SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 2. kolo, 17.06.2010, 20:30 h, Polokwane, Peter Mokaba Stadium, gledatelja: 35370
Suci: Al Ghamdi (Saudijska Arabija), Kamranifar (Iran), Al Marzouqi (Ujedinjeni Arapski Emirati)
Francuska
Francuska
0:2(0:0) Meksiko
Javier Hernandez 64'
Cuauhtemoc Blanco 79' (11m)
Meksiko

Video: Zvjezdani Francuzi ugasili nade

Ivana Strahija • četvrtak, 17.06.2010.
Video: Zvjezdani Francuzi ugasili nade
Foto: EPA

Ne znamo je li Škorpion bio u Marsu ili se Venera zakačila za Saturnove obruče, ali ekipa Raymonda Domenecha mogla je po isteku 90 minuta samo priznati poraz pred boljim Meksikancima. Uz jedan gol iz igre i jedan s bijele točke Meksiko je došao na velika četiri boda na tablici.

Francuska
Meksiko
Francuska
Meksiko
2
Bacary Sagna
3
Eric Abidal
5
William Gallas
7
Franck Ribery
10
Sidney Govou
14
Jeremy Toulalan
15
Florent Malouda
19
Abou Diaby
21
Nicolas Anelka
(do 46')
Pričuvni igrači
11
André-Pierre Gignac
46'
 
 
 
 
Trener
 
1
Oscar Perez
2
Francisco Rodriguez
3
Carlos Salcido
4
Rafael Marquez
5
Ricardo Osorio
6
Gerardo Torrado
9
Guillermo Franco
(do 62')
11
Carlos Vela
(do 31')
15
Hector Moreno
16
Efrain Juarez
(do 55')
17
Giovani Dos Santos
Pričuvni igrači
7
Pablo Barrera
31'
14
Javier Hernandez
55'
10
Cuauhtemoc Blanco
62'
Trener
Javier Aguirre

Francuzi su u današnjoj utakmici tražili materijal za ušutkavanje kritičara, jer su u posljednjih šest odigranih utakmica samo jednom slavili. Meksikanci su pak željeli ostati vjerni tradiciji i napasti ulazak u drugi krug natjecanja, kako su to učinili na četiri protekle svjetske smotre.

Sušnih 45 minuta

Mi smo Meksikoooo

Nevjerojatno ali istinito, meksički navijači uspjeli su u par navrata nadglasati nesnosne vuvuzele. Znači, može se kad se zbilja da sve od sebe, a kako će sutra govoriti oni u meksičkim nacionalnim obilježjima, ne znamo, jer su danas sigurno izderali grlo. No, možda oni ni nisu bili toliko glasni i brojčano nadmoćni, koliko je možda na "trubadure" utjecala niska temperatura od četiri Celzijeva stupnja.

U prvom poluvremenu Francuzi nisu oduševili, a o ušutkavanju kritičara teško se može govoriti. Pokušavali su loptama iz daljine natjerati meksičkog golmana Pereza natjerati na pogrešku, no Meksikanac je očito prešao preko svog straha od nezgodnog Jabulanija. S druge strane terena Meksiko prijeti u brzim akcijama, koje na znojenje tjeraju vratara Llorisa, ali i pokazuju koliko je lako pobjeći francuskoj obrani.

Posebno je propusna lijeva strana, po kojoj već u trećoj minuti Dos Santos prolazi bez problema i silovito trese prečku francuskog gola, no označeno je zaleđe. Offsidea nema u osmoj minuti kad je Vela pretrčao Sagnu, no na svoju žalost prebacio francuski gol. Deset minuta kasnije opet prodor po lijevoj strani, ovog puta Salcida. U 27. minuti morao je intervenirati Lloris, nakon što je Rodriguez prošao francuskom obranom i iz blizine dobro pucao na gol.

Meksikanci su ostali bez agilnog Vele u 32. minuti, nakon što je ozlijeđen, a na njegovo mjesto ulazi Barrera. Bio je to trenutak u kojem su se malo pobojali meksički navijači, no on je već u prvoj sljedećoj akciji uspio sam ispasti pred Llorisa. Da ne budemo nepošteni, spomenut ćemo da su Francuzi u prvih 45 minuta imali blagu dominaciju u posjedu lopte (52 posto) i osam udaraca na gol, kao i četiri kornera, no ni jedna akcija nije "mirisala" na gol.

Meksiko naplatio bolju igru

U drugi dio francuski izbornik uvodi Gignaca umjesto Anelke koji se nije proslavio, a nešto nade francuskim navijačima daje prva prava prilika njihovih pulena. U 54. minuti je Malouda dobro pucao na meksički gol, ali je vratar Perez loptu uspio izvaditi ispod prečke.

Francuzi su se ponadali, ali uzalud. U 64. minuti Marquez je prema golu Francuza nabacio dugu loptu, a svojih se čuvara oslobodio Hernandez. U trku obilazi istrčalog francuskog vratara i šalje loptu u prazan gol Francuske za 0:1.

Francuska – Meksiko

Udarci: 13/12
Udarci u okvir: 4/5
Posjed lopte: 53%/47%
Prekršaji: 22/25
Točna dodavanja: 326/286

Gol Meksika Francuze ljuti, ali im ne donosi bolju igru, zajedništvo ili uopće pravu ideju kako proći s loptom do mreže. Frustracija je vidljiva i u 78. minuti, kad je brzonogi Barrera pobjegao francuskoj obrani, a Abidal ga prekršajem u svojih 16 metara zaustavlja u prodoru prema golu. Sudac Al Ghamdi bez oklijevanja pokazuje na bijelu točku, s koje je za 0:2 precizan Blanco.

Do kraja susreta Francuzi pokušavaju, ne uspijevaju, Domenech šuti, a Henry zijeva na klupi. Francuskog amaterskog astrologa i glumca, a profesionalno nogometnog djelatnika, uopće nije impresionirala činjenica da su dva Aguirreova aduta s klupe, Hernandez i Blanco, zabili golove.

Slavlje Meksika je nakon susreta bilo i više nego zasluženo, a pobjeda ih je dovela tik do prolaska u drugi krug natjecanja. Francuzi su s druge strane, i do sad osvojenim bodom i do sad pokazanom igrom, ugasili nade svojih navijača da će opravdati status favorita.


SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Južna Afrika0:3Urugvaj
Francuska0:2Meksiko
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 02:14
    .......bravo MEXICO i svaka čast meksičkim navijačima koji su uspjeli na trenutke utišat vuvuzele.........
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 01:10
    novi bog se zove javier hernandez
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 00:59
    naravno prvi neka leti izbornik cirkusant!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 00:59
    bas mi je drago! galski pijetlovi na remont!!
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack17.06.2010. u 23:50
    Neopisivo mi je drago zbog pobjede Mexica..prvenstveno radi toga kaj je Francuska postala Domenechova privatna prčija,neide mi u glavu da od takvih igrača on napravi ekipu koja u prve 2 tekme SP-a nije složila nijednu šansu
    Captain Jack