SP 2010., Doigravanje, Osmina finala, 29.06.2010, 20:30 h, Cape Town, Green Point Stadium
Suci: Hector Baldassi, Ricardo Casas, Hernan Maidana (svi Argentina)
Španjolska
Španjolska
David Villa 63'
1:0(0:0) Portugal
Portugal

Španjolska slavi Villu

Mihaela Bradovski • utorak, 29.06.2010.
Španjolska slavi Villu
Foto: EPA

Posljednjeg sudionika četvrtine finala Svjetskog prvenstva odlučio je pogodak Davida Ville iz 63. minute. Svoje prilike Portugalci nisu uspjeli realizirati, a nakon spomenutog pogotka, prema padu u njihovoj igri, jasno se dalo zaključiti kako je pobjednik već odlučen...

Španjolska
Portugal
Španjolska
Portugal
 
Iker Casillas
 
Gerard Pique
 
Carles Puyol
 
Andres Iniesta
7
David Villa
(do 88')
 
Xavi Hernandez
 
Fernando Torres
(do 58')
 
Joan Capdevila
 
Xabi Alonso
(do 90'+3')
 
Sergio Ramos
 
Sergi Busquets
Pričuvni igrači
 
Fernando Llorente
58'
 
Pedro
88'
 
Carlos Marchena
90'+3'
 
Eduardo dos Reis Carvalho
 
Bruno Alves
6
Ricardo Carvalho
7
Cristiano Ronaldo
 
Simao
(do 72')
3
Pepe
(do 72')
 
Raul Meireles
 
Hugo Almeida
(do 58')
 
Tiago
 
Ricardo Costa
 
Fabio Coentrao
Pričuvni igrači
 
Danny
58'
 
Liedson da Silva Muniz
72'
 
Pedro Cardoso Mendes
72'

Računajući da će Portugalcima teško zaprijetiti ukoliko obrana pronađe svoj ustaljeni ritam, španjolski su reprezentativci do pogotka pokušali doći odmah nakon kretanja s centra. S lijeve su strane udarcima iz daljine zaprijetili Torres u prvoj, odnosno Villa u trećoj minuti, no vratar Eduardo još je jednom demonstrirao brzinu svojih refleksa.

Tri minute kasnije Španjolska je stigla i do kaznenog prostora, ulazak, a potom i pad Torresa sudac nije okarakterizirao kao prekršaj za najstrožu kaznu, dok se u idućoj akciji ponovno morao iskazati portugalski čuvar mreže. Ovoga puta zaprijetio je Capdevila.

Statistika

Udarci: 19/9
Udarci u okvir: 10/3
Prekršaji: 13/18
Posjed lopte: 61%/39%
Točna dodavanja: 635/315

Nakon uvodnih desetak minuta igre oba su sastava zaigrala na svoje najsnažnije oružje. Španjolci su do pogotka pokušavali stići preko posjeda lopte, odnosno kontrole igre, dok su Portugalci koncentraciji obrane dodavali brza kretanja prema naprijed. Jedna takva akcija urodila je najboljom prilikom prvoga dijela.

Na ulazu u 20. minutu susreta brzo su i jednostavno na protivničkoj polovici kombinirali Cristiano Ronaldo, Coentrao, te Tiago čiji je udarac Casillas odbio. Almeida ne uspijeva ispraviti svog suigrača iz vezne linije. Iduća izgledna prilika ponovno se dogodila pred kapetanom Španjolaca. Casillas ponovno odbija loptu, iz prekida je zaprijetio Ronaldo; igrala se 28. minuta.

I dok je premoć u posjedu lopte Španjolska nakon pola sata igre pretvorila u period mučenja lopte, Portugalci su periodično nastavili s udarcima po protivnička vrata. U 39. minuti na lijevu se stranu izvukao Coentrao, centrirao na glavu Meirelesa, no za sekundu prekasno. Iza leđa ostao mu je nepokriveni Ronaldo.

Sam kraj prvoga dijela, kada su u pitanju prilike, također je pripao momčadi Portugala. Simao u 42. ne stiže ispred Casillasa, dok Tiago minutu kasnije glavom pogađa pored vrata. U posljednjoj minuti Španjolce je u priliku gurnuo Meireles, no u posljednji ga tren uspijeva ispraviti Carvalho.

Nastavak susreta započeo je u istome tonu, Španjolci su držali loptu u nogama, dok su Portugalci stizali do prilika. U 52. minuti nova akcija Seleçaa u tri poteza nije urodila plodom, pokušaj s lijeve strane umalo je rezultirao autogolom u mreži Casillasa, dok je vratar Španjolske pet minuta kasnije uspješno uklonio novu veliku protivničku priliku.

Crveni Costi

Umjesto izjednačujućeg pogotka izabranici Carlosa Queiroza uspjeli su zaraditi tek direktan crveni karton. U 89. minuti teren je zbog namjernog udaranja Capdevile morao napustiti Costa.

Nakon sat vremena igre prvi su svoj veliki zicer zapucali reprezentativci europskog prvaka. Eduardo se pokazao uspješnijim od Llorentea, zatim i od Davida Ville, no najefikasniji ga je španjolski napadač u idućem napadu uspio matirati, iako, pokazalo se kasnije, iz nedozvoljene pozicije. Dugo su portugalski braniči oklijevali na rubu svog kaznenog prostora i na kaznu se nije moralo dugo čekati. Vratar Portugala ovoga puta nije mogao ništa.

Primljeni pogodak poremetio je do tada vrlo dobru igru Portugala, Španjolska je preuzela konce igre i nastavila s napadima, no Ramos nije uspio stići do novog pogotka svoje momčadi, pogotka koji bi definitivno odlučio putnika u četvrtinu finala. Svoj je učinak u 77. minuti pokušao još malo popraviti Villa, Eduardo krajnjim naporima zaustavlja njegovu "bombu", dok pokušaj Llorentea završava svega nekoliko centimetara uz vratnicu.

U sudačkoj je nadoknadi Portugal posljednjim snagama pokušao vratiti izglede za rezultatski povratak u susret, no bezuspješno.

Mnogi su stručnjaci dvoboj između Španjolske i Portugala najavili kao "susret jednog pogotka" i pokazalo se kako su bili u pravu. Portugalci su se početkom nastavka odlučili na još smjelije izlete na protivničku polovicu; i dok su oni svoje prilike propuštali Španjolci će Villu dugo, dugo slaviti.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000730.06.2010. u 11:52
    ajmo paragvaj izbaci ove vezare
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 07:12
    Slažem se. Trebalo bi uvesti jedan ili dva challengea po poluvremenu po momčadi. Blatterove priče su glupost, koliko traje previjanje igrača po terenu kad ih netko okrzne? Posebno u produžetku drugog poluvremena... Ionako se simulacije igre načine u manje od pola minute. Bilo bi zanimljivo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 00:31
    utakmica se zaustavi na max 30-ak sec (dulje traje proslava gola), pogleda se snimka, vidi 3D i donese prava odluka. U svim sportovima di se koristi hawk-eye jasno se kaže - ako se na temelju snimke ne može 100% utvrdit da je odluka kirva, priznaje se odluka suca na terenu. To je odgovor Blatteru... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 00:23
    bas bi tebe rado vidio kao pomocnog sudca
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 00:22
    A ako ne mogu to vidjeti, onda predlažem da im na sudačke seminare uvedu Tehničko crtanje s posebnim naglaskom na Izometriju!
    Obrisan korisnik