SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina H, 1. kolo, 16.06.2010, 13:30 h, Nelspruit, JAR
Suci: Eddy Mailet (Sejšeli),Menkouande, Hassani
Honduras
Honduras
0:1(0:1) Čile
Jean Beausejour 34'
Čile

Čile startao zasluženim slavljem

Lovro Štrbinić • srijeda, 16.06.2010.
Čile startao zasluženim slavljem
Foto: EPA

Čile je u prvoj utakmici skupine H zasluženo upisao tri boda i tako uspješno krenuo u bitku za jedno od prva dva mjesta u skupini. Nadigrali su Čileanci kvalitetom ograničeni Honduras te mogu samo žaliti što nisu još malo popravili svoju gol-razliku...

Honduras
Čile
Honduras
Čile
18
Noel Valladares
2
Osman Chavez
3
Maynor Figueroa
 
Ramon Nunez
(do 78')
8
Wilson Palacios
 
Carlos Pavon
(do 60')
15
Roger Espinoza
 
Edgar Alvarez
 
Amado Guevara
(do 66')
7
Emilio Izaguirre
 
Sergio Mendoza
Pričuvni igrači
 
Georgie Welcome
60'
 
Hendry Thomas
66'
 
Walter Martinez
78'
Trener
Alexis Mendoza
1
Claudio Bravo
 
Waldo Ponce
4
Mauricio Isla
6
Carlos Carmona
7
Alexis Sanchez
8
Arturo Vidal
(do 81')
10
Jorge Valdivia
(do 87')
 
Matias Fernandez
15
Jean Beausejour
17
Gary Medel
 
Rodrigo Millar
(do 52')
Pričuvni igrači
18
Gonzalo Jara
52'
 
Pablo Contreras
81'
 
Mark Gonzalez
87'
Trener
Marcelo Bielsa

Danas se u Nelspruitu odigrala utakmica dva ne toliko zvučna i atraktivna suparnika, koja je na kraju bila zanimljivija i s puno više tempa od nekih utakmica od kojih smo mnogo više očekivali. Iako su jedna i druga momčad započele utakmicu bez svojih udarnih igala, Humberta Suaza iz Čilea te Davida Suaza iz Hondurasa, uzbuđenja nije nedostajalo. Kvalitetom ipak jači Čile na kraju je zasluženo slavio s 1:0 iako je rezultat mogao biti i izraženiji u njihovu korist.

Dosta zanimljivo je započela utakmica te se već od prvih minuta vidjelo da će biti življa od mnogih dosad odigranih na ovom prvenstvu. Već u drugoj minuti pokušao je iz slobodnog udarca s nekih 25 metara čileanski veznjak Matias Fernandez, no udarac je otišao iznad grede. Sljedeće uzbuđenje dogodilo se u šestoj minuti, kad je Vidal tukao s vrha kaznenog prostora. Međutim, slab udarac završio je u rukama golmana Hondurasa Valladaresa.

Osma pobjeda Čilea

Vezane vijesti

Bila je ovo osma pobjeda za Čile na svjetskim prvenstvima te 26. nastup na najvećoj nogometnoj smotri. S druge strane, Hondurasu je ovo drugi nastup na Mundialu te su u svojoj četvrtoj utakmici u povijesti doživjeli svoj drugi poraz.

Još jedna dobra prilika za Čile mogla se stvoriti u 13. minuti, ali je Valdivia poslao malo prejaku loptu prema Beausejouru. Iz spomenutih prilika vidjelo se da su Čileanci bili bolja momčad od samog početka i kontinuirano prijetili vratima Hondurasa.

Zatim je uslijedilo par minuta igre u kojima se Honduras malo oslobodio pritiska te su u izglednim pozicijama bili Pavon i Espinoza. U prvom slučaju udarac je bio dosta loš, dok je u idućoj prilici udarac blokiran od strane čileanske obrane.

Nakon toga nastavila se priča iz prvih 15-ak minuta te je Honduras bio sve više zbijen na svoju polovicu, a Čile je prijetio. Prvo je udarac Valdivije s 20 metara blokiran, a zatim je Isla nakon solo-prodora i udarca izborio korner nakon kojeg je Vidal iz dobre situacije glavom poslao loptu iznad grede. Igrala se tada 25. minuta.

Sljedeću priliku Čileanci su pretvorili u pogodak. Fernandez je krasnom loptom pronašao Islu, koji s desne strane u sredini pronalazi Beausejoura. On kasni na loptu, ali se, nakon što ju je dirao branič Hondurasa Mendez, lopta od njega odbija u mrežu. Bilo je to zasluženo vodstvo Čileanaca, koji su bili nedvojbeno bolja momčad. Do kraja poluvremena vidjeli smo još i pokušaj Sancheza koji je blokiran te na drugoj strani pokušaj Hondurasa kada je Nunez iz slobodnog udarca s 25 metara poslao loptu pod gredu, ali je na to vratar Bravo bio spreman.

Drugo poluvrijeme moglo je loše započeti za Čile da je sudac odlučio svirati jedanaesterac za Honduras nakon duela Alvareza i Demela na rubu kaznenog prostora. Bila je to dosta dvojbena situacija. Potom se opet zaredalo s prilikama s čileanske strane. Prvo je Sanchezov udarac sa desetak metara blokiran, a zatim je u 62. minuti iz velike prilike isti igrač pucao pored gola. U toj situaciji bio je sam pred golmanom.

Statistika

Udarci: 7/20
Udarci u okvir: 2/5
Posjed lopte: 44%/56%
Prekršaji: 15/21
Korneri: 4/6

No, dvije minute poslije toga uslijedila je za Čile još veća prilika koju je Valladares bravurozno obranio. Ponce je bio sam na dva metra od gola, ali nije glavom uspio matirati golmana Hondurasa.

Čileanci su i dalje konstantno napadali želeći postići drugi pogodak i prelomiti utakmicu jer je ovako postojala opasnost da iz neke kontre prime izjednačujući pogodak. Honduras je pokušavao visoko napasti čileansku zadnju liniju, no uglavnom im nisu time stvarali veće probleme. U 75. minuti Vidalov udarac obranio je Valladares, a iz odbijanca je postignut pogodak koji je na kraju poništen zbog Sanchezovog igranja rukom.

Nastavljao se i dalje pritisak prema Valladaresu, ponajviše preko danas raspoloženih za igru Fernandeza i Sancheza. U jeku napada Čilea jednu polupriliku imao je i Honduras, ali je Welcome s dvadesetak metara iz dobre pozicije pucao preko gola. Do kraja se rezultat nije promijenio iako je Gonzalez, nakon što je u 87. minuti ušao u igru, u nekoliko navrata pokušao dalekometnim udarcima.

SP 2010. - Skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Honduras0:1Čile
Španjolska0:1Švicarska
1Španjolska 34:2+26
2Čile 33:2+16
3Švicarska 31:104
4Honduras 30:3-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!