Španjolske iskoristili priliku i uzeli neočekivana tri boda...

Španjolska
Švicarska
Španjolska
Švicarska
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
5
Carles Puyol
6
Andres Iniesta
(do 77')
7
David Villa
8
Xavi Hernandez
11
Joan Capdevila
14
Xabi Alonso
15
Sergio Ramos
16
Sergi Busquets
(do 61')
21
David Silva
(do 62')
Pričuvni igrači
9
Fernando Torres
61'
22
Gonzalez Jesus Navas
62'
18
Pedro
77'
Trener
Vicente del Bosque
1
Diego Benaglio
2
Stephan Lichtsteiner
4
Philippe Senderos
(do 36')
6
Benjamin Huggel
7
Tranquillo Barnetta
(do 90'+2')
8
Gokhan Inler
10
Blaise Nkufo
13
Stephane Grichting
16
Gelson Fernandes
17
Reto Ziegler
19
Eren Derdiyok
(do 79')
Pričuvni igrači
5
Steve Von Bergen
36'
15
Hakan Yakin
79'
22
Mario Eggimann
90'+2'
Trener
Ottmar Hitzfeld

Danas je u Durbanu odigrana jedna od rijetkih dobrih i zanimljivih utakmica na ovom Svjetskom prvenstvu. Švicarska se uspješno obranila od svih španjolskih napada, pritom postigla i jedan pogodak te prekinula niz nepobjedivosti Španjolske protiv europskih reprezentacija koji je trajao tamo još od studenog 2006. godine i poraza od Rumunjske.

Od samog početka susreta bilo je jasno tko je s kakvim željama istrčao na teren. Španjolci su bili ti koji su diktirali situaciju na travnjaku, oni su pokušavali kreirati prilike i doći do pogotka dok je Švicarskoj prvi cilj bio ne primiti pogodak što duže.

Miran početak

Španjolska - Švicarska

Udarci: 24/8
Udarci u okvir: 8/3
Posjed lopte: 63%/37%
Prekršaji: 8/21
Korneri: 12/3
Točna dodavanja: 479/174

Prvih 25 minuta proteklo je bez većih prilika, a onda su zaprijetili Španjolci. Pique je lijepom varkom došao u dobru poziciju, ali je dobro reagirao švicarski vratar Benaglio. U velikoj prilici bio je u 31. minuti David Villa, nakon povlačenja Inieste Španjolci su zaradili slobodni udarac na 17 metara, ali Villa je ciljao u živi zid.

Što se tiče većih uzbuđenja to je u biti bilo sve. Španjolska je radila i pokušavala probiti švicarski obrambeni zid, ali prenapučenost u 16 metara stvarala im je velike probleme i nisu mogli kreirati više prilika.

U drugom dijelu se nastavilo u istom ritmu. Španjolska je imala inicijativu i pokušala doći do vodstva, ali onda je uslijedio šok.

Gelson šokirao Španjolsku

U jednom od rijetkih napada Švicarske lopta je došla u šesnaesterac Španjolske, Casillas nije stigao intervenirati, lopta se odbila do Gelsona Fernandesa koji iz blizine gura loptu u mrežu za potpuno neočekivano vodstvo.

Nakon primljenog pogotka Španjolska je još jače pritisnula, bacili su sve karte na napad te su vrlo brzo uvedeni i Fernando Torres i Jesus Navas. Blizu pogotku došli su u 63. minuti kada je Iniesta pucao s ruba 16 metara, ali lopta je za malo otišla pokraj gola.

Rijetko strijelac

Veznjak Švicarske Gelson Fernandes nije igrač koji često postiže pogotke. Pogodak Španjolskoj bio mu je tek drugi gol u dresu švicarske reprezentacije i to nakon što je prvijenac postigao protiv Moldavije u ožujku prošle godine.

Švicarcima je zastao dah sedam minuta kasnije kada je Xabi Alonso dobio povratnu loptu na 20 metara, snažno opalio, ali lopta je zatresla gredu i vratila se u polje.

Pritisak Španjolske ostavio je i dosta prostora na polovici Španjolske te su u 74. minuti dobili priliku posve matirati velikog favorita. Derdiyok je "poslao po ćevape" Puyola i Piquea, gurnuo loptu pokraj Casillasa, ali se pogotku ispriječila vratnica.

Završni pritisak

Posljednjih desetak minuta konstantno se igralo pred golom Švicaraca, ali prevelika gužva u šesnaestercu Švicarske i španjolski napadi su redom neutralizirani. Nije tu bilo prostora za ulaske u 16 metara, puno toga se svodilo na ubačaje s bokova što su Švicarci s lakoćom neutralizirali.

Sve u svemu, dobra utakmica i posve neočekivani rezultat. Španjolci baš ne briljiraju na svjetskim prvenstvima i ovaj poraz bi mogao unijeti dodatnu nervozu u njihovim redovima.

SP 2010. - Skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Honduras0:1Čile
Španjolska0:1Švicarska
1Španjolska 34:2+26
2Čile 33:2+16
3Švicarska 31:104
4Honduras 30:3-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 18:49
    opet ne možeš vući paralelu. u košarci se koš,dva,tri, 10 bez frke stigne ali u nogometu ne. kao što sam već rekao i što svi znaju nogomet je specifičan i neusporediv s bilo kojim sportom-zato je i najpopularniji sport na svijetu. a ti i dalje živi u zabludi da je košarka brži nogomet
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 12:00
    prvo, nema nikakve potrebe da koristis takve rijeci poput "idiotska" ili "nemoj ti meni", ja imam svoje misljenje, ti svoje. i da, moze se itekako povuci paralela. mozda nisam najbolje objasnio.. htio sam reci da svi igraju toliko kukavicki da se boje uopce krenuti u napad da se ne bi slucajno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 07:09
    Pobijedio je "taktički nogomet". Iliti anti-nogomet, ovisi kako vam se više sviđa to nazvati... Iskrene čestitke Mourinhou koji je pokazao kako se igra protiv Barcelone i Španjolske. Osobno sam mu neizmjerno zahvalan na tome...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 01:07
    nemoj priseravat čovik ti je dobro reka a koga ti voliš to je stvar ukusa ali očito da ti anti-nogomet odgovara jer nikad nisi gleda pravi nogomet
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 01:03
    ja kužim da se protiv ovakve španjolske ne može (bar švicarska...) drugačije igrat ali to nije slučaj samo na ovoj utakmici 90% utakmica do sada je igrano  na 0:0. Pa ok ako jedna Andora igra bunker ali jedna reprezentacija koja se plasirala na SP da tako igra to je skroz bezveze.
    Obrisan korisnik