Automoto

Lorenzo pobjegao pobjedom u Engleskoj

Matej Milanović • nedjelja, 20.06.2010.
Lorenzo pobjegao pobjedom u Engleskoj
Foto: EPA

MotoGP se vratio na Silverstone po prvi put nakon 1986. i Jorge Lorenzo je napravio važan korak prema naslovu prvaka svijeta. Španjolac je pobijedio pred Doviziosom, Spies je završio kao odlični treći, a Pedrosa je bitno pogoršao svoje šanse za titulu sa razočaravajućim osmim mjestom...

U Silverstoneu se MotoGP vratio nakon 24 godine. Velika nagrada Velike Britanije bila je prilika za vozače Honde da se vrate u igru za naslov i da se približe Jorgeu Lorenzu. Na početku utrke vodeći u ukupnom poretku se borio s velikim rivalom, Danijem Pedrosom.

Pedrosa je ipak kratko trajao te se Lorenzo ubrzo odvojio od ostalih. Lider prvenstva je rutinski kontrolirao prednost sve do kraja utrke i zasluženo došao do pobjede. Za drugu poziciju borili su se Andrea Dovizioso, Randy de Puniet i Nicky Hayden. Od iza im se polako približavao Ben Spies koji je uspio prijeći de Punieta, a u zadnjem krugu je nadmudrio i Haydena te osigurao svoje prvo postolje u MotoGP-u.

Drugo mjesto je pak osigurao Dovizioso koji je uspio zadržati hladnu glavu i time izbiti na drugo mjesto u ukupnom poretku. Casey Stoner je u prvom krugu završio na zadnjoj poziciji te je do kraja utrke morao nadoknađivati poziciji i na kraju je stigao do petog mjesta, nastavivši tako razočaravajuću sezonu.

Najviše je u Silverstoneu podbacio Pedrosa. Španjolac se nakon samog početka utrke ubrzo našao u problemima te je na kraju došao tek osmi i sada zaostaje 42 boda za Lorenzom. Pedrosi će sada trebati čudo da bi se vratio u borbu za naslov. Lorenzo je pak u izvrsnoj poziciji. Ima 37 boda prednosti pred drugoplasiranim Doviziosom i vozi jako dobro i konstantno. Ako nastavi voziti ovako i uspije izbjeći padove, ovo bi trebala biti njegova sezona.

Na kraju, valja spomenuti i sedmo mjesto Marca Simoncellija. Mladom Talijanu, svjetskom prvaku iz 2008. u kategoriji do 250 kubika, ovo je najbolji rezultat u MotoGP-u. Iduća utrka bit će već iduće subote u Assenu.

MotoGP, VN Velike Britanije, Silverstone, Utrka:
1. J. Lorenzo (ŠPA/Yamaha) 41:34,083 min
2. A. Dovizioso (ITA/Honda) +6,743 sek
3. B. Spies (SAD/Yamaha) +7,097 sek
4. N. Hayden (SAD/Ducati) +7,314 sek
5. C. Stoner (AUS/Ducati) +7,494 sek
6. R. de Puniet (FRA/Honda) +9,055 sek
7. M. Simoncelli (ITA/Honda) +14,425 sek
8. D. Pedrosa (ITA/Honda) +15,313 sek
9. C. Edwards (SAD/Yamaha) +27,954 sek
10. A. Espargaro (ŠPA/Ducati) +42,394 sek
11. H. Barbera (ŠPA/Ducati) +43,365 sek
12. A. Bautista (ŠPA/Suzuki) +43,408 sek
13. M. Kallio (FIN/Ducati) +43,580 sek

Utrku nisu okončali:
L. Capirossi (ITA/Suzuki)
M. Melandri (ITA/Honda)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!