SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina H, 3. kolo, 25.06.2010, 20:30 h, Pretoria, Stadion Loftus Versfeld
Suci: Marco Rodriguez, Jose Luis Camargo, Albert Morin (svi Meksiko)
Čile
Čile
Rodrigo Millar 47'
1:2(0:2) Španjolska
David Villa 24'
Andres Iniesta 37'
Španjolska

Furiji pobjeda i vrh, slavi i Čile

Ivana Spahija • petak, 25.06.2010.
Furiji pobjeda i vrh, slavi i Čile
Foto: EPA

Derbi posljednjeg kola skupine H, dugoočekivani dvoboj Španjolske i Čilea, završio je pobjedom Španjolaca, koji su time zauzeli vodeće mjesto u skupini. Furioznih desetak minuta Furije i lijepi pogoci Ville i Inieste donijeli su momčadi Vicentea del Bosquea plasman u osminu finala. Velikog razloga za slavlje ima i poraženi Čile, koji se unatoč porazu, a zahvaljujući remiju Švicarske i Hondurasa također plasirao među najboljih 16 na svijetu.

Čile
Španjolska
Čile
Španjolska
1
Claudio Bravo
3
Waldo Ponce
4
Mauricio Isla
7
Alexis Sanchez
(do 65')
8
Arturo Vidal
10
Jorge Valdivia
(do 46')
11
Mark Gonzalez
(do 46')
13
Marco Estrada
15
Jean Beausejour
17
Gary Medel
18
Gonzalo Jara
Pričuvni igrači
20
Rodrigo Millar
46'
22
Esteban Paredes
46'
16
Fabian Orellana
65'
Trener
Marcelo Bielsa
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
5
Carles Puyol
6
Andres Iniesta
7
David Villa
8
Xavi Hernandez
9
Fernando Torres
(do 55')
11
Joan Capdevila
14
Xabi Alonso
(do 73')
15
Sergio Ramos
16
Sergi Busquets
Pričuvni igrači
10
Cesc Fabregas
55'
20
Javier Martinez
73'
 
Trener
Vicente del Bosque

Španjolska u konačnici ipak nije ispala Italija, skupina koja je ponudila najviše neizvjesnosti oko plasmana u osminu finala konačno je dobila svoj rasplet, povoljan za aktualne europske prvake. U derbiju skupine između Španjolske i Čilea, ujedno i dvoboju koji je odlučivao o sudbini europskih prvaka, koji su opasno "visili" nakon prve dvije utakmice, pobjedu su rezultatom 2:1 odnijeli Španjolci, čime su zasjeli na vodeće mjesto skupine H. Unatoč porazu, razloga za slavlje imaju i nogometaši Čilea, koji zahvaljujući remiju Švicarske i Hondurasa (0:0) također putuju u osminu finala.

Fair play

Čini se pomalo nevjerojatnim, no Španjolska se u osminu finala plasirala bez ijednog zarađenog žutog ili crvenog kartona. Izabranici Vicentea del Bosquea izdržali su čak 270 minuta (uz sučevu nadoknadu) bez oštrijeg prekršaja kojeg bi suci kaznili kartonom, što je prilično neuobičajeno za veliko natjecanje kao što je Svjetsko prvenstvo. Usporedbe radi, Čileanci su u tri odigrana dvoboja zaradili deset žutih i jedan crveni karton.

Vezane vijesti

Utakmica je svoj rasplet dobila praktički već u prvom dijelu, nešto sporiji početak i nekoliko poluprilika s obje strane nisu dale naslutiti iznenadno buđenje Španjolaca, koji su u samo desetak minuta došli do dva pogotka, ali i do brojčane prednosti na terenu. Ipak, unatoč zaostatku Čile je odmah u otvaranju drugog dijela došao do pogotka, nakon čega su se obje strane prilično smirile i s rezultatom 2:1 dočekale kraj koji im je objema donio veliko slavlje.

Prve minute dvoboja pripale su Španjolcima, koji su nogometaše Čilea ugurali u njihov šesnaesterac, ali osim dvjema poluprilikama Torresa, koji je u oba navrata gađao glavom iznad gola, nisu opasnije zaprijetili vratima Brava. Čile se probudio nakon uvodnih desetak minuta i već u 11. minuti mogao je doći do vodstva. Beausejour je lijepo centrirao za Gonzaleza, koji nije dobro prihvatio loptu i poslao je pokraj gola Casillasa. Četiri minute kasnije Sanchez je lobom potražio mrežu Španjolske, no to je uspio skinuti Casillas.

Uslijedilo je razdoblje prilično neaktivne igre koja se odvijala većinom po sredini terena, Čileanci su se u nekoliko navrata pokušali približiti golu Španjolaca, no bez većeg uspjeha. Monotonija u susretu razbijena je u 25. minuti, i to na prilično neobičan način. Pogriješio je vratar Bravo, koji je krenuo raščistiti jednu dugu loptu, a David Villa je praktički s polovice terena loptu poslao u nebranjenu mrežu Čilea i Španjolskoj donio vrijedno vodstvo od 1:0.

ČILE - ŠPANJOLSKA

Udarci: 9/9
Udarci u okvir: 4/3
Posjed lopte: 42%/58%
Prekršaji: 21/13
Točna dodavanja: 406/734

Čileanci su pokušali uzvratiti u 35. minuti susreta, Beausejour je pobjegao španjolskim braničima i uputio udarac prema vratima, ali je tu situaciju u posljednji čas uspio raščistiti Pique. Novi hladan tuš za Južnoamerikance, i to dvostruki, uslijedio je u 37. minuti. Villa je s lijeve strane odlično dodao za Iniestu, koji je pronašao put do mreže Brava i vodstvo Španjolske povisio na 2:0. No, to nije bilo sve, u akciji za pogodak Torres je pao nakon (slabog) kontakta s Estradom, na što je sudac pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton čileanskom veznjaku čime su izabranici Marcela Bielse ostali s deset igrača na terenu.

Po povratku s odmora sreća se odmah osmjehnula nogometašima Čilea, koji su već u 46. minuti uspjeli doći do pogotka. Millar je uputio udarac s ruba prostora, a lopta se od noge Piquea odbila u mrežu Casillasa i smanjila vodstvo Španjolske na 2:1. Nakon tog pogotka Furija je potpuno preuzela inicijativu, u nekoliko navrata zaprijetio je Villa, ali bez promjene rezultata. Najbolju priliku je novopridošlica Barcelone propustila u 61. minuti kada je njegov pokušaj jedva obranio Bravo.

Do kraja susreta nije bilo većih prilika za promjenu rezultata, od pogotka na samom otvaranju drugog poluvremena Čileanci nijednom nisu zaprijetili vratima Casillasa, a niti pokušaji Španjolaca nisu opasnije ugrozili vrata Brava. Susret je tako završen rezultatom 2:1, Španjolska će u osmini finala snage odmjeriti s ljutim protivnikom i susjedom Portugalom, dok Čile očekuje težak ispit protiv Brazila, dobro poznatog protivnika iz južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

SP 2010. - Skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Čile1:2Španjolska
Švicarska0:0Honduras
1Španjolska 34:2+26
2Čile 33:2+16
3Švicarska 31:104
4Honduras 30:3-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 00:28
    sta reci cile je totalno nadigrao spanjolsku do iskljucenja,i u drugom poluvremenu su krenuli vrlo dobro i zasluzeno zabili gol,zamisli koliko su dobro igrali kada del bosque vadi torresa i mjenja ga fabregasom,,a sto se tice blazicka mogao je bar jednom dati kompliment cileancima,kaze blazicko da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 23:58
    a blažičko ki blažičko..valjda je očekiva da jedni i drugi napadaju do kraja i riskiraju prolaz..pogotovo čile sa igračem manje i koji je več primija 2 gola dok je napada...uspija je biti čak iritantniji od igre na terenu sa svojim komentarima..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 23:39
    U potpunosti se slazem s tobom, a i s Cruijff-om. Blazicko je bio ''veliki sportas'' pa se on razumije u fair play i ostalo. Stvarno ga treba kazniti...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 23:30
    Iako mi je Španjolska najdraža po igri (pa Nizozemska,Argentina,Brazil - dakle Čile nije ni blizu kaj se tiče moje liste favorita) moram odati priznanje Čileu za ovakvu igru i još više za požrtvovnost. Čak su po meni do isključenja i bolje izgledali na terenu. Isključenja nije trebalo biti, no... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000725.06.2010. u 23:22
    ejme prasićka...
    The_Killer_0007