Nogomet

Bafana Bafana traži senzaciju

Ivana Spahija • srijeda, 16.06.2010.
Bafana Bafana traži senzaciju
Foto: EPA

Drugo kolo skupine A donosi dvoboj Južne Afrike i Urugvaja, momčadi koje su u prvom kolu uzele po bod Meksiku, odnosno Francuskoj. Iako Urugvaj "na papiru" ima ulogu favorita, domaćini su daleko od otpisivanja i na krilima svoje publike mogli bi zadati probleme Južnoamerikancima i doći na korak do povijesnog ostvarenja...

Nakon uspješno odrađenog prvog kola u kojem nisu prekinuli tradiciju otvaranja prvenstva bez poraza, domaćini iz Južne Afrike u drugom kolu kreću u lov na vrijedne bodove koji bi ih uoči raspleta doveli na korak do povijesnog uspjeha, plasmana u drugu fazu natjecanja. Bafana Bafana je u prvoj utakmici protiv Meksika pokazala više od očekivanog i na krilima vlastite publike mogla bi napraviti dosta problema favoriziranom Urugvaju.

Može se reći da je za obje momčadi upravo ova utakmica ključna, po bod osvojen u prvom kolu bit će od velikog značaja samo ako u ovom kolu bilo koja reprezentacija ugrabi sva tri boda. Upravo zato se može očekivati napadačka igra s obje strane, jer ni jedni ni drugi nemaju razloga čuvati neriješen rezultat koji im ne ide na ruku. Tko god osvoji sva tri boda, ukoliko bude pobjednika, može početi slaviti jer će se naći jednom nogom u drugoj fazi natjecanja.

Južnoafrikanci su iznenadili u prvom dvoboju s Meksikom, iako se očekivalo rutinsko slavlje Meksikanaca, domaćini su im pomrsili planove i pogotkom Tshabalale otrgnuli su vrijedan bod koji bi im u konačnici mogao biti i presudni. Južnoafrikanci najavljuju pohod na sva tri boda i očekuju veliku podršku publike s vuvuzelama, za koje kažu kako su upravo one njihov 12. igrač.

BROJKE

Ovaj je dvoboj od velikog značaja za Urugvaj zbog još jednog razloga. Naime, izabranici Oscara Tabareza već punih 20 godina nisu slavili u dvoboju Svjetskog prvenstva. Posljednji put to im je pošlo za rukom 1990. godine kada su s minimalnih 1:0 svladali reprezentaciju Južne Koreje. Od tada je Urugvaj tri puta ispao već u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, odigrao tri neriješene utakmice i ostvario dva poraza.

"Urugvaj će biti u problemima nastavimo li u toj utakmici tamo gdje smo započeli s Meksikom. Pobjeda nad Urugvajem donijela bi nas na korak do plasmana u drugi krug i učinila bi našu naciju još ponosnijom", rekao je Siphiwe Tshabalala, strijelac jedinog južnoafričkog pogotka iz dvoboja s Meksikom. Domaćini hvale svaki dio momčadi Urugvaja, kako obranu, tako i napad. "Urugvaj je fizički odlično pripremljena momčad koja je dobro organizirana u obrani, ali isto tako ima i nekoliko odličnih napadača i pokraj Diega Forlana", misli Steven Pienaar, jedna od glavnih karika južnoafričke momčadi.

Urugvajci baš kao i domaćini najavljuju pohod na tri boda koja bi ih lansirala pred vrata drugog kruga. Razočaravajući remi s Francuskom Južnoamerikancima je donio jedan bod, koji bi se također mogao u konačnici pokazati presudnim, ovisno o raspletu dvoboja Meksika i Francuske. Urugvajci su se u prvom susretu uspjeli obraniti od Francuske koja je odigrala u vrlo lošem izdanju i u pozitivnom ozračju dočekuju dvoboj s Južnom Afrikom.

Urugvaj i Južna Afrika do sada su se susreli dva puta, jednom su odigrali neriješeno bez pogodaka, drugi put je u golijadi slavio Urugvaj rezultatom 4:3. U urugvajskom stožeru su svjesni kako im je slavlje nad Bafanom od ključne važnosti, a sve osim tri boda donijelo bi im samo probleme. "Sve momčadi su sada na istom početku. Tablica je potpuno izjednačena i ova utakmica bit će presudna", misli izbornik Urugvaja Oscar Tabarez, koji je uvjeren kako njegova momčad neće biti pod prevelikim pritiskom i kako će joj u drugoj utakmici biti puno lakše nego u onoj s Francuskom. S obzirom na klasne napadače Suareza i Forlana, Urugvajci imaju pravo nadati se punom plijenu iz ovog dvoboja.

Jedna od najjačih karika južnoafričke reprezentacije zasigurno je Steven Pienaar. Veznjak Evertona svojim znanjem i iskustvom pridonosi igri reprezentacije domaćina. Do sada je 46 puta upisao nastup u dresu Bafane i postigao dva pogotka, a upravo bi on mogao napraviti najviše problema Urugvajcima s preciznim loptama prema južnoafričkim napadačima.

Ne treba trošiti previše riječi na Diega Forlana, već godinama najboljeg igrača urugvajske vrste. Napadač Atletico Madrida zadao je glavobolje Francuzima u prvom susretu, no ipak nije došao do pogotka, ali je s impresivnom statistikom od 63 pojavljivanja u dresu nacionalne vrste i 24 postignuta pogotka zasigurno najveća opasnost za južnoafričku obranu.

SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Južna Afrika0:3Urugvaj
Francuska0:2Meksiko
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 21:32
    ajmo bar po bod
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 12:59
    meksiko, jar i urugvaj su mi sve poprilicno dobre i drage repke i steta sto ce 1 morat ispast... francuze sam vec otpisao i nadam se njihovom debaklu
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack16.06.2010. u 11:56
    Navijam za pobjedu jedne od ekipa jer ako se budu gomilali remiji to ostavlja u igri za prolaz sve ekipe,a među njima je i Francuska koju jednostavno ne želim vidjet u drugom krugu..Nije da imam nekaj protiv njih,dapače imaju po imenima jednu od najjačih ekipa,al onog klauna na klupi nemogu više... [više na forumu]
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 11:51
    navijao bih i za jedne i za druge...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 09:54
    po meni ne bi uopce bilo nekakvo iznenadenje da bafana bafana pobijedi, idemo decki!!! čabalalaalalalala
    Obrisan korisnik