Nogomet

The Sun: "Franks for nothing"

Marin Vuković • nedjelja, 27.06.2010.
The Sun: "Franks for nothing"
Foto: EPA

Britanski mediji s velikim su razočaranjem ispratili poraz svoje reprezentacije i eliminaciju sa Svjetskog prvenstva. Posve očekivano, nitko od njih nije propustio spomenuti kardinalnu pogrešku urugvajske sudačke trojke, no složni su u ocjeni da je engleska "zlatna generacija" u potpunosti razočarala.

"Zlatna generacija" putuje kući. Nogometaši od kojih je Engleska očekivala prekid posta koji traje već 44 godine tijekom svog boravka u Južnoafričkoj Republici pokazali su nogomet koji nije impresionirao nikoga, a razočarao je milijune. Konačni krah došao je u najgorem mogućem trenutku i protiv reprezentacije od koje Engleska najmanje voli gubiti.

Mlada, poletna njemačka reprezentacija razotkrila je sve slabosti Capellova sastava, posebno obrambene četvorke koja je večeras podsjećala na četiri čovjeka koji su se prije utakmice prvi put upoznali. Čak niti iznimno kontroverzna odluka sudačke trojke da ne prizna posve regularan pogodak Franka Lamparda nije prevarila englesku nogometnu struku i novinare. Presuda je jednoglasna: Engleska je nadigrana.

Već smo navikli na igre riječima u naslovima najpopularnijeg britanskog tabloida The Sun, koji u tekstu naslovljenom "Franks For Nothing" navodi kako nacija tuguje zbog teško poražene Engleske. "Jadna Engleska izbačena je sa Svjetskog prvenstva u susretu u kojem su suci sramotno propustili priznati pogodak Franka Lamparda", stoji u tekstu.

Nesuđeni pogodak Franka Lamparda dobio je poseban osvrt, no konačan dojam je porazan po Englesku. "Pogocima Klosea, Podolskog i dvaput Mullera, Njemačka je potpuno deklasirala Capellovu momčad i prolazi u četvrtfinale."

Daily Mail u tekstu s dugačkim naslovom "Barem sunce još uvijek sija! Njemačka vrsta ponizila Englesku (uz PUNO pomoći urugvajskog suca)" također ne vjeruje kako se mogao dogoditi takav propust, no priznaje da je pogreška posve nebitna u svjetlu očajne igre obrambene linije koja se osramotila pred njemačkim napadima. "Kako je utakmica odmicala i njemački nogometaši povećavali englesku agoniju, najveća briga naših navijača bila je da će se Njemačka u potpunosti osvetiti za poraz od 5:1 u rujnu 2001. godine", piše novinar Daily Maila.

"Povijest jednostavno odbija pustiti Englesku i Njemačku na miru", riječi su kojima je izvještaj iz Bloemfonteina započeo novinar Telegrapha. Uz neizbježan spomen na kontroverznu pobjedu iz 1966. godine i pogodak Geoffa Hursta, rezime engleskog pada ostao je isti.

"Engleski će igrači biti razumljivo ljuti zbog nepravde oko Lampardova gola, ali ovo je bila impresivna predstava mlade njemačke momčadi. Bez milosti su ogolili sve engleske slabosti i u subotu će u četvrtfinalu dočekati boljeg iz susreta Meksika i Argentine."

Kada ni tabloidi ne mogu skuhati priču i za poraz okriviti nekoga drugoga, tada je jasno da ni poništeni pogodak Lamparda danas nije mogao spasiti preslabu i kvalitetom inferiornu englesku reprezentaciju. "Engleska se nadala da će 44 godine dugoj patnji u Južnoj Africi doći kraj. I jest, ali njemačkoj patnji", piše Mirror.

Možda najkritičniji prema vlastitoj reprezentaciji bio je novinar Guardiana, koji u javljanju iz Bloemfonteina navodi kako ovo definitivno nije "obećana zemlja" u koju je Fabio Capello trebao odvesti engleske reprezentativce. Engleska je doživjela svoj najteži poraz na Svjetskim prvenstvima i on je pravo mjerilo engleskih slabosti u obrani. "Najslabija je moguća utjeha da su dvije reprezentacije na poluvremenu trebale biti izjednačene", piše Guardian. "Njemačka je bila opasnija u napadu i tijekom cijele utakmice isticala je obrambene nedostatke engleske obrambene četvorke."

Poništenom pogotku unatoč, Engleska je poražena i ponižena, a u četvrtfinale odlazi bolja momčad pred kojom je definitivno svijetla budućnost. Engleskoj "Zlatnoj generaciji", s druge strane, zalazi sunce i pred Fabiom Capellom i Engleskim nogometnim savezom puno je ozbiljnog posla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 23:47
    Nije to ni toliko lose izgledalo kod Engleza. Njemacki je golman obranio svoje, James je mogo bar jednu od one tri. Ipak svaka cast Njemcima, iznenadili su me. I da, slazem se s vama, Guardian je zakon! :D
    Obrisan korisnik
  • Krokodil27.06.2010. u 22:48
    za Guardian - to je tocno, a englezi ga smatraju "far" left, skoro pa komunisticki, vecina njih vise vole Murdochov Times ili jos bolje Telegraph :) ... mah kako god dobro su me razveselili Njemci danas... 4:1 - zasluzeno.
    Krokodil
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 22:01
    guardian je DEFINITIVNO najbolji engleski medij
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 21:18
    Sad nek si stave sliku Njemačka strepi pred tri lava. A što se tiče nepriznatog pogotka bolje da im je priznat nepostoječi 1966 nego ovaj danas, jer ovaj danas ne bi  promijenio baš ništa, a bez onog ne bi nikad bili prvaci svijeta.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 20:26
    guardian je najbolji engleski medij...
    Obrisan korisnik