Automoto

Povratak u Silverstone nakon 23 godine

Matej Milanović • srijeda, 16.06.2010.
Povratak u Silverstone nakon 23 godine

Nakon 23 godine Velika nagrada Velike Britanije u motociklizmu vraća se u Silverstone. U MotoGP-u će se za pobjedu boriti Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa i Andrea Dovizioso, trojac koji bi se ujedno trebao nadmetati i za naslov prvaka svijeta, nakon ozljede Valentina Rossija...

Kod Silverstonea su se prve utrke vozile 1947. Nakon toga staza je više puta mijenjana, a posljednje su promjene napravljene ove sezone. Naime, ove godine će se uz utrku Formule 1, u Silverstoneu voziti i MotoGP. Upravo zbog motociklista staza je promijenjena, kako bi bila sigurnija za vozače.

U Silverstoneu se vozilo prvih deset Velikih nagrada Velike Britanije. 1987. natjecanje je prebačeno u Donington gdje je ostalo sve do prošle sezone. Od vozača koji će nastupiti u nedjelju najuspješniji je na utrkama u Velikoj Britaniji bio Casey Stoner, no ovo je potpuno nova staza, na kojoj nitko od pilota još nije imao priliku okušati se.

Vodeći u svjetskom poretku, Jorge Lorenzo, postao je najveći favorit za naslov nakon ozljede Valentina Rossija. Nije bio previše zadovoljan rezultatom ostvarenim u Mugellu te zbog toga očekuje napredak i samim time pobjedu u Silverstoneu: "Cilj mi je još jednom završiti na postolju. Nakon Mugella sam bio razočaran i u Engleskoj želim bolji nastup. Zadovoljan sam vodstvom u poretku, no trebam nastaviti napredovati i na tome ću nastaviti raditi i ovog vikenda."

Odustajanjem Rossija najveći rivali Lorenza za naslov postali su dvojica službenih vozača Honde, Dani Pedrosa i Andrea Dovizioso. Španjolac je rekao kako u Engleskoj želi nastaviti tamo gdje je stao u Mugellu. Ako bi slučajno došao do pobjede, to bi mu bio prvi put u MotoGP karijeri da slavi na dvije uzastopne utrke: "Dolazimo u Silverstone u dobroj formi nakon slavlja u Mugellu. U Italiji smo imali odličan vikend i sada ja i momčad moramo dati sve od sebe kako bi nastavili tim putem. U petak ćemo krenuti bez ikakvog znanja o stazi, no tako je za sve što znači se mogu samo nadati da ću se brzo adaptirati. Slijede tri utrke jedna za drugom i bit će iznimno važno ne raditi pogreške i pokušati biti konstantni s dobrim rezultatima."

Dovizioso je pak nakon dobrog starta sezone uvjeren da bi se u Silverstoneu mogao boriti za prvo mjesto: "Stižem na ovu utrku u dobrom stanju, s tri postolja u četiri utrke. Posebno se dobro osjećam nakon postolja u Mugellu, mojoj domaćoj utrci. Sada treba napraviti još jedan korak naprijed jer se u nedjelju želim boriti za pobjedu."

Nakon što u Mugellu po prvi put u svojoj karijeri nije nastupio na utrci, ovog će vikenda Valentino Rossi po prvi put propustiti cijeli trkački vikend. Lorenzo će nastojati povećati svoje vodstvo u prvenstvu, koje iznosi 25 bodova pred Pedrosom i 32 pred Doviziosom. Vozači Honde će pak pokušati smanjiti zaostatak i ponovno otvoriti prvenstvo. Favoriti za pobjedu su njih trojica, a u borbu se eventualno još može umiješati Stoner, koji ove sezone još nije zadovoljio.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!