Nogomet

Portugal za korak do cilja

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 21.06.2010.
Portugal za korak do cilja
Foto: EPA

Osvojeni bod protiv direktnog protivnika za prolaz u osminu finala, a još više jučerašnji poraz od dva pogotka razlike Obale Bjelokosti, portugalskoj nacionalnoj vrsti daje dobre šanse za plasman među 16 najboljih. Prva od dvije preostale prepreke zove se Sjeverna Koreja, a nakon što su Brazilu pružili dobar otpor nogometaši azijskog predstavnika pokušat će stići i do prvih bodova...

Od dvoboja otvaranja koji su Portugalci arhivirali s bodom na kontu, pa do današnjeg ispita sa Sjevernom Korejom, iza njih je nekoliko dana koje su obilježile trzavice, teške riječi, a u konačnici i ozljeda veznjaka Deca. Nakon što je odmah po završetku prvog susreta igrač središnjice Chelseaja optužio izbornika za loše postavljenu taktiku, iz Portugala se oglasio Savez poručivši Decu da mu je nastup u idućem kolu pod znakom upitnika.

Prema posljednjim vijestima iz kampa Seleçaa Deco zaista neće nastupiti, ali u pitanju nije suspenzija već ozljeda kuka. Njegov izostanak promovirao bi Dannyja u playmakera momčadi, a u prvoj bi jedanaestorici svoje mjesto pronašao Simao.

Cristiano Ronaldo: Upoznati smo s mogućnostima našeg protivnika, vidjeli smo utakmicu protiv Brazila i znamo da se radi o opasnom kolektivu s brzim igračima. Neće nam biti lako. Smatram da su najjači preko kontra napada.

Osim trakavice o izborniku i brbljavom veznjaku, Portugalci nogometnu javnost zasigurno nisu kupili niti osvrtom na Fifinu pozitivnu odluku o nastupima Drogbe, potraživanju brisanja žutog kartona Cristianu Ronaldu, te Queirozovu podcjenjivanju Sjeverne Koreje.

Danas će momčad koja se vidi barem u četvrtfinalu pokušati popraviti dojam s terena Porth Elizabetha, gdje su pokazali tek djelić onoga što za sebe tvrde. Queiroz smatra da su se njegovi izabranici kako je vrijeme prolazilo nesvjesno povlačili. To u ovom okršaju ne smije biti slučaj.

"Morat ćemo se postaviti bliže protivničkim igračima, te preuzeti više rizika u igri prema naprijed. Očito je da si ne smijemo dopustiti igru koju smo prezentirali u prošlom susretu. Istina, zaradili smo bod protiv vrlo jake momčadi, ali danas imamo samo jedan cilj - pobjedu", u kratkim je crticama Queiroz objasnio što je danas njegovim igračima činiti.

Iako za razliku od kolege na klupi Obale Bjelokosti portugalski izbornik Sjevernu Koreju ne vidi ravnopravnim pretendentom na prolazak dalje, igrači su nešto oprezniji. Tako je Raul Meireles pozvao svoje suigrače da se maksimalno koncentriraju na predstojećih 90 minuta, a tek onda na gol razliku koja će vjerojatno odlučivati o drugom putniku u idući krug.

Tae-Se Jong, napadač Sjeverne Koreje: Portugal je momčad sposobna osvojiti naslov najbolje momčadi na Prvenstvu. Iza nas je pak susret protiv još veće reprezentacije i u ovoj će utakmici pritisak na nas biti manji. Imamo realne šanse dobiti ovaj susret.

S druge strane terena u četvrtom susretu skupine G stajat će sastav koji je unaprijed proglašen autsajderom, a i njihov period između dvije utakmice nije prošao bez afera. Očigledno nepoznavanje propozicija natjecanja utjecalo je na izgled klupe protiv Brazila; četvorica koja su činila "višak" poslana su na tribinu, a njihovo odsustvo brojni su mediji protumačili bježanjem iz kampa, pa čak i iz zemlje.

Oduzmu li se tehnički problemi Sjevernokorejci su se pokazali žilavom momčadi čije optimistične tvrdnje po dolasku u Južnoafričku Republiku barem donekle imaju zaleđe i na terenu. Eriksson svoje nogometaše poziva na oprez, a bez obzira na hrabre najave teško da će i Portugalci bezglavo krenuti u napad. No ukoliko im se dogodi da im nekoliko igrača početne jedanaestorice nestane i tokom utakmice mogu se oprostiti od svih želja i planova.

"Cristiano Ronaldo je bez sumnje jedan od najboljih igrača svijeta i zbog toga mu se pridaje toliko pažnje. No u našoj taktici to neće biti slučaj, nećemo igru fokusirati na zaustavljanje jednog čovjeka. Ne želim u detalje otkrivati taktiku, pripremili smo nekoliko verzija, a tokom susreta ćemo vidjeti što nam je potrebno za uspjeh", jasan je bio azijski stručnjak Jong-Hun Kim.

Nakon što je malo nedostajalo da susret s Obalom Bjelokosti odluči jednim potezom, od Cristiana Ronalda se i u današnjem očekuje isto, ali da bude i precizan. Protiv Sjeverne Koreje portugalski će kapetan pokušati ponoviti jučerašnje realizatorski odlično izdanje Luisa Fabijana; pogotkom prekinuti osjetni post i započeti sa serijom istih.

Centralni branič Kwang-Chon Ri bio je vrlo dobar u dvoboju s Brazilom i za očekivati je da će težiti još jednom kvalitetnom izdanju. Pravovremenim blokovima kojima je najviše iskakao iz ostatka posljednje linije Sjeverne Koreje protiv Portugala bi mogao dodati i pravovremene, točne duge lopte prema naprijed koje bi njegov sastav gurnule u kontre.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil3:1Obala Bjelokosti
Portugal7:0Sjeverna Koreja
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 02:06
    ako izuzmemo nedodirljivog Domenecha, mislim da je ovaj Quieroz najveći prodavač magle od svih trenera a SP.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 02:03
    ma da pjongjangovci ce osvojit sp...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 00:46
    Sutra ce im Sjeverna Korea uzet bod a ako bude malo srice i tri s tim da Portugal moze Brazil nekako zakinit za bod ali u to sumjam jer ce Brazil ic dobit jer se ne vole tako da bi S. Korea s bodom ili tri sutra mogla lako postati favorit za drugo mjesto jer ce dobit Obalu Slonovace jer su pokazali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik