SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina D, 2. kolo, 19.06.2010, 16:00 h, Rustenberg, Royal Bafokeng Stadium, gledatelja: 38.646
Suci: Roberto Rosetti (Italija), Paolo Calcagno (Italija), Stefano Ayroldi (Italija)
Gana
Gana
Asamoah Gyan 25' (11m)
1:1(1:1) Australija
Brett Holman 11'
Australija

Video: Australija hrabro do boda

Mihaela Bradovski • subota, 19.06.2010.
Video: Australija hrabro do boda
Foto: EPA

Četvrta utakmica skupine D, ona između najmlađe reprezentacije na Prvenstvu i iskusne Australije završila je bez pobjednika. Susret je obilježio događaj iz 24. minute kada je Gana stigla do igrača više i kaznenog udarca, no borbeni Australci nisu dopustili da u nastavku budu podređen sastav i ostanu bez boda...

Gana
Australija
Gana
Australija
22
Richard Kingson
2
Hans Sarpei
3
Asamoah Gyan
4
John Pantsil
6
Anthony Annan
8
Jonathan Mensah
12
Prince Tagoe
(do 56')
13
Andre Ayew
19
Lee I Addy
21
Kwadwo Asamoah
(do 77')
23
Kevin-Prince Boateng
(do 87')
Pričuvni igrači
20
Quincy Owusu-Abeyie
56'
11
Sulley Muntari
77'
14
Matthew Amoah
87'
Trener
Milovan Rajevac
1
Mark Schwarzer
2
Lucas Neill
3
Craig Moore
5
Jason Čulina
7
Brett Emerton
8
Luke Wilkshire
(do 84')
10
Harry Kewell
14
Brett Holman
(do 68')
16
Carl Valeri
21
David Carney
23
Marc Bresciano
(do 66')
Pričuvni igrači
11
Scott Chipperfield
66'
9
Joshua Kennedy
68'
17
Nikita Rukavytsya
84'
Trener
Pim Verbeek

Sredina prvog poluvremena ponudila je nekoliko uzbuđenja u korist Gane koja je morala ganjati minus, dok je kraj susreta čak pripao oslabljenoj Australiji. Nakon 90 minuta dojam je kako je Verbeekova momčad mogla i do punog plijena što bi dodatno zakompliciralo situaciju u skupini uoči raspleta.

Iako su mladi Ganci imali više loptu u nogama, poveli su Australci nakon još jednog kiksa nekog od vratara na ovom Prvenstvu. U 11. minuti Bresciano je izveo slobodan udarac s nešto više od 25 metara, prebacio živi zid i iako se činilo da od svega neće biti ništa, Kingson je pogriješio, ispustio loptu, a Holmanu je preostalo tek da je proslijedi u praznu mrežu.

Pogodak minusa afričkog je predstavnika natjerao u napad, no sve do prelomnice koja se dogodila u 24. minuti opasnosti po Schwarzera nije bilo. Često je Gana pokušavala preko desnog krila, ali su svi pokušaji završavali visokim loptama na glavu australskih braniča. A onda je priliku za povratak u dvoboj protivnicima servirao Kewell.

"Crvena" skupina

Crveni karton Kewella 150 je u povijesti svjetskih prvenstva, a čak četvrti u skupini D ovogodišnjeg izdanja smotre najboljih. Nakon Lukovića, Cahilla i Klosea "pocrvenio" je i najbolji igrač Australije, te je tako i četvrti susret ove skupine završio s desetoricom nasuprot kompletne momčadi.

Ayew je izbacio dvojicu igrača iz igre, vratio loptu u sredinu gdje ju je prihvatio Mensah, a udarna igla Australije u maniri vratara sačuvala mrežu netaknutom. Talijanski arbitar nije dvojio, osim crvenog kartona tragičaru utakmice pokazao je i na kazneni udarac kojeg je bez ikakvih poteškoća realizirao Gyan. Tim je pogotkom Gyan postao tek treći Afrikanac, nakon Mille (5) i Diopa (3), koji je postigao tri pogotka na svjetskim prvenstvima.

Već u idućoj akciji pokušao je i Tagoe, no ne stiže ekspresno, poput Srbije jučer, realizirati višak na terenu. Gancima isto nije pošlo ni do kraja prvog dijela iako su u 37. minuti iz slobodnog udarca s 24 metra mogli bolje reagirati.

Najbolju priliku za preuzimanje vodstva propustio je Boateng u posljednjim trenucima nakon prodora po desnoj strani. Loptu upućenu u suprotni kut u padu je u korner izbio australski vratar, iako Rosetti nije vidio tako. Na odmor se otišlo s pogotkom na svakoj strani, no australsku je desetoricu u nastavku čekao težak posao kako do kraja ne bi prosula i taj preostali bod.

Statistika

Udarci: 22/8
Udarci u okvir: 6/5
Prekršaji: 22/18
Korneri: 6/1
Zaleđa: 2/2
Posjed lopte: 50%/50%
Točna dodavanja: 388/340

Kako se i očekivalo, u nastavku je Gana preko posjeda lopte pokušala stići do novog pogotka, no osim nekoliko individualnih i ne previše opasnih udaraca iz daljine do 67. minute nismo vidjeli ništa. A u toj je minuti glavom s druge stative na vrata Kingsona pucao Chipperfield i podsjetio da na terenu ne postoji samo jedna momčad. U posljednjih se 20 minuta susreta ušlo prilikom Gyana, no njegov udarac lijevom nogom nije završio na željenom mjestu.

Bez obzira na sve ganske prilike onu najopasniju po promjenu rezultata režirali su Wilkshire i Kennedy. Kingson je tek u drugom pokušaju stigao do lopte. Australci su se u idućim minutama ohrabrili pa se više nije gledao nogomet usmjeren samo na vrata "žuto-zelenih", dapače, sastav Milovana Rajevca upisao je i nekoliko dobrih situacija u protivničkom kaznenom prostoru.

Sudačka nadoknada pripala je pak Gani, blizu okvira gola pucali su i Jonathan i Abeyie, ali bez novih promjena na semaforu. Na ishod susreta ponovno je utjecalo isključenje pa i dalje ne znamo kakav je realan omjer snaga u ovoj skupini. Australija je ovim bodom zadržala šanse za prolaz dalje pa će posljednje dvije utakmice biti itekako zanimljive.

SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka0:1Srbija
Gana1:1Australija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 00:35
    Kostaivanja 100% točno. Hl kolko god rasistički zvučalo isto 100% točno.
    Obrisan korisnik
  • Share19.06.2010. u 23:22
    Srbi u istoj situaciji kao mi prije 4 godine.Ako izbace par rukometasa iz ekipe(mi smo ostavili Tomasa onda) sanse su im velike
    Share
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 22:40
    gana prolazi dalje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 21:25
    @kostaivanja Tacno,da nekako moze ja bih od hrvata uzeo samo Modrica a od bosanaca Dzeku i da sve izgazimo :) To su nam 2 najranjivija mesta al opet Jovanovic i Krasic ubijaju pa nekako nadoknadjujemo taj nedostatak.Imamo sudbinu u svojim rukama al ni slucajno ne smemo potceniti Australiju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 19:13
    Srbija je protiv Nemačke pokazala da nije slučajno na Mundijalu.Protiv Gane je bilo slabo ali sa Nemačkom već druga priča.Mislim da imamo odbranu među najboljim na svetu.Fali jedan kvalitetan u prednjem veznom i jedan kvalitetan špic za velika dela.Mislim da će mo u trećoj da odigramo najbolje jer... [više na forumu]
    Obrisan korisnik