Nogomet

Blizanci Pešić - dragulji NK Oluje

Ivana Jurica • nedjelja, 20.06.2010.
Blizanci Pešić - dragulji NK Oluje
Foto: Ivana Jurica

Vjerojatno se ni najstariji poznavatelji nogometa u Šibeniku i okolici ne bi mogli sjetiti kada su posljednji put dvojica blizanaca branila boje nekog od klubova iz županije. Da priča bude još zanimljivija riječ je o dvojici zaista posebnih, iznimno talentiranih 11-godišnjaka, članova NK Oluje, kluba iz Čiste Velike, mjesta u zaleđu Vodica. Oni su Šime i Duje Pešić, a u netom završenoj sezoni postigli su čak 82 pogotka...

Da se i u klubovima iz manjih mjesta, ali i mladim, za vrijeme rata osnovanim klubovima, mogu pronaći zaista nadareni mladi nogometaši potvrđuje i primjer blizanaca Pešić. Rođeni 13. srpnja 1999. godine u Šibeniku, pet minuta stariji Šime i mlađi Duje, već sada pokazuju da bi mogli premašiti karijeru koju je ostvario njihov otac Dragan, nekadašnji prvotimac Šibenika, Splita, Posušja.

Paralelno s polaskom u školu počeli su i trenirati nogomet u Oluji, u Čistoj Velikoj gdje i žive, no, ljubav prema nogometu traje puno duže. Od malena stalno igraju nogomet, pa i ne čudi što im je lopta oduvijek najdraža igračka. Sa svojim klubom osvojili su treće mjesto u upravo završenoj županijskoj ligi za "tiće", iza prvoligaša Šibenika i kninske Dinare. Uspjeh je to koji je još veći kad se zna kolika je tradicija nogometnih škola u Šibeniku i Kninu, odnosno Čistoj Velikoj.

To ostvarenje, naravno, stiglo je na krilima prvenstveno Duje i Šime, koji su u treće mjesto svoje momčadi ugradili ukupno čak 82 gola. Šime je postigao 22 gola, a sigurno bi i više da zbog bolesti nije morao propustiti mjesec dana treninga i utakmica. Vjerojatno bi i Dujin golgeterski učinak bio još impresivniji da je Šime bio cijelu sezonu spreman, no, i ovako je više nego fenomenalan. Zabiti 60 golova u jednoj sezoni nije mala stvar, a upravo to uspjelo je Duji, koji je prvi klupski strijelac i drugi strijelac županijske lige.

S obzirom na broj golova jasno je da obojica igraju ili u veznom redu ili u napadu. Duje, kao pravi napadač, ističe kako mu je draže zabiti gol, Šime voli i zabiti i asistirati. A pored svakodnevnih treninga, bilo u Čistoj Velikoj ili na umjetnoj travi Sportskog centra Račice u Vodicama, nema dana kada blizanci Pešić ne zaigraju nogomet s društvom i na igralištu u mjestu. I to redovito igraju jedan protiv drugoga, jer u suprotnom teško da bi ih suparnička momčad mogla pobijediti (ma koliko god igrača imala). Ne smeta im ni vrućina ni hladnoća, lopta i igralište njihov su svakodnevni ritual i pored redovitih treninga.

Šime je kapetan momčad, kao stariji od blizanaca, ali i najstariji član "tića" iz Čiste Velike. S činjenicom da im je otac trener nemaju nikakvih problema, ostali ih zbog toga ne zafrkavaju. Obojica potvrđuju da je trener odličan, ali Duje je ipak imao malu opasku. "Trebao bi biti malo stroži", kazao je uz osmjeh.

Iako im je otac bio ljevak, i Šime i Duje su dešnjaci, iako znaju zabijati i s lijevom nogom. Jako puno golova dali su i iz slobodnih udaraca, pogotovo Duje. U igri se savršeno slažu, a čim jedan ne igra drugom je daleko teže. Iznimno simpatični blizanci osim uspjeha na travnjaku i u školskim klupama su iznimno uspješni. Obojica su, naime, odlikaši.

Blizanci iz Oluje nastupali su već na brojnim turnirima diljem županije: u Vodicama, Primoštenu, Murteru, Šibeniku, a ni medalje im nisu mogle izmaknuti. Za sada ih imaju 16 i jedan pehar, no, ne sumnjamo da će vrlo brzo ta kolekcija biti daleko bogatija. Upravo se pripremaju i za nastup na Sportskim igrama mladih. Lani su stigli do polufinala, a ove će godine biti i još jači, te kreću po prvo mjesto na županijskoj razini, a nakon toga, vjeruju, i na završnici u Splitu.

Kako je u tijeku Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj republici neizostavno je bilo i pitanje tko će biti najbolji. I tu se obojica slažu – Argentina ili Španjolska popet će se na krov svijeta. Malu prednost Duje daje Furiji.

Redovito skupljaju sličice nogometaša, a imaju i bogatu kolekciju dresova: hrvatskih reprezentativaca, Barcelone, Intera. Uzori su im Messi, Eduardo Da Silva i Olić. Navijaju za Hajduk gdje bi jednog dana i voljeli zaigrati. No, nema dileme koji će im klub zauvijek biti u srcu: "Meni je najdraža moja Oluja", s ponosom ističe Duje dodajući "kako se nikada neće ostaviti nogometa".

Nadareni dvojac iz Čiste Velike već sada pobuđuje interes za vrijeme utakmica. Iako im je tek nepunih 11 godina već plijene poglede lucidnim potezima, a jedini su blizanci nogometaši u tom uzrastu u Šibensko-kninskoj županiji. Da su iznimno talentirani potvrđuju i brojni nogometni stručnjaci. Talent posjeduju, veliku želju i volju za radom također, svaki slobodni trenutak provode s loptom, pa ne sumnjamo, da će se u bliskoj budućnosti i puno šire čuti za Šimu i Duju Pešića, 11-godišnje dragulje iz Čiste Velike.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometTop temaHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley20.06.2010. u 13:23
    možda se nikad nije dogodilo da oba blizanca igraju odlično za svoj klub, ali pojedinaca poput njih možete pronaći po cijeloj hrvatskoj...zabijaju po 30 golova u sezoni, a kad se dođe do juniorske ili seniorske kategorije više ih nema...svaka čast dečkima na trudu...sretno ubuduće
    Weasley