SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina F, 3. kolo, 24.06.2010, 16:00 h, Ellis Park, Johannesburg
Suci: Howard Webb, Darren Cann, Michael Mullarkey (Engleska), Stephane Lannoy
Slovačka
Slovačka
Robert Vittek 25', 73'
Kamil Kopunek 89'
3:2(1:0) Italija
Antonio Di Natale 82'
Fabio Quagliarella 90'+2'
Italija

Zbogom svjetskim prvacima!

Antonija Pavlić • četvrtak, 24.06.2010.
Zbogom svjetskim prvacima!
Foto: EPA

Dramatičan susret na Ellis Parku u Johannesburgu završen je - slovačkom pobjedom. Svjetski su prvaci učinili sve da bi preokrenuli konstantan zaostatak, ali na koncu ipak nisu uspjeli i po prvi je put jedan debitant na svjetskoj smotri iz natjecanja otpratio branitelje naslova! Slovačka slavi, a ima i zašto jer ova će pobjeda zasigurno ući u sve sportske anale. U drugi će krug s prvog mjesta Paragvaj, druga je Slovačka, a ispred Talijana smjestio se i - Novi Zeland...

Slovačka
Italija
Slovačka
Italija
1
Jan Mucha
2
Peter Pekarik
3
Martin Škrtel
5
Radoslav Zabavnik
6
Zdeno Štrba
(do 87')
11
Robert Vittek
(do 90'+2')
15
Miroslav Stoch
16
Jan Durica
17
Marek Hamšik
18
Erik Jendrišek
(do 90'+4')
19
Juraj Kucka
Pričuvni igrači
20
Kamil Kopunek
87'
9
Stanislav Šestak
90'+2'
22
Martin Petraš
90'+4'
Trener
Vladimir Weiss
12
Federico Marchetti
3
Domenico Criscito
(do 46')
4
Giorgio Chiellini
5
Fabio Cannavaro
6
Daniele De Rossi
7
Simone Pepe
8
Gennaro Gattuso
(do 46')
9
Vincenzo Iaquinta
10
Antonio Di Natale
19
Gianluca Zambrotta
22
Riccardo Montolivo
(do 56')
Pričuvni igrači
18
Fabio Quagliarella
46'
2
Cristian Maggio
46'
21
Andrea Pirlo
56'
Trener
Marcelo Lippi

Dogodilo se jednom prilikom da su Talijani s tri remija u grupnoj fazi svjetskog prvenstva na koncu ipak izborili osminu finala. Godine 1982. u Španjolskoj su na taj način čak i uzeli trofej, premda im je u tom pothvatu uvelike pomogao iznenadan bljesak Paola Rossija.

Ulazak u susret protiv Slovačke kazivao je da su na isto ciljali i u Južnoafričkoj Republici, no debitanti na svjetskoj smotri imali su drukčije planove i dramatičnom su povijesnom pobjedom iz turnira udaljili svjetske prvake!

Vezane vijesti

Malo su pravih prilika stvorile ove dvije momčadi u prvom poluvremenu. Svjetski su prvaci od početka pokušali pokazati da će treću utakmicu grupne faze natjecanja u Južnoj Africi odigrati čvrsto, agilno i opasno, ali Di Nataleov pokušaj loba u početnoj minuti nije posebno preplašio Slovake.

Naprotiv, izabranici Vladimira Weissa potpuno su preuzeli upravljanje igrom u svoje noge te su s lakoćom kontrolirali loptu u svim linijama. Teško su se u obrani s Marekom Hamšikom, Robertom Vittekom pa i Erikom Jendrišekom nosili talijanski stoperi, Montolivo je na lijevoj strani bio poprilično beskoristan, a veznjaci su prodavali lopte kako su i kome su stigli.

Jedna je takva nepažanja u 6. minuti mogla proslaviti Mareka Hamšika, ali veznjak Napolija nečuvan je s desetak metara gađao pored gola. Narednu su veću pogrešku svjetski prvaci servirali u 25. minuti, ali ovoga je puta ona bila kobna. Daniele de Rossi izgubio je loptu na 30-ak metara, Hamšik kratko proigrao Vitteka, a napadač Ankaragücüa s ruba šesnaesterca precizno pogodio suprotni kut Marchettijeva gola.

Slovačka je nastavila držati loptu u nogama i probijati talijanski "blok" pa je Zdeno Štrba u 35. minuti iz prilične daljine odličnim udarcem još jednom iznenadio pričuvnog talijanskog vratara. U drugoj minuti sudačke nadoknade, Juraj Kucka s 20-ak je metara fantastično "opalio" iz voleja, ali na sreću za azzurre, sijevnulo je pored vratnice.

Nogometaši Marcela Lippija najbolju su prigodu u prvom poluvremenu imali kada je Liverpoolov branič Martin Škrtel glavom raščistio ispred Vicenza Iaquinte i - loptu poslao malo iznad grede. U posljednjoj je minuti sjajnu priliku praktički s crte jedanaesterca imao Montolivo, ali u tonu talijanske izvedbe na ovome prvenstvu - njegov je katastrofalan udarac tek natjerao suca Webba da momčadi pošalje na predah.

Slovaci su mnogo defanzivnije započeli drugo poluvrijeme; povukli su se u svoj šesnaesterac i uglavnom se zabavljali s talijanskom nemoći, na momente tek izletnički prelazivši na polovicu "plavih".

Prvu solidnu prigodu za azzurre u drugom poluvremenu upropastio je Vicenzo Iaquinta. Odlično je s desnog boka nabacio Simone Pepe, ali između Durice i Škrtela u slovačkom je kaznenom prostoru kratko skočio Vicenzo Iaquinta.

U 56. je minuti Maggio u kaznenom prostoru sjajnim proigravanjem stopostotnu šansu kreirao najboljem strijelcu prošlosezonske Serie A, Antoniju Di Nataleu, no "legionar" Udinesea pucao je gotovo tragično, kao da se uplašio pa izbezumljen loptu odlučio pokloniti Muchi.

Neumorno je u tim trenucima na klupi nokte grizao Marcelo Lippi; na stol je već u 56. minuti bacio sve karte, prvi je put prigodu dobio i nezaliječeni Andrea Pirlo, ali niti to nije donijelo veće povezivanje talijanskih redova. U 67. minuti, ipak, čudo je Slovačku spasilo od "kapitulacije"; Pepe je ubacio u kazneni prostor, Mucha pogrešno izašao i loptu odbio tek na noge Quagliarelli, a njegov siloviti udarac s nekih pet metara, s gol-linije čudesno odbija Martin Škrtel.

Igralo se u tim trenucima potpuno "va banque"; Talijani su očajnički pokušavali jednu loptu smjestiti iza Muchinih leđa, ali su pritom zaboravili koliko im je zapravo propusna obrambena linija. Jednom je moralo ponovno "procuriti", a dogodilo se to u 73. minuti. Hamšik je izveo korner, lopta mu je vraćena na skraćeni ubačaj, a lukavi slovački veznjak prizemno je asistirao Robertu Vitteku u sredinu; dvostrukog slovačkog junaka u postizanju pogotka nije mogao zaustaviti niti toliko hvaljeni Giorgio Chiellini.

Počela je ludnica! Talijani su sumanuto pojurili prema slovačkom golu, bacajući apsolutno sve u napad, a konačno su uspjeli smanjiti zaostatak u 82. minuti. Nakon kombinacije napadačkog trojca, iz šesnaesterca je oštro pucao Quagliarella, a odbijenu je loptu u mrežu spremio Di Natale.

No ništa im danas nije moglo pomoći; veselili su se nekoliko minuta kasnije kada je Di Natale poentirao iz zaleđa, ali i rastužili odmah potom, kada im je Kamil Kopunek nakon tek dvije minute provedene u igri - zapečatio sudbinu. Repre su izvele aut, a između nonšalantne obrane uletio je debitant na ovome svjetskom prvenstvu i s lakoćom prebacio Marhcettija.

Vratili su se Talijani još jednom - nesigurni je Jan Mucha previše izašao s vrata, što je odmah primijetio Quagliarella i prekrasnim lobom ponovno vratio svoju momčad u igru. U posljednjim je minutama sjajnu prigodu imao Simone Pepe, ali niti 95. minuta azzurrima nije bila sretna.

SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Slovačka3:2Italija
Paragvaj0:0Novi Zeland
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 21:54
    a kad sam govorio da su ocajni prije prvenstva,neki su mislili da ce proci skupinu samo na ime... talijani krenite ispocetka,recimo tako da u najboljim talijanskim klubovima ponovno igraju talijani...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 20:25
    talijani podsjecaju na juventus i milan...hrpa preplacenih staraca bez zelje za pravim nogometom i uspjehom.vec isfurana stara reprezentacija.al dobra stvar je sto im del piero nije igrao napad jer bi situacija bila jos gora od ove
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 20:00
    ko ih hebe,znaju svih vrjeđat,al igrat ne,zato se hebi italija
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 19:57
    pa ni ruku dat na kraju! Uvijek isto, tako Talijanski!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 19:37
    sta su oni i francuzi mislili da ce ih neko pustit samo zato sto su oni finalisti proslog prvenstva,ili sto su nogometne ''sile'', hahaha drago mi je i zbog jednih i drugih,ne mogu se na srecu ucijek provlacit,sjetimo se samo Italije sa Australijom
    Obrisan korisnik