Nogomet

Dr. Sneijder i Mr. Melo

Dario Dodić • subota, 03.07.2010.
Dr. Sneijder i Mr. Melo
Foto: EPA

Nogomet je ponekad okrutan sport, takav je jučer bio prema Brazilcima. No, tanka je linija između heroja i tragičara, osjetio je to i Felipe Melo...

Možda se od Brazila i Nizozemske očekivala i ljepša, "nogometnija" utakmica, no posljednjih godina nogomet se transformirao, evoluirao, što su dosadašnjim igrama na ovom Svjetskom prvenstvu prikazali i Brazil i Nizozemska - možda nije uvijek oku ugodno, no daje rezultate. Iako nismo gledali ljepoticu, dobili smo sve što se od utakmice može tražiti - pogotke, preokret, junake i tragičare.

Kao iz slučaja Dr. Jekylla i Mr. Hydea u 90 smo poslijepodnevnih minuta vidjeli dva lica - Dr. Jekyll: Brazil u prvom poluvremenu, Felipe Melo u prvom poluvremenu, Nizozemska u drugom poluvremenu, ali i Wesley Sneijder tijekom čitavog Svjetskog prvenstva. A Mr. Hyde? Brazilci u drugom dijelu, samim time i izbornik Dunga, a titulu Mr. Hydea utakmice osvojio je Felipe Melo.

A krenulo je tako lijepo za Mela - fantastična asistencija za Robinha, vodstvo na poluvremenu i krajnje nemoćni Nizozemci, polufinale je bilo u džepu. Ipak, jedan Brazil, unatoč činjenici da je napustio postulate te famozne jogo bonito filozofije i odlučio se za sigurniji, kompaktniji nogomet, ne može protiv Nizozemske čuvati 1:0. Iako Nizozemska nije impresionirala, Brazilci su morali biti svjesni činjenice da će Sneijder i društvo doći u priliku, dvije.

Čuvanje rezultata obilo se Brazilcima o glavu. Doslovno. Dvaput. Glava Mela i nespretna reakcija Julija Cesara i psihologija baca prednost na stranu Oranja, napitak počinje djelovati i Carioce se pretvaraju u Mr. Hydea. Glavom Kuyt, glavom Sneijder i Brazil je u ponoru. Da stvar bude gora na scenu ponovno stupa Mr. Melo, brutalnim i potpuno nesportskim startom ubija i ono malo nade u prolaz što su Dungini puleni imali do tog trenutka.

Brazilskih tragičara je više nego dovoljno, a jedan je pravi nizozemski junak. Wesley Sneijder praktički je vlastoručno poslao Brazilce kući. Unatoč činjenici da je nogomet momčadski sport, u situaciji kada Nizozemska i nije kreirala prigode situaciju je s dva poteza riješio Sneijder. I nije mu prvi put. U prvi se plan uvijek gura Robbena, ali njegova finta ulijevo izgledala je amaterski protiv Juana i Lucija, čovjek odluke za Nizozemsku na ovom Svjetskom prvenstvu ipak je Sneijder.

Jedan se Nizozemac ipak istaknuo negativnom reakcijom zbog koje bi kod mene doživotno grijao klupu - Huntelaar je u završnici dobio čekić i čavao u ruke, ali je nevjerojatnom nonšalancijom uprskao priliku za zabijanje posljednje čavla u brazilski lijes i potvrdu prolaza u polufinale. Igrač koji uđe u 85. minuti ne može si dopustiti luksuz takve gluposti, jer očito je da mu kreditna sposobnost kod izbornika i nije najveća. Imao je sreću pa njegova neozbiljnost u brazilskom šesnaestercu nije kažnjena, ali mora znati da se protiv Brazila takve situacije moraju riješiti. Sigurno je da će nizozemski izbornik dobro razmisliti hoće li ga ponovno u najvažnijem trenutku ubaciti u igru.

Kada smo već kod izbornika, statistika je opasna stvar kada ekipu protiv koje igrate vodi Bert van Marwijk - zaredom je u 13 službenih utakmica za kormilom Nizozemske (uključujući i pobjedu protiv Brazila) upisao pobjedu. Impresivna statistika morala je biti upozorenje Dungi i društvu, sigurno je da će ih Urugvajci shvatiti ozbiljnije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj03.07.2010. u 11:48
    al tip je panj. prljav igrač i uvijek na pragu crvenog
    Mihalj
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 11:13
    @galebRijecki sama činjenica što van Bommela nazivaš panjem dokazuje da nemaš pojma o nogometu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 10:01
    i nitko nije spomenuo onog panja od Van Bomela - pred svojim šesnaestercom dva glupa prekršaja, plus par glupih dodavanja. davao sam mu kredita, ali nakon onog jučer... bolje da bude šumar, manje bi štete napravio....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 03:23
    da nisam navijao za Oranje, baš bi mi bilo drago da su dobili gol poslije onog poteza Huntelaara
    Obrisan korisnik