SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina G, 2. kolo, 20.06.2010, 20:30 h, Soccer City, Johannesburg (JAR), gledatelja: 84455
Suci: Stephane Lannoy, Eric Dansault, Laurent Ugo (svi Francuska)
Brazil
Brazil
Luis Fabiano 25', 50'
Blumer Elano 62'
3:1(1:0) Obala Bjelokosti
Didier Drogba 79'
Obala Bjelokosti

Video: Brazil izborio drugi krug

Vedran Babić • nedjelja, 20.06.2010.
Video: Brazil izborio drugi krug
Foto: EPA

Pobjedom nad Obalom Bjelokosti nogometaši Brazila pridružili su se Nizozemskoj u osmini finala Svjetskog prvenstva. Na prepunom Soccer City stadionu u Johannesburgu izabranici Dunge su s 3:1 porazili Drogbu i društvo i tako upisali i drugu pobjedu u skupini G.

Brazil
Obala Bjelokosti
Brazil
Obala Bjelokosti
1
Julio Cesar
2
Maicon
3
Lucio
4
Juan
5
Felipe Melo
6
Michel Bastos
7
Blumer Elano
(do 67')
8
Gilberto Silva
9
Luis Fabiano
10
Kaka
11
Robinho
(do 90'+3')
Pričuvni igrači
13
Daniel Alves
67'
18
Ramirez
90'+3'
 
Trener
Dunga
1
Boubacar Barry
4
Kolo Toure
5
Didier Zokora
8
Salomon Kalou
(do 68')
9
Cheikh Ismael Tiote
11
Didier Drogba
15
Aruna Dindane
(do 54')
17
Siaka Tiene
19
Yaya Toure
20
Guy Demel
21
Emmanuel Eboue
(do 72')
Pričuvni igrači
10
Gervinho
54'
18
Abdul Kader Keita
68'
13
Romaric
72'
Trener
Sven-Goran Eriksson

Jedna od najiščekivanijih utakmica prvog kruga natjecanja ispunila je svoja očekivanja brojem pogodaka, ali ne toliko i igrom, barem ne u prvih 45 minuta. Poslije tog perioda igre peterostruki svjetski prvak je vodio s 1:0, da bi s još dva pogotka početkom nastavka riješio pitanje pobjednika prije nego što je Didier Drogba postigao počasni pogodak za Obalu Bjelokosti.

Drogba od prve minute

Nakon što je u prvoj utakmici protiv Portugala u igru ušao tek posljednjih pola sata, kapetan Obale Bjelokosti Didier Drogba u duel s Brazilom krenuo je od prve minute i u 79. postigao svoj drugi pogodak na Svjetskim prvenstvima nakon što je prije četiri godine zabio Argentini.

Utakmica je otvorena izglednom situacijom za Brazil već poslije 40-ak sekundi u kojoj je Robinho pokazao dosta sebičnosti i zapucao preko gola s nekih 25 metara udaljenosti. Iako smo se nadali kako će taj događaj najaviti uzbudljivu i prilikama bogatu utakmicu, bili smo u krivu. Uslijedila je prilično dosadna borba na sredini terena bez ozbiljnih prigoda.

Bjelokošćani su dobro pokrivali svoje suparnike koji se nisu iskazali pretjerano kvalitetnom igrom. Bilo je tu dosta grešaka u predaji lopte, a kada vam je uz to i glavni kreator, u ovom slučaju Kaka, neraspoložen, onda teško možete razviti svoju igru. Seleçao je djelovao bezidejno, bokovi su mu bili zatvoreni i zato se njegov vodeći pogodak u 25. minuti može okarakterizirati kao veliko iznenađenje.

Kaka se uz dosta sreće domogao lopte i proigrao do tada nezamjetnog Luisa Fabiana koji je iz teškog kuta naciljao bliže rašlje Barryjevog gola i silovitim udarcem sličnim onome Landona Donovana protiv Slovenije donio prednost Brazilu.

Brazil - Obala Bjelokosti

Udarci: 12/10
Udarci u okvir: 6/4
Posjed lopte: 56%/44%
Prekršaji: 17/23
Točna dodavanja: 456/305

Do kraja poluvremena ponovno smo gledali letargičnu igru s obje strane, a iako je Brazil bio taj koji je imao veći posjed lopte, sve je to bilo nekako nedorečeno i bez konkretizacije. Bjelokošćani su bili još bezopasniji u napadačkom dijelu te su se njihovi pokušaji sveli na udarce iz daljine koji nisu ozbiljno ugrozili Julija Cesara.

U drugi dio obje momčadi ušle su s istim sastavima, a već poslije pet minuta vodstvo Brazila je udvostručeno. Strijelac je opet bio isti, Luis Fabiano. Majstorski se oslobodio Zokore i Kolo Tourea, da bi se nakon toga Tiene pored njega poskliznuo i napadač Seville je po drugi put matirao Barryja.

Ipak, na tom putu Brazilac se evidentno čak dvaput poslužio rukom pri primanju lopte, što ipak ostavlja mrlju na njegovom drugom večerašnjem pogotku.

Ozljeda Elana

U 67. minuti strijelac trećeg pogotka Elano napustio je igru na nosilima nakon neopreznog starta Tiotea i ostaje nam vidjeti koliko je ozljeda ozbiljna. Nakon što ga je zamijenio Dani Alves, Elano je šepajući uz pomoć dvojice fizioterapeuta krenuo put svlačionice.

Bjelokošćani su se potom potpuno otvorili shvativši da više nemaju što čekati i u 54. su umalo stigli do svog prvog pogotka na ovom Prvenstvu. S desne strane ubacio je Aruna Dindane, no Drogba je glavom pucao pored gola i tako propustio najbolju šansu svoje momčadi.

U 61. Brazil je mogao povesti i s 3:0, no Kaka je previše oklijevao i njegov udarac je Barry uspio ukrotiti. Ipak, već u sljedećem napadu opet je Kaka probio lijevu stranu i u srcu kaznenog prostora pronašao Elana koji je pobjegao Tieneu i poslao loptu iza leđa Barryja.

Do kraja utakmice igra se zaoštrila, a broj javnih opomena porastao. Da pobjeda Brazila ne bude baš tako uvjerljiva pobrinuo se kapetan Drogba koji je u 78. minuti matirao Julija Cesara. Loptu je iza leđa brazilske obrane ubacio Yaya Toure, a Chelseajev napadač ju je glavom proslijedio u mrežu.

U samoj završnici, u 89. minuti susreta, isključen je Kaka i to zbog velikog previda suca Lannoya koji je teatralni čin Keite protumačio kao udarac laktom brazilskog virtuoza i zbog toga mu pokazao drugi žuti karton.

Na kraju, sasvim zaslužena pobjeda Brazila koji je nemilosrdno iskoristio svoje šanse i ubilježio šestu pobjedu nad afričkim reprezentacijama u svojoj povijesti nastupa na Svjetskim prvenstvima. Sa šest osvojenih bodova Brazil je prvi u skupini G i gotovo sigurno će u osminu finala krenuti s pozicije broj jedan. Bjelokošćani trenutno imaju samo jedan bod i njihove nade će uvelike ovisiti o raspletu utakmice između Portugala i Sjeverne Koreje koja je na rasporedu u ponedjeljak.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil3:1Obala Bjelokosti
Portugal7:0Sjeverna Koreja
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 02:01
    ispravak, nije simulirao udarac u facu, nakon što je dobio u prsa, vidi se kako mu glava udara u kakino rame,to sigurno boli.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 01:25
    prije bih rekao da je kaka zabio lakat ovome u prsa iako je ovaj odsimulirao udarac u facu. i što se još treba dogoditi da se u nogomet uvede video nadzor??????
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 23:30
    obala bjelokosti loša, ali tek sudac... Pa kad se je rekao nešto Fabijanu i poćeo se smijati - pa budalo što nisi svirao ako si vidio da je dirao rukom... Kakin crveni bez komentara, ovaj se zabije u njega i zato dobije crveni...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 23:26
    kaze u tekstu da Kaka nije bio raspolozen? Namjestio covjek dva gola!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 23:24
    brazil puno bolji od afrikanaca, ovo prvenstvo sve afričke ekipe teska katastrofa
    Obrisan korisnik