Nogomet

Evo snijega, evo nogometa

Antonija Pavlić • četvrtak, 17.06.2010.
Evo snijega, evo nogometa
Foto: EPA

Šesti se dan lopta kotrljala travnjacima Južnoafričke Republike, a nogometni zaljubljenici tek su prvi put mogli zadovoljno trljati ruke - barem oni ne previše zahtjevni. U tri smo utakmice, naime, vidjeli solidan nogomet, pet golova, mnoštvo prilika i kapitulaciju europskih prvaka; s bliženjem se drugoga kruga polako očito opušta napeta atmosfera i kreće, nadamo se, nogoloptački uragan.

Snijeg je u bijelo zavio veći dio Južnoafričke Republike, a reprezentacije su na 19. Svjetskom prvenstvu konačno počele - igrati nogomet. Odličan su susret, sa šokantnim završetkom, u Durbanu odigrali Švicarska i Španjolska, a europski su prvaci konačno uvidjeli da ih titula favorita neće sama od sebe nositi prema toliko željenom svjetskom naslovu. Gotovo su sve selekcije u Južnu Afriku pristigle maksimalno podjednako pripremljene, a individualni potezi i klasni pojedinci "velikih", pokazalo se, ne mogu odlučiti baš svaku utakmicu.

Ottmar Hitzfield postavio je sjajnu taktiku, kojom je dokazao studiozno proučavanje španjolske igre, na vratima imao izuzetno dobrog Diega Benaglija i pred 62.453 gledatelja Španjolcima očitao lekciju "efikasnosti". Reći će neki da je Benaglijov gol bio "začaran" i da je furija jednostavno bila nesretna, ali mora se priznati kako je Gelson Fernandez za povijesni pogodak dres morao natopiti s mnogo znoja. Loptu je praktički iščupao iz nogu Piquea i ruku Ikera Casillasa, tako da potpisnica ovih redaka i dalje nije sigurna kako mu je to pošlo za rukom.

Ipak, Španjolcima ne valja previše očajavati. Premda ih je nesretni poraz svakako šokirao, razloga za pesimizam i nema previše, jer čvrsto vjerujem da će uza sve prilike, posjed lopte i šanse i na ovome prvenstvu stići daleko.

Čile je očekivano, ali tek s 1:0, pobijedio limitirani Honduras, dok je Južnoafrička Republika protiv Urugvaja neslavno vjerojatno posljednji put "puhnula" u vuvuzelu i propisno se "otvorila", lako izgubivši s 3:0. Bafana, Bafana je najavljivala povijest, ohrabrena remijem s "vrlo dobrim Meksikom", a sada će teško nešto ispraviti u posljednjem susretu protiv Francuske, makar to bila i kvazi Francuska.

Igrač dana

Diego Forlan prvi je igrač na ovome Svjetskom prvenstvu koji se dva puta upisao u strijelce. Ponajbolji igrač prvaka Europske lige očito se najbolje sprijateljio s Jabulani i prekinuo (barem nakratko) dominaciju strijelaca iz obrambenih redova.

Tragičar dana

Južnoafrička je Republika najavljivala veliku utakmicu protiv Urugvaja, hrabreći se remijem kontra Meksika i sijasetom pohvala koje su primili za otvaranje smotre u domovini. No, na kraju su dobili - šipak. Urugvajska ih je vojska propisno osramotila, a zanimljivo će sada biti tek koje će opravdanje Itumeleng Khune ovoga puta naći za poraz Bafane, Bafane. Možda navijači s uvijek iritantnim vuvuzelama ponovno nisu pronašli svoj put do stadiona?

Potez dana

Teško je bilo izabrati potez dana vrijedan uvrštenja u ovu rubriku, ali na kraju sam se odlučila za hvalevrijednu igru braniča Švicarske Stephana Lichtsteinera. Lichtsteiner je već protiv Španjolske istaknuo kandidaturu za "hrabro srce prvenstva", jer ono što je radio europskim prvacima gotovo da je bilo na granici humanosti. Bacao se pred svaku loptu, blokirao 98 % šuteva, glavom raščistio praktički svaku opasnu situaciju pred Benaglijovim golom i na koncu gotovo rasplakao španjolske vedete. To se zove sportski naboj; mnogi bi od njega mogli naučiti kako se bori za svoj klub ili državu.

Gol dana

Premda je i Diego Forlan prekrasno otključao mrežu JAR-a u zatvarajućoj utakmici srijede, titula pogotka dana ipak će pripasti sretnome švicarskom veznjaku Gelsonu Fernandezu. Ne samo da je postao herojem nacije i ime već predbilježio za tiskanje na poštanske marke, već je europske prvake srušio tek drugim pogotkom u dresu Schweizer Natija. Za loptu se izborio na način koji zaslužuje same pohvale, stoga ću reći tek: Bravo, Gelsone.

Izjava dana

Matthew Upson engleski je remi protiv SAD-a pokušao opravdati "kontroverznom" loptom - Jabulani bježi, Jabulani je neugodna iz ubačaja, Jabulani udarena glavom uvijek ulazi u gol, Jabulani je neprijateljica defenzive, što se s Jabulani uopće namjeravalo postići? Njemu sve to nema previše smisla. "Sve mi to nalikuje na šah", kaže Upson, a zaboravlja da na klupi ima vjerojatno najboljeg "šahista" među trenerima. Pitaš li se, Upsone, kako to da su američki pijuni bili snažniji od najplaćenijih šahovskih figura na svijetu? Zemlja u kojoj svaki treći stanovnik pojma nema da se na jugu Afrike održava Svjetsko prvenstvo očito nema problema s Jabulani, ali zato s njome muku muči igrač koji - ju nije pošteno ni isprobao.

Promašena prognoza dana

Koeficijent na pobjedu Švicarske nad Španjolskom, u nekim je stranim kladionicama dosezao i enormnih i precijenjenih 20, a ni u Hrvatskoj nije bio bolji (6). Kako onda zamjeriti triju Sportnetovih prognozera koji su furiji uglas upisali trobod i na adresu Del Bosqueove momčad poslali same hvalospjeve? Ne mogu se jedino odlučiti je li mi, kao generalu poslije bitke, smješnija "najmanja dvojba" Branimira Koraća, statistička (pre)uvjerenost Engleskog pacijenta ili "ovo je bar lako" Vedrana Babića. Dečki, a da pokušate pisati - uvijek suprotno?

Vremenska prilika dana

Svaka čast snijegu, koji je u bijelo zavio veći dio Južne Afrike i odmah donio - bolji nogomet. Procirkulirala je krv u nogama, nema više "švercanja", a ni rukavice neće uvijek pomoći u obrani od južnoafričke "bijele napasti". Možda u narednim danima, stoga, konačno nastavimo gledati nogomet kakav najveća svjetska pozornica i zaslužuje.

Braća dana

Tottenhamovu braniču Wilsonu i napadaču Hangzhou Greentowna Johnnyju Palaciosu, u reprezentaciji Hondurasa pridružio se i treći brat Jerry (pozvan umjesto ozlijeđene Napolijeve zvijezde Julija Cesara de Leona). Trio nogometne braće tako je postao prvi u povijesti svjetskih prvenstava, a da prije nekoliko godina u otmici nije tragično ubijen 15-godišnji Edwin, za nekoliko bismo turnira vrlo vjerojatno pisali i o - kvartetu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8817.06.2010. u 13:10
    Pozdrav Mejasicu.. Forza Milan
    Dalmatinac88
  • Dalmatinac8817.06.2010. u 13:10
    Švicarci su zaslužili pobjedu, a Španjolci će se morati namučiti da izbjegnu Brazil odma u 1/8 finala
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 12:08
    Grčka je ipak klasa vise od švicaraca (bila). Moguce je da doguraju do 1/8 ili cak i 1/4 ali dalje nedu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 11:14
    Potez dana je bio kada je Senderos skršio svog suigrača i ozlijedio samog sebe :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 08:43
    ne vjerujem proći će oni u 2. kolo ali dalje neće moći
    Obrisan korisnik