SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina D, 3. kolo, 23.06.2010, 20:30 h, Nelspruit, stadion Mbombela, gledatelja: 37 836
Suci: Jorge Larrionda, Pablo Fandino i Mauricio Espinosa (Urugvaj)
Australija
Australija
Tim Cahill 69'
Brett Holman 73'
2:1(0:0) Srbija
Marko Pantelić 84'
Srbija

Australcima pobjeda utjehe

Ivana Jurica • srijeda, 23.06.2010.
Australcima pobjeda utjehe
Foto: EPA

Iako su u odlučujućem susretu Australci pobijedili Srbiju sa 2:1 i jedna i druga momčad opraštaju se od Južne Afrike. Epilog je to zanimljive utakmice u kojoj su svi pogoci pali u drugom poluvremenu. Cahill i Holman doveli su Australce do prednosti, Pantelić je Srbiji donio nadu, ali, na kraju, i jednima i drugima bila je to posljednja utakmica na prvenstvu.

Australija
Srbija
Australija
Srbija
1
Mark Schwarzer
2
Lucas Neill
4
Tim Cahill
5
Jason Čulina
6
Michael Beauchamp
7
Brett Emerton
8
Luke Wilkshire
(do 82')
9
Joshua Kennedy
16
Carl Valeri
(do 66')
21
David Carney
23
Marc Bresciano
(do 66')
Pričuvni igrači
11
Scott Chipperfield
66'
14
Brett Holman
66'
 
Richard Garcia
82'
Trener
Pim Verbeek
1
Vladimir Stojković
5
Nemanja Vidić
6
Branislav Ivanović
10
Dejan Stanković
13
Aleksandar Luković
14
Milan Jovanović
15
Nikola Žigić
(do 67')
16
Ivan Obradović
17
Miloš Krasić
(do 62')
18
Miloš Ninković
22
Zdravko Kuzmanović
(do 77')
Pričuvni igrači
7
Zoran Tošić
62'
9
Marko Pantelić
67'
8
Danko Lazović
77'
Trener
Radomir Antić

Prvi udarac prema suparničkom vrataru uputili su Srbi u šestoj minuti: pucao je Krasić nakon prodora po desnoj strani, ali australski vratar Schwarzer skrenuo je u korner. Šest minuta kasnije isti je igrač imao još jednu odličnu priliku, ali pucao je preko gola. U 16. minuti Srbi su izveli još jednu dobru akciju, Kuzmanović je asistirao Ivanoviću, no, nema preciznosti u njegovu udarcu. Isti su akteri bili glavni sudionici akcije i u 23. minuti, s jedinom razlikom što je ovoga puta Schwarzer bio prisiljen na intervenciju kako bi spasio svoj gol.

Australija je prvi put ozbiljnije pokušala zaprijetiti u 33. minuti. Glavom je pucao Cahill, ali otišlo je pored gola. Na suprotnoj strani moglo je biti iznimno opasno, ali Žigić nije uspio loptu usmjeriti na željeno mjesto nakon centaršuta Kuzmanovića. Bolju igru Srbija je okrunila pogotkom u 38. minuti kad se u strijelce upisao Krasić, ali pogodak je opravdano poništen zbog zaleđa. Do kraja poluvremena i Australci su dva puta zaprijetili, pokušali su ponovno Cahill, te Kennedy, ali rezultat se nije mijenjao.

Bez Moorea i Kewella

Australski izbornik Pim Verbeek u susretu protiv Srbije nije mogao računati na dva važna igrača. Branič Craig Moore i napadač Harry Kewell, zbog žutih, odnosno crvenog kartona, nisu imali pravo nastupa.

Na poluvrijeme se otišlo bez golova iako je Srbija bila puno bliža vodstvo. Budući da i u drugom susretu skupine nije bilo golova, u tom trenutku plasman u nastavak natjecanja imali su Gana i Njemačka. U nastavku će, stoga, i Srbi i Australci morati krenuti po pogodak, odnosno pobjedu.

U 53. minuti nova odlična prilika za Antićevu momčad. No, napadač Nikola Žigić ni ovoga puta nije bio precizan. Na drugoj strani Čulina je pokušao iznenaditi srpskog vratara, ali nije dobro zahvatio loptu koja je završila daleko od gola. Nešto kasnije, iz slobodnog udarca, zaprijetio je i Bresciano, ali Stojković je skrenuo u korner. Baš u tom periodu, Njemačka je u drugom susretu zabila gol, ali niti to ne jamči prolaz Srbima (zbog lošije gol razlike od Gane), pogotovo Australcima.

Verbeekova momčad u nastavku je krenula nešto žustrije. Rezultiralo je to i odličnim udarcem Bresciana u 63. minuti, ali je Stojaković još jednom dobro reagirao. Oslobodili su se Srbi kratkog pritiska Australaca, zaprijetili su preko Kuzmanovića čiji je udarac glavom otišao pored vratnice. Bolju igru u nastavku susreta Australija je materijalizirala u 69. minuti. Centaršut s desne strane, u kazneni prostor Srbije, najviši je Cahill koji glavom matira Stojkovića za vodstvo svoje momčadi.

Statistika

Udarci: 17/23
Udarci u okvir: 7/6
Posjed lopte: 46 %/54 %
Prekršaji: 25/10
Točna dodavanja: 481/579

Punim pogotkom za Australce pokazalo se uvođenje Holmana. U 73. minuti snažno je odapeo sa više od 25 metara, a prizeman udarac završio je u donjem desnom kutu Stojkovićeva gola. Ali niti vodstvo od 2:0 protiv Srbije Australiji nije jamčilo plasman u drugi krug. Gana je i dalje u prednosti. Dvojac koji je Antić poslao u igru u drugom poluvremenu, Tošić i Pantelić, Srbima su donijeli smanjenje i povratak nade za nastavak natjecanja u 84. minuti. Tošić je pucao iskosa sa desne strane, Schwarzer samo kratko odbio do Pantelića koji pogađa za smanjenje - 2:1.

Tri minute potom u stopostotnoj prilici našao se Kennedy. Mogao je potvrditi pobjedu svoje momčadi, ali za malo je neprecizan. Srbi su krenuli na sve ili ništa. U jednoj gužvi u kaznenom prostoru Cahill je igrao rukom, ali sudac se nije oglasio. U jeku napada Antićeve momčadi Australci su dobili još jednu priliku za konačnu pobjedu, ali predug for uspio je stići srpski vratar Stojković i tako spriječiti Australce da zapucaju na gol. Unatoč svim nastojanjima Srbi nisu uspjeli doći do toliko željenog gola, a time i nastavka natjecanja u Južnoj Africi. Oba sudionika ove utakmice završila su svoj nastup na ovom Svjetskom prvenstvu.

SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Gana0:1Njemačka
Australija2:1Srbija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 02:12
    Bolje nego igrati sa Latvijom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 19:06
    HVALA BOGU DA IDU KUCI TKO BI IH TRPIO DA SU OTISLI DALJE!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 11:45
    Pa Srbi su odigrali jedno dobro poluvrijeme. To je drugo protiv Australije i to su poluvrijeme izgubili. Nijemci su ih nadigrali s igračem manje. Protiv Gane nisu stvorili šansu. I napravili su 2 glupa penala. Nisu zaslužili prolaz dalje. To je mentalitet isto kao i naš. Protiv jakih se napalimo, a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • beaver24.06.2010. u 08:16
    ja zivim u australiji i mogu vam reci da su se ali samo potajno nadali da ce pobijediti Srbiju. Svijesni su njene snage ali mislim da srbija nije. totalno pateticno odigrano i kao i 4 godine prije opet su zadnji u grupi ali ovoga put sa znatno jacom mocadi nego tada. potpuno su ih nadigrali
    beaver
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 01:44
    @shokey,gdje si?Pročitaj tekst Vidić "želim izbjeć Englesku",to ti je bilo 13 lipnja.Reko si da ću morat pojest sva govna šta sam izasro protiv srbije,ha,ha.E pa dobar tek moj smiješni @shokey.
    Obrisan korisnik