Nogomet

Široki osmijesi iz švicarskog tabora

Ivana Strahija • srijeda, 16.06.2010.
Široki osmijesi iz švicarskog tabora
Foto: EPA

Kolikogod se Španjolci ljutili na njih, Švicarci se nakon prvog kola i pobjede samozadovoljno, i s pravom, široko smiješe.

Španjolski izbornik Del Bosque nije se rasipao komplimentima nakon što su Švicarci uzeli tri boda: "Mislim da je to za njih fenomenalna nagrada, s obzirom na nogomet kakvog su pokazali", ljutio se Španjolac. "Povukli su se u obranu i čekali priliku za kontranapad. Mi smo s druge strane došli do Svjetskog prvenstva igrajući svoju vlastitu igru i ne želimo izgubiti svoj identitet."

Španjolcima nije pomogla gotovo potpuna dominacija na travnjaku: "Naša igra nije samo posjed lopte već i stvaranje prilika, ali i realizacija istih. Pokušali smo Švicarcima doskočiti preko krila, uveli smo i drugog napadača Fernanda Torresa, ali eto, pobijedili su sretniji", rekao je frustrirani Del Bosque.

Švicarski izbornik Ottmar Hitzfeld nije mogao tijekom konferencije za medije skinuti osmijeh s lica. "U potpunosti sam svjestan toga da smo danas ispisali povijest. Ako su ta tri boda poklon, s radošću prihvaćam, bit će zapisana u sportskim kronikama zauvijek. Nevjerojatan je osjećaj započeti turnir s tri boda protiv jedne nogometno ogromne nacije poput Španjolske."

Igračima je Hitzfeld prezadovoljan: "Naš su cilj danas bile dvije kompaktne linije iza napadača i nismo se željeli previše trošiti u borbi za loptu. Svjesno smo se koncentrirali na obranu i kontranapade. Bili smo koncentrirani i organizirani i nismo Španjolcima ostavili previše izbora."

"Nakon što smo jako dobro odradili prvi dio to nam je donijelo dodatno samopouzdanje, a kad su u drugom Španjolci opsjedali našu polovicu znali smo da će morati popustiti u obrani. Nakon gola, dobili smo još više poleta", rekao je švicarski izbornik.

Za svoju se taktiku Hitzfeld apsolutno nije mislio ispričavati: "Bila bi ludost igrati otvoreno napadački protiv Španjolaca. Izgubili bismo, i to velikom razlikom."

Sreću Švicaraca pokvarila je ozljeda Philippea Senderosa, kojeg je izbornik zbog problema s gležnjem morao izvaditi iz igre tijekom prvog poluvremena. Branič Fulhama odmah je otišao na pretrage, a izbornik se boji puknuća ligamenta. "Ukoliko je ozljeda ozbiljna bit će nam izuzetno teško bez njega, nećemo ga moći samo tako nadoknaditi", rekao je Hitzfeld.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 14:41
    Svaki bunker se može probiti, pa tako i taj Švicarski. Španjolsku zaista nije išlo, a djelomično su i sami krivi jer su se u prvom poluvremenu poigravali a imali su i dvije 100%-tne prilike. Da su zabili jednu zabili bi još tri, ali nisu pa su sad u bodovnom minusu. Možda je to dobro jer sad više... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH17.06.2010. u 12:39
    Na kraju krajeva Švicarci su osim gola imali još jednu veliku šansu za 2:0 pa se ne može reći da uopće nisu išli u napad, tj. svaka momčad igra koliko joj protivnik dozvoli a kako su gubili Španjolci su morali biti ti koji će stalno napadati.
    ALGHAZANTH
  • ALGHAZANTH17.06.2010. u 12:33
    I najtvrđi bunker se može probiti ako znaš kako, ako imaš dovoljno jako oružje u napadu a to Španjolci ovaj put nisu imali pa je završilo tako kako jest.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 08:10
    To izgleda kao antinogomet, al je jedini nogomet koji moze donjet dobar rezultat protiv ekipa tipa Spanjolska... Igra je mozda ruzna i jadna, al 3 boda su u dzepu, a to je najbitnije!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 00:56
    takve taktike nema ako imaš igrače koji znaju igrat nogomet najmanji je problem stat u svom 16-ercu i nabijat loptu kad naleti. serem se na ovakav nogomet
    Obrisan korisnik