Nogomet

Ne žele kalkulacije, žele pobjedu

Nikola Vlahović • srijeda, 23.06.2010.
Ne žele kalkulacije, žele pobjedu
Foto: EPA

Zadnje kolo u skupini D Gana je dočekala na vodećoj poziciji te ima bod više od Njemačke i Srbije, odnosno tri više od zadnje Australije. Gani je u susretu protiv Njemačke dovoljan i bod za drugi krug, ali Crne zvijezde žele pobjedu. Međutim, u njemačkom kampu se također razmišlja samo o pobjedi.

Gana je protiv Australije imala igrača više od 24. minute i vodstvo od 1:0, ali na kraju nije uspjela pobijediti Australiju te je susret završen bez pobjednika, 1:1. Ipak, zahvaljujući pobjedi Srbije nad Njemačkom, Gana je izbila na čelo skupine D i ima velike šanse za prolazak među 16 najboljih momčadi.

"Možda nam odgovara i neodlučen ishod, međutim, u Gani svi vjeruju u pobjedu i mi idemo po tri boda, želimo pobjedu. Ne želimo se zamarati dodatnim kombinacijama, svi razmišljamo samo o pobjedi", rekao je napadač Gane Asamoah Gyan.

Međutim, dobre šanse za prolaz dalje imaju i Njemačka i Srbija, dok se Australija tome može teško nadati. Tako da će utakmice između Njemačke i Gane, odnosno Srbije i Australije, biti vrlo zanimljive. Poraz od Srbije "skresao" je njemačka krila koja su se bila razmahala nakon visoke pobjede nad Australijom u prvom kolu. Stoga, izabranici Joachima Löwa nemaju pravo na novi kiks.

Njemačka će biti oslabljena neigranjem Miroslava Klosea koji je dobio crveni karton u zadnjoj utakmici, a umjesto njega u napadu Elfa od prve minute trebao bi se naći neugodni Cacau, Brazilac s njemačkom putovnicom. Osim Klosea, svi ostali igrači spremni su za igru te nisu najavljene nikakve promjene u odnosu na sastav koji je započeo utakmicu protiv Srbije. Premda je u zadnjoj utakmici promašio jedanaesterac, Lukas Podolski naći će se u početnoj postavi, a napadački orijentirani bit će i Thomas Mueller te Mesut Özil.

"Gana je odlična reprezentacija i do sada su igrali dobro, međutim, mi smo uvjereni da ih možemo dobiti i plasirati se u drugi krug. Igrači poput Lahma, Schweinsteigera i Friedricha dokazali su da mogu voditi ovu momčad. Znam da imamo kvalitetu za pobijediti Ganu", objasnio je izbornik Elfa.

Nema sumnje da je Njemačka kvalitetnija i bolja reprezentacija od Gane, ali to treba potvrditi i na terenu. Njemački izbornik, Joachim Löw, upozorava da je Gana vrlo čvrsta ekipa i da će to biti teška utakmica. "Gana je vrlo brza i čvrsta momčad. Imaju snažne igrače koji se ne boje duela i vrlo su jaki u dvobojima jedan na jedan. Ovo će biti teža utakmica nego ona sa Srbijom, zato što su Srbi imali spore igrače na bokovima, a Gana ima igrače koji su izrazito brzi. Razgovarao sam s igračima nakon poraza od Srbije i svi su uvjereni da smo bolji od Gane", rekao je Joachim.

Nakon što su propustili utakmicu s Australijom, u sastav Gane vraćaju se dva igrača koja predvode obranu, John Mensah i Isaac Vorsah. Obojica su imali problema s ozljedama te ih je Rajevac čuvao za Njemačku. "Mensah je osjetio bol u mišiću pa nismo htjeli riskirati i stavljati ga u igru protiv Australije, ali spreman je za Njemačku. Vorsah je imao malih problema s koljenom pa smo ga odmorili jer nam je puno važniji za ovu utakmicu nego što je bio za Australiju", objasnio je Rajevac.

Veliku "slavu" stekao je Kevin-Prince Boateng koji je prije Svjetskog prvenstva ozlijedio Michaela Ballacka u finalu FA Kupa te je zbog njega Ballack propustio ovo Svjetsko prvenstvo. Inače, Boateng je rođen i odrastao je u Njemačkoj te je igrao za mladu njemačku reprezentaciju, ali prije Svjetskog prvenstva odlučio je igrati za zemlju svog oca. Njegov mlađi brat Jerome Boateng nije promijenio reprezentativni dres i nalazi se u kampu Elfa. Tako da postoji šansa da vidimo bratski obračun na terenu.

Srbin na klupi Gane, Milovan Rajevac, oduševljen je igrom Kevina-Princea Boatenga koji je zauzeo mjesto Michaela Essiena. "Njegov doprinos je golem. Može puno trčati i svestran je igrač. Puno smo s njim dobili i spada u kategoriju opasnih veznih igrača. Sigurno će mu biti teško igrati protiv Njemačke, međutim, puno sam s njim razgovarao i vjerujem da je spreman", dodao je Milovan.

Gani je dovoljan i bod da se plasira u drugi krug, međutim, ovo će biti veliki test za Ganu jer je Njemačka odlična ekipa i ukoliko ne žele pognutih glava napustiti teren, igrači Gane moraju puno više pokazati nego u susretu s Australijom. Gana je do sada u dvije utakmice postigla samo dva gola i to oba iz jedanaesterca, dok je Njemačka zabila četiri gola Australiji, a od Srbije je primila jedan.

Veznjak Gane, Kevin-Prince Boateng, odlično se uklopio u momčad i u dosadašnje dvije utakmice uspio je nadoknaditi izostanak Essiena. Međutim, utakmica protiv Njemačke za njega će biti posebna i mora opravdati sve pohvale koje na njegovu adresu šalje izbornik Rajevac. Ponovno će se od njega očekivati puno posla u veznom redu, kako u defenzivnom, tako i u ofenzivnom djelu.

Premda je Njemačka kvalitetnija reprezentacija od Gane, to treba potvrditi na terenu. Igrač koji u momčadi Elfa svaki put korektno odradi svoj posao je Bastian Schweinsteiger. Od veznjaka Bayerna mnogo se očekuje, ne samo na ovoj utakmici, nego općenito na Svjetskom prvenstvu. Izuzetno jak na nogama, dobrog driblinga, kvalitetnog pasa i snažnog udarca, mogao bi zadavati dosta problema igračima Gane.

SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Gana0:1Njemačka
Australija2:1Srbija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000723.06.2010. u 11:44
    Gani je u susretu protiv Njemačke u nekim kombinacijama dovoljan i bod za drugi krug... Dovoljan je njima bod bez obzira na sve...
    The_Killer_0007