SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 3. kolo, 22.06.2010, 16:00 h, Bloemfontain, Free State stadion, gledatelja: 39415
Suci: Ruiz, Gonzalez, Clavijo
Francuska
Francuska
Florent Malouda 70'
1:2(0:2) Južna Afrika
Bongani Khumalo 20'
Katlego Mphela 37'
Južna Afrika

Video: Doviđenja domaćinima i Francuskoj

Ivana Strahija • utorak, 22.06.2010.
Video: Doviđenja domaćinima i Francuskoj
Foto: EPA

I Francuskoj i JAR-u je u današnjem susretu trebalo u najmanju ruku čudo da prođu u drugi krug natjecanja. Do njega ni jedna ekipa nije došla, ali JAR barem ima pobjedu, do koje je došao golovima Khumala i Mphele. Gol za Francuze postigao je Malouda, a ni Ribery ni Henry nisu uspjeli poravnati rezultat.

Francuska
Južna Afrika
Francuska
Južna Afrika
2
Bacary Sagna
5
William Gallas
7
Franck Ribery
8
Yoann Gourcuff
9
Djibril Cissé
(do 55')
11
André-Pierre Gignac
(do 46')
17
Sebastien Squillaci
18
Alou Diarra
(do 82')
19
Abou Diaby
22
Gaël Clichy
Pričuvni igrači
15
Florent Malouda
46'
12
Thierry Henry
55'
10
Sidney Govou
82'
 
Trener
 
1
Moneeb Josephs
3
Tsepo Masilela
4
Aaron Mokoena
5
Anele Ngongca
(do 55')
6
MacBeth Sibaya
8
Siphiwe Tshabalala
9
Katlego Mphela
10
Steven Pienaar
17
Bernard Parker
(do 68')
20
Bongani Khumalo
23
Thanduyise Khuboni
(do 78')
Pričuvni igrači
2
Siboniso Gaxa
55'
18
Siyabonga Nomvete
68'
 
Teko Modise
78'
Trener
Carlos Alberto Perreira

Svi mediji su se pišući o završnici natjecanja u skupini A dogovorili u jednome: čini se da će Južnoafrička Republika jedina igrati punim plućima. Nije potrebno naime ni podsjećati kroz kakve su sve probleme Francuzi prolazili nakon dva loša rezultata u Južnoafričkoj Republici, od otkazivanja poslušnosti igrača, ostavki direktora, "lijepih riječi" izbornika-astrologa prema svojim pulenima pa do navijača, koji su Les Bluesima još prije zadnje utakmice poručili da spakiraju kofere i odu doma te ih prestanu sramotiti. Raymond Domenech je uspio izvesti još jedan iznenađujući potez i iz početnih 11 je izostavio kapetana Evru, te je na njegovo mjesto postavio Diarru.

JAR MISLI OZBILJNO

Henry propustio povijest

Da je uspio zabiti gol Južnoafričkoj Republici, Thierry Henry bi se upisao u povijesne anale francuskog nogometa. To bi naime značilo da je postigao pogodak na tri Svjetska prvenstva, pa bi stao uz bok Michaelu Platiniju i Dominiqueu Rocheteau.

Prvu priliku susreta imali su Francuzi, ali Gignac puca direktno u južnoafričkog vratara Josephsa. Time je najavio dominaciju svoje ekipe u prvim minutama susreta, u kojima Gali izazivaju južnoafričkog čuvara mreže, a u preciznosti se okušava Cisse. No, dobre ideje nisu dovoljne za pogodak, treba zamisli i realizirati, a u tome su uspješniji domaćini Svjetskog prvenstva.

Tshabalala u 22. minuti izvodi korner i loptu u savršenom luku šalje pred vrata Francuske, gdje je u skoku najviši Khumalo, koji glavom loptu šalje u mrežu za 1:0 domaćina. Francuska razbijena vojska izgubila je time i posljednje niti koje su ih držale na okupu, a kad je Gourcuff isključen nakon zračnog duela s Sibayom, bilo je jasno da je svjetskim doprvacima potonula i zadnja nada.

S deset igrača na travnjaku Francuzi se još teže odupiru Južnoafrikancima, koji njihovoj obrani zadaju mnogo muka. Ne čudi što 15 minuta kasnije JAR ima 2:0, koje je postavio Mphela na dodavanje Masilele, nakon što ga je Clichy propustio zaustaviti.

Do kraja poluvremena najviše posla ima francuski vratar Lloris, kojeg izazivaju Mphela i Tshabalala, a s druge strane igrališta pokušava Riberry, njegovu loptu Josephs jedva odbija od svog gola.

FRANCUZI SE VRATILI

U drugom poluvremenu Domenech konačno popušta horoskopu i u igru umjesto Cissea uvodi Henryja, ali ga prvenstveno Ribery ignorira, posebno u 59. minuti kad ga je mogao proigrati u dobroj situaciji pred domaćim golom. No, u idućih desetak minuta se najviše igra pred francuskim golom, gdje je najagilniji Mphela, a Lloris se s njim nosi kako zna i umije.

FRANCUSKA - JAR

Udarci: 10/21
Udarci u okvir: 4/10
Posjed lopte: 50%/50%
Prekršaji: 10/12
Točna dodavanja: 309/381

Ipak, važnija je od uvođenja Henryja bila odluka Domenecha da u ekipu umjesto Gignaca u drugom poluvremenu uvede Maloudu. Taj je igrač Chelseaja naime u 70. minuti uspio smanjiti rezultat na 1:2. Ribery je odradio lavovski dio posla, a Maloudi je ostalo loptu poslati u praznu mrežu. Nakon tog pogotka Francuzi su dominantna ekipa na travnjaku, te se unatoč brojčanoj inferiornosti vraćaju u utakmicu. Među njima najopasniji je Henry, koji je na sve moguće načine pokušao doći do gola u svom trećem Svjetskom prvenstvu.

Iako dominantni, Francuzi su se morali braniti u posljednjim minutama, kad je Tshabalala imao odličnu priliku za 3:1, a još jednu obranu je upisao Lloris. No rezultat se ni uz četiri minute sudačke nadoknade me mijenja, a obje ekipe stale su pred zatvorenim vratima osmine finala Svjetskog prvenstva.

Francuzi su se na ovom Svjetskom prvenstvu u potpunosti osramotili te su uspjeli ono što nije nikome u posljednjih 36 godina: kao doprvaci svijeta su ispali iz natjecanja prije osmine finala. Tradiciju je prekinuo i JAR, koji je, iako se od svojih navijača oprostio pobjedom, postao prvi domaćin svjetskih prvenstava koji nije prošao u drugu fazu natjecanja.


SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Meksiko0:1Urugvaj
Francuska1:2Južna Afrika
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 23:21
    francuzi stvarno nisu normalni. ajde sto su ispali,to je sport,ali ovako se sramotit s ovim svađama to je nedopustivo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 20:05
    Za sada evropske eqipe ne stoje dobro, dominiraju Juznoamerikanci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 19:46
    Nije istina, rider - došli su varanjem, ošli su pošteno ;D
    Obrisan korisnik
  • rider1122.06.2010. u 19:43
    kako došli, tako i ošli....
    rider11
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 19:36
    Jeste li znali da je Victor Hugo prvotno planirao smjestiti radnju svoga romana "Jadnici" u Južnu Afriku 2010. godine?
    Obrisan korisnik