SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina F, 2. kolo, 20.06.2010, 16:00 h, Nelspruit, JAR
Suci: Carlos Batres (Gvajana), Leal (Kostarika), Pastrana (Honduras)
Italija
Italija
Vincenzo Iaquinta 29' (11m)
1:1(1:1) Novi Zeland
Shane Smeltz 7'
Novi Zeland

Video: Novi Zeland šokirao Talijane

Ivana Spahija • nedjelja, 20.06.2010.
Video: Novi Zeland šokirao Talijane
Foto: EPA

Vjerojatno najveće iznenađenje dosadašnjeg tijeka prvenstva priredili su nogometaši Novog Zelanda, koji su u susretu drugog kola skupine F uzeli bod Talijanima. Slabašna momčad Novog Zelanda u samom je otvaranju šokirala aktualne prvake koji su kasnije uspjeli doći do izjednačenja, no unatoč velikom trudu u drugom dijelu, nisu uspjeli doći do novog vodstva i kolo uoči raspleta nalaze se u prilično nezavidnoj situaciji...

Italija
Novi Zeland
Italija
Novi Zeland
13
Federico Marchetti
 
Domenico Criscito
 
Giorgio Chiellini
 
Fabio Cannavaro
 
Daniele De Rossi
 
Simone Pepe
(do 46')
 
Vincenzo Iaquinta
 
Alberto Gilardino
(do 46')
 
Claudio Marchisio
(do 61')
 
Gianluca Zambrotta
 
Riccardo Montolivo
Pričuvni igrači
 
Mauro Camoranesi
46'
 
Antonio Di Natale
46'
 
Giampaolo Pazzini
61'
Trener
Marcello Lippi
 
Mark Paston
 
Tony Lochhead
 
Winston Reid
 
Ivan Vicelich
(do 81')
 
Ryan Nelsen
 
Simon Elliott
 
Shane Smeltz
 
Chris Killen
(do 90'+3')
 
Leo Bertos
 
Rory Fallon
(do 63')
 
Tommy Smith
Pričuvni igrači
 
Chris Wood
63'
 
Jeremy Christie
81'
 
Andy Barron
90'+3'
Trener
Ricki Herbert

Ono što se činilo rutinskom utakmicom za Talijane, pretvorilo se u pravu noćnu moru. Nogometaši Novog Zelanda, trenutno 78. momčadi svijeta, rezultatom 1:1 uzeli su bod aktualnim svjetskim prvacima i time zakomplicirali situaciju kolo uoči raspleta skupine. Izabranici Marcella Lippija našli su se u problemima već pri samom početku dvoboja kada je Smeltz donio vodstvo All whitesima, a potom su uspjeli izjednačiti zahvaljujući pogotku iz najstrože kazne. Ipak, dalje od toga nisu mogli, unatoč brojnim pokušajima, novozelandska mreža ostala je netaknuta, a Talijani su se našli u teškoj situaciji sa samo dva boda na kontu i tek im pobjeda protiv Slovaka znači mogući put u drugu fazu natjecanja.

ITALIJA - NOVI ZELAND

Udarci: 23/3
Udarci u okvir: 7/1
Posjed lopte: 57%/43%
Prekršaji: 11/24
Točna dodavanja: 557/300

Vezane vijesti

Nakon početnog odmjeravanja snaga uz nešto veću angažiranost Talijana, šok za Azzurre dogodio se već u šestoj minuti susreta. Elliot je iz slobodnog udarca loptu ubacio u prostor, a lopta se potom odbila o nogu Cannavara ravno do Shanea Smeltza koji je iz blizine matirao nemoćnog Marchettija za šokantno vodstvo Novog Zelanda od 1:0. Tri minute kasnije slična se situacija ponovila u prostoru Novog Zelanda, ali je pokušaj Marchisija iz slobodnog udarca uspio raščistiti Paston.

Uslijedilo je razdoblje dominacije Talijana koji su pokušavali doći do izjednačujućeg pogotka. To se umalo dogodilo u 17. minuti, nakon izvedenog udarca iz kuta, Chiellini je iz dobre pozicije gađao malo pokraj gola. Pet minuta kasnije ponovno su bljesnuli Talijani, Zambrotta je isprobao svoj udarac iz daljine, a lopta je prohujala iznad vratnice u trenutku kada je Paston već bio svladan. Niti 27. minuta nije bila sretna Azzurrima, Montolivo je potegnuo iz velike daljine, a vratnica je spasila Novi Zeland od pogotka.

CRNI FLOR

Nogometaši Italije na travnjak stadiona Mbombela izišli su s crnim florom oko rukava u spomen na bivšeg talijanskog reprezentativca Roberta Rosata, koji je preminuo u 66. godini života. Rosato je bio branič Milana koji je s Rossonerima osvojio gotovo sve, a 1970. godine igrao je na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, gdje je u polufinalu protiv Njemačke postao junak utakmice spasivši s gol crte siguran pogodak Nijemaca. Italija je te godine bila viceprvak svijeta.

Pritisak na novozelandsku obranu Italiji se konačno isplatio u 28. minuti susreta. Smith je u gužvi u šesnaestercu povukao De Rossija, a sudac je dosudio najstrožu kaznu za Talijane. Siguran s bijele točke bio je Iaquinta, koji je poravnao rezultat na 1:1. Nakon tog pogotka All whites su se zbili u svoj prostor, a Italija je nastavila prijetiti, no bez konkretne realizacije. Tek je pokušaj De Rossija izvana u 45. minuti napravio pomutnju pred vratima Novog Zelanda, ali je situaciju na vrijeme neutralizirao Reid.

Očekivano, početkom drugog dijela nastavili su prijetiti Talijani, koji su već u 49. minuti imali priliku povesti, ali je odličan pokušaj Di Natalea uspio zaustaviti Paston. Azzurri su gotovo cijelo vrijeme držali igru u prostoru Novog Zelanda, ali nisu uspjeli zatresti mrežu Pastona. Jednu od većih prilika u drugom dijelu Italija je propustila u 61. minuti, Montolivo je dobro uposlio De Rossija, koji je potom gađao pokraj gola. Niti All whites nisu ostali bez uzvrata, u jednom od rijetkih prodora prema talijanskim vratima opasno su zaprijetili u 64. minuti kada je Vicelich pogodio malo pokraj gola Marchettija.

Teško je i nabrojati sve talijanske promašaje u narednih desetak minuta, svoje udarce isprobali su Camoranesi, Iaquinta, Di Natale i Pazzini, ali nitko nije uspio pronaći put do mreže Pastona. Brojni promašaji Azzurrima su se gotovo obili u glavu u 83. minuti, Wood je s lakoćom prošao Cannavara i, srećom po Talijane, njegovu udarac je prohujao malo pokraj vratnice gola Marchettija. Očajni Talijani dali su sve od sebe za doći do novog pogotka, Camoranesi je u 88. minuti iz daljine potražio vrata Novog Zelanda, ali je siguran bio Paston.

Uslijedilo je još nekoliko pokušaja Talijana, ali semafor se zaustavio na konačnih 1:1 za veliko slavlje Novog Zelanda, koji je s jednakim brojem bodova kao Italija još uvijek u konkurenciji za drugu fazu natjecanja. Nakon neuvjerljive igre protiv Paragvaja, a potom i novim kiksom protiv Novog Zelanda, plasman Talijana u drugu fazu natjecanja je pod znakom upitnika i samo im pobjeda protiv Slovaka igra ulogu ukoliko žele dosegnuti osminu finala.


SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovačka0:2Paragvaj
Italija1:1Novi Zeland
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 01:00
    Nisu ni 2006 igrali u grupi pa di su dogurali a i ovdje ce oni dogurat jer kad to bude tribalo oni ce znat kako.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 00:37
    to je u pravilu vrijedilo svih ovih godina... igra je bila losa ali znalo se da imaju klasu i da bi mogli proigrat, uz nesigurne pocetke oni su se nekak izvukli i na kraju pokazali svima koliko vrijede, ove godine doduse nemaju nazalost klasu da to naprave... cannavaro, najbolji igrac 2006 u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 00:27
    Ja jednostavno uzivam gledat talijane jer kod njih nikad nema 100% sigurne tekme. njihove tekme su uvijek neizvjesne pa makar igrali i sa novim zelandom. Kad ce od njih ocekuje sigurna pobijeda oni upropaste ali kad bas cijeli svijet ne racunana njih oni odigraju fantasticno i to jetipicno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 00:06
    Pa ne igraju ko barcelona ali da na ovom prvenstvu gdje vecina ekipa igra tvrdo i ruzno ljudi napadaju i pljuju italiju koja igra iznenađujuće otvoreno i angazirano, nije mi jasno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 23:56
    Italija ide do polufinala......definitivno! nikad nemaju igru, uvik se za njih moze rec da nisu nista posebno.....ali oni su talijani, kad je najpotrebnije znaju igrat.....
    Obrisan korisnik