SP 2010., Doigravanje, Osmina finala, 27.06.2010, 16:00 h, Mangaung/Bloemfontein, Free State stadion, gledatelja: 40510
Suci: Larrionda, Fandino, Espinosa (Urugvaj)
Njemačka
Njemačka
Miroslav Klose 20'
Lukas Podolski 32'
Thomas Müller 67', 70'
4:1(2:1) Engleska
Matthew Upson 37'
Engleska

Video: Elf pregazio Engleze!

Nikola Vlahović • nedjelja, 27.06.2010.
Video: Elf pregazio Engleze!
Foto: EPA

Nakon Urugvaja i Gane dobili smo i trećeg sudionika u četvrfinalu Svjetskog prvenstva, a to je reprezentacija Njemačke. Igrači Elfa odigrali su fenomenalnu utakmicu i u svim segmentima nadigrali Engleze. Momčad Fabia Capella na terenu je djelovala poput "razbijene vojske", a za to su najzaslužniji Klose, Podolski te Muller koji je postigao dva gola.

Njemačka
Engleska
Njemačka
Engleska
1
Manuel Neuer
3
Arne Friedrich
6
Sami Khedira
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
(do 83')
10
Lukas Podolski
11
Miroslav Klose
(do 72')
13
Thomas Müller
(do 72')
16
Philipp Lahm
17
Per Mertesacker
20
Jerome Boateng
Pričuvni igrači
23
Mario Gomez
72'
15
Piotr Trochowski
72'
9
Stefan Kiessling
83'
Trener
Joachim Löw
1
David James
2
Glen Johnson
(do 87')
3
Ashley Cole
4
Steven Gerrard
6
John Terry
8
Frank Lampard
10
Wayne Rooney
14
Gareth Barry
15
Matthew Upson
16
James Milner
(do 64')
19
Jermain Defoe
(do 71')
Pričuvni igrači
11
Joe Cole
64'
21
Emile Heskey
71'
17
Shaun Wright-Phillips
87'
Trener
Fabio Capello

Mnogo toga se proteklih dana pisalo o utakmici između Njemačke i Engleske, međutim, sve su analize "pale u vodu" kada je sudac Jorge Larrionda označio početak utakmice na Free State stadionu. Njemačka je cijelu utakmicu dominirala i na kraju u potpunosti deklasirala Englesku i sasvim zasluženo došla do visoke pobjede od 4:1.

NJEMAČKA - ENGLESKA

Udarci: 17/19

Udarci u okvir: 7/9

Poesjed lopte: 49%/51%

Prekršaji: 7/6

Točna dodavanja: 273/357

Nakon par uvodnih minuta, lijepa prilika ukazala se za Njemačku. Iza leđa engleske obrane vješto je utrčao Mesut Özil, ali njegov udarac James je uspio odbiti u korner. Osim te prilike, u prvih petnaestak minuta ništa se bitno na terenu nije dogodilo. Obje reprezentacije krenule su vrlo oprezno u utakmicu. Njemačka je imala više loptu u svojim nogama, ali Englezi su bez većih poteškoća zaustavljali sve njihove napade.

Međutim, u 20. minuti Njemačka je povela nakon katastrofalne pogreške Terryja i Upsona. Vratar Neuer ispucao je loptu, Terry je pogrešno procijenio njezin let i Klose se vješto ubacio i riješio Upsona te lagano poslao loptu u gol pored nemoćnog Jamesa.

Engleska je teško dolazila u neke izglednije šanse i uglavnom su izabranici Fabia Capella pokušavali udarcima iz daljine, a oni koji su išli u okvir gola lako je branio Neuer. Nakon pola sata igre Njemačka je mogla povećati svoju prednost. Odlično su englesku obranu izigrali Nijemci, ali udarac Klosea zaustavio je James. Međutim, u 32. minuti Engleska je ponovno kapitulirala, a strijelac je bio Podolski. Thomas Muller lijepo je asistirao Podolskom koji se nalazio na lijevoj strani, a Podolski je loptu zakucao u engleski gol.

MIROSLAV KLOSE

Napadač Njemačke, Miroslav Klose, danas je zabio svoj 12. gol na Svjetskim prvenstvima i tako se izjednačio s legendarnim Peleom. Rekord i dalje drži Ronaldo s 15 postignutih golova.

Mogla je Engleska odmah smanjiti rezultatski zaostatak preko Lamparda, ali vratar Njemačke istaknuo se efektnom obranom. Ipak, Gordi Albion uspio se vratiti u utakmicu u 37. minuti. Na ubacivanje Gerrarda visoko je skočio Upson i zakucao loptu u gol Njemačke te se tako iskupio za pogrešku koju je napravio kod prvog gola Njemačke. Nakon toga Englezi su se pribrali i uspostavili igru, ali nakon prvih 45 minuta na odmor se otišlo s prednošću Elfa 2:1.

Ponovno je Frank Lampard u 51. minuti pokazao kakav "top" ima u nogama. Veznjak Chelsea iz daljine je izveo slobodan udarac, a lopta je zatresla gredu njemačkog gola. Igrala se 60. minuta kada se u vrlo lijepoj prilici našao Muller, međutim, mladi napadač nije uputio baš najbolji udarac te je lopta otišla pored gola.

Ipak, Muller je u 67. minuti pogodio za velikih 3:1. Odlično su kontru odigrali Nijemci, a Schweinsteiger je majstorski proslijedio loptu do Mullera, a napadač Bayerna probio je Jamesa. Tri minute nakon toga Engleska je bila "potopljena". Mladi i brzi igrači Njemačke složili su još jednu kontru. Silovito je lijevom stranom prošao Mesut Özil i pričekao Mullera koji je pretrčao skoro cijelo igralište i na kraju zabio svoj drugi gol na utakmici.

PONIŠTEN GOL

Igrala se 38. minuta kada je sa vrha šesnaesterca pucao Frank Lampard, a lopta se odbila od prečke u gol i zatim se vratila vani nakon čega ju je uhvatio vratar Njemačke. Lopta je cijelim svojim obujmom bila duboko u golu, ali urugvajski djelitelji pravde nisu priznali regularni gol za Englesku.

U 81. minuti Gordi Albion mogao je ublažiti poraz, dobro je tukao Gerrard, ali opet se istaknuo mladi vratar Neuer odbivši loptu u korner. Pokušali su Englezi do kraja smanjiti rezultatski zaostatak, međutim, Nijemci su rutinirano priveli utakmicu kraju i tako došli do jedne od najvažnijih pobjeda u povijesti.

Zasigurno će ova utakmica dobiti i treće poluvrijeme izvan terena zbog regularnog gola Engleske koji nije priznat. Međutim, Englezi moraju čestitati Nijemcima na odličnoj utakmici jer su ih u potpunosti nadigrali. Izabranici Joachima Loewa ovom su pobjedom istaknuli kandidaturu za osvajanje Svjetskog prvenstva, a Englezima ostaje da spakiraju svoje kofere i napuste jug Afrike.


SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver28.06.2010. u 06:19
    to se salis
    beaver
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 21:57
    o cem pricate vi, pa ako ima pravde njemacka ce ovo i osvojiti, igraju prototip nogometa kakav ce se igrat sljedecih godina, ova vecerasnja tekma je HNL prema ovoj... meni za nivo bolji od barcine igre
    Obrisan korisnik
  • danchy27.06.2010. u 21:47
    ispali su svi koji su trebali ispast, sad nek osvoji najbolji... po mogućnosti argentina :D
    danchy
  • torrente8727.06.2010. u 21:35
    E sada ovo može osvojiti ko' god oće, nema mi više mrskih reprezentacija, a maje više su tu oni koji su to i zaslužili.. Moji favoriti Njemačka i Urugvaj..
    torrente87
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 21:32
    I drugi put sefe ;)
    Obrisan korisnik