SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina E, 2. kolo, 19.06.2010, 20:30 h, Pretoria, JAR
Suci: Jorge Larrionda, Fandino, Espinosa (svi Urugvaj)
Kamerun
Kamerun
Samuel Eto'o 10'
1:2(1:1) Danska
Nicklas Bendtner 33'
Dennis Rommedahl 61'
Danska

Video: Danskoj ljepotica, Kamerun "odletio"

Ante Zovko • subota, 19.06.2010.
Video: Danskoj ljepotica, Kamerun "odletio"
Foto: EPA

Danska je pobjedom 2:1 u 2. kolu skupine E protiv Kameruna u najljepšoj i najuzbudljivijoj utakmici Svjetskog prvenstva produžila svoje nade u osminu finala, dok će njihovi protivnici, nakon drugog poraza, protiv Nizozemske igrati za prestiž. U utakmicu u kojoj su i jedni i drugi morali pobijediti ušli su beskompromisno, otvoreno, a konačnih 2:1 rezultat je preokreta, grešaka, promašaja i štošta drugoga.

Kamerun
Danska
Kamerun
Danska
 
Souleymanou Hamidou
2
Benoit Assou-Ekotto
 
Nicolas N'Koulou
 
Sebastien Bassong
(do 72')
6
Alexandre Song
 
Geremi
9
Samuel Eto'o
 
Achille Emana
15
Pierre Webo
(do 78')
18
Eyong Enoh
(do 46')
17
Stephane Mbia
Pričuvni igrači
11
Jean Makoun
46'
 
Mohammadou Idrissou
72'
10
Vincent Aboubakar
78'
Trener
Paul Le Guen
 
Thomas Sorensen
 
Christian Poulsen
4
Simon Kjaer
 
Daniel Agger
 
Lars Jacobsen
 
Jesper Gronkjaer
(do 67')
 
Jon Dahl Tomasson
(do 86')
 
Martin Jorgensen
(do 46')
 
Nicklas Bendtner
 
Simon Busk Poulsen
 
Dennis Rommedahl
Pričuvni igrači
 
Daniel Jensen
46'
 
Thomas Kahlenberg
67'
 
Jakob Poulsen
86'
Trener
Morten Olsen

Ogled u Pretoriji sigurno neće ući u antologiju po obrambenim pokazateljima, ali zbog toga, u kombinaciji s motiviranim i rastrčanim akterima pokazao se najatraktivnijim i najsadržajnijim u dosadašnjem tijeku Svjetskog prvenstva. Dvije momčadi kojima je očajnički trebala pobjeda dale su sve od sebe da je i postignu, a na kraju je Danska bila ta koja je bila preciznija i učinkovitija.

ETO'O U PROBRANOM DRUŠTVU

Samuel Eto'o svojim se golom večeras pridružio trojici svojih sunarodnjaka koji su davali golove na više svjetskih prvenstava. To su Roger Milla, Francois Omam-Biyik i Patrick Mboma.

Vezane vijesti

Kamerunci su počeli nešto agresivnije i par puta došli u poluprilike, ali prva šansa otišla je na drugu stranu. Rommedahl je u sedmoj minuti na desnoj strani izbjegao ofsajd-zamku, sjurio se u šesnaesterac i uputio silovit udarac, ali je lopta prohujala iznad okvira. Kamerun je uzvratio već tri minute kasnije nakon velike greške danske obrane. Webo je oduzeo loptu nakon nepažnje Poulsena i dodao nepokrivenom Eto'ou, kojem nije bilo teško zakucati loptu pored Sorensena.

Lavovi su krenuli beskompromisno po pobjedu i pritisnuli protivnike. Dvije minute nakon gola Emana je s vrha kaznenog prostora uputio udarac koji prolazi pokraj vratnice. Olsenovi su se igrači ipak uspjeli pribrati i poravnati posjed lopte te odbiti pritisak iznimno motiviranih Kamerunaca. Nakon nešto mirnijeg razdoblja, u 33. je sijevnula brza i jednostavna danska kontra. Rommedahl je dobio dugu loptu iz obrane, od Kjaera, i s desne strane ubacio loptu u srce šesnaesterca gdje nalijeće Bendtner i vraća svoje u igru.

Alex Song kao da nije ništa naučio iz Poulsenove greške pa u 41. gubi loptu na sredini terena. Razigrani Rommedahl poveo je napad, ali u gužvi ispred vrata akcija je propala nakon greške Tomassona. Kamerun je uzvratio već u protunapadu - Eto'o pogađa vratnicu, a Emanin promašaj zaključuje dvije minute prepune uzbuđenja i greški s obje strane.

Drugi dio počeo je kako je drugi završio - velikom prilikom. Mbia je nakon kornera iz skoka natjerao Sorensena na novu intervenciju. Kjaer s druge strane uzvraća udarcem s tridesetak metara koji je otišao tik iznad grede.

Kamerun - Danska

Udarci: 23/13
Udarci u okvir: 8/6
Posjed lopte: 54%/46%
Prekršaji: 9/12
Točna dodavanja: 429/319

Danska kontra opet se pokazala ubojitom u 61. minuti. Sve se izrodilo iz novog kamerunskog promašaja, nakon čega je duga lopta došla do Rommedahla. On je iskoristio napadački izlet Assou-Ekotta, okrenuo Makouna i odaslao loptu u dalji kut Souleymanoua za 2:1. Strijelac drugog pogotka deset minuta kasnije utrčao je na sjajno ubačenu loptu i ostavio za Tomassona, ali ovom brani kamerunski vratar.

Momčad Paula Le Guena nakon preokreta počela je napadati stihijski, bez konkretnog plana, dok su se Danci povukli i čekali priliku za novu kontru. Ipak, Kamerun je u 77. dočekao veliku šansu: Omana je dobio loptu na desnoj strani napada i snažno opalio po zemlji, ali Sorensen izvlači još jednu veliku obranu.

Zadnjih deset minuta Kamerun je krenuo po sve ili ništa, ali ništa više od poluprilika nisu mogli dobiti. Danska se potpuno zatvorila, a napadačke linije pomogle su neuvjerljivoj obrani da odbije sve napade.

Danska je pobjedom ostala u igri za osminu finala i protiv Japana će odlučivati o vlastitoj sudbini, ali i osigurala Nizozemskoj drugi krug. Kamerun je drugim porazom izgubio sve šanse i postao prva reprezentacija koja je službeno ispala sa svjetske smotre.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Nizozemska1:0Japan
Kamerun1:2Danska
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis20.06.2010. u 13:21
    ajme statistike ... pa samo kod te jedne koja se broji (golovi), danci su bolji. kaerunci, da vam je realizacija bila na razini, ostalo bi 5:3 za vas. velika šteta, vidilo se što mogu kad se sami postave -- le guen je usrao utakmicu protiv japana ... koliko je samo nesposobnih izbornika na ovom... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 01:10
    Žao mi je Eto a,nisam neki fan klubova u kojima je igrao ili igra,ali taj je čovjek zvijer od igračai žao mi je što ga nema u drugom krugu i što ga omalovažavaju kada igra za repku,za koju je odigrao već stotinjak utakmica i apsolutno ne zaslužuje kritike koje su mu servirali Milla i ostatak... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 00:19
    Prava šteta za Kamerun. Doduše prognozirao sam pobjedu Danske, ali i pobjedu Gane. Pa s obzirom na prikazano da je Gana pobijedila bilo bi nezasluženo (i još s igračem više) dok je kod Kameruna obrnuto. Ne mogu reči da i Danska nije zaslužila pobjedu ali je Kamerun igrao bolje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 23:15
    Kakva šteta. Baš su se borili ko lavovi, al jednostavno previše promašaja. I kakva amaterska greška kamerunskog branića za 2. gol. ts ts ts
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 22:46
    kameunci su previše toga promašili kao i u 1. utakmici
    Obrisan korisnik