Nogomet

Riječ imaju napadači i - Božja volja

Ante Zovko • subota, 03.07.2010.
Riječ imaju napadači i - Božja volja
Foto: EPA

Bogata povijest međusobnih ogleda, tučnjava iz 2006., napadačke predstave u dosadašnjem tijeku prvenstva i verbalno prepucavanje u proteklih par dana savršen su uvod za četvrtfinale Argentine i Njemačke u Cape Townu. Impresivne napadačke izvedbe zalog su još jedne sjajne utakmice, a na koju će stranu prevagnuti jezičac ovisit će i o obrambenom učinku ili kako reče Maradona, o Božjoj volji.

Psihološki rat riječima je završen, Argentina i Njemačka spremni su za još jedan klasik. Najučinkovitija ekipa natjecanja protiv nove njemačke mladosti - i jedni i drugi imaju mnoštvo impresivnih napadačkih aduta koji će se suprostaviti ne tako impresivnim obrambenim antipodima.

Bez obzira na sijaset sjajnih igrača koji nose dres Argentine, Diego Maradona glavna je zvijezda svoje reprezentacije. Sudionik dvaju finala u kojima su današnji suparnici u međusobnim ogledima postajali svjetski prvaci (1986. i 1990.) i pokraj terena će opet "igrati" vlastitu utakmicu. "Razgovarao sam sa skupinom djece koji su mi rekli: 'Diego, želimo do finala. Možeš li nam to priuštiti?' Rekao sam im da se smire. Na kraju krajeva, sve ovisi o tome što Bog želi. Ovaj put nećemo trebati Božju ruku, ovaj put radi se o Božjoj volji."

Vezane vijesti

Carlos Tevez: "Zašto ne razmišljati da mogu biti prvak? Razmišljam o tome svake noći. Tako sam željan uspjeha da ne mogu zamisliti veliku tugu bez pokala. Ne bih mogao podnijeti poraz u subotu."

U proteklih par dana frcale su izjave s obje strane čija je svrha bila unijeti nemir u protivnički tabor. Maradona smiruje tenzije. "Nema potrebe govoriti o našim protivnicima kao što su to oni činili. Fokusirani smo na sebe, na našu momčad i učinit ćemo sve kako bismo to pokazali na terenu."

Ondje će biti i glavna uzdanica, Lionel Messi, koji je u četvrtak zbog prehlade preskočio trening. U konkurenciju se Vraća i Walter Samuel, što je odlična vijest za Argentinu, čija obrana ne ulijeva puno povjerenja.

Manuel Neuer: "Neće biti lako protiv momčadi popunjene superzvijezdama kao što je Argentina, ali ne smijemo pokazati bilo kakve slabosti. Čak bismo trebali izaći s dozom arogancije, pogotovo ako se ode do jedanaesteraca."

Za Njemačku nema predaha kad su u pitanju dvoboji s velikim rivalima. Nakon što su "smrvili" Englesku 4:1, slijedi im novo veliko iskušenje protiv momčadi s ponajboljim napadom na prvenstvu. "Argentina je pobijedila sve svoje utakmice te ima igrače s velikim potencijalom. Ako pogledate tko sjedi na klupi, na primjer Diego Milito, koji je imao sjajnu europsku sezonu u Interu, to govori samo za sebe o njihovoj kvaliteti", kaže izbornik Joachim Löw.

Deset argentinskih golova u četiri utakmice dovoljno su upozorenje za Elf. "Ne smijemo griješiti jer će oni hladnokrvno iskoristiti svaku dobivenu priliku. Moramo se disciplinirano braniti, svi sudjelovati u obrani, ali i u napadu", upozorio je Löw i prokomentirao stil svojeg suparnika na klupi. "On gura svoju momčad naprijed, takav je bio i kao igrač. Branjenje ga baš i ne zanima. Oni će pokušati zabiti, kao što to rade u svakoj utakmici."

Glavno pitanje u njemačkom taboru je nastup Lukasa Podolskog, koji liječi ozlijeđeno bedro. Cacau će nakon osmine finala gotovo sigurno propustiti i današnji ogled, dok pojavljivanje Mesuta Özila ne bi trebalo biti upitno iako je propustio trening.

Zanimljivo je da je Argentina u ožujku ove godine već porazila Njemačku (1:0), i to u prijateljskoj utakmici u Münchenu. Taj je susret obilježen ne posebno atraktivnim prezentacijama s obje strane, ali sad je ulog neusporedivo veći i imamo se pravo nadati velikoj predstavi.

Fantastična sezona u Barceloni naslućivala je kako bi Maradonin nasljednik mogao čaroliju iz klupskog prenijeti u reprezentativni dres. Iako igra odlično i ostavlja puno bolji dojam nego u kvalifikacijama, golovi ga neće. Četvrtfinalni ogled s Nijemcima savršena je prilika da konačno realizira svoje prilike, ali ne treba zanemariti ni njegove asistentske kvalitete za raspoložene kolege.

Dva gola protiv Engleske i sjajna igra tijekom cijelog turnira uvrstit će napadača Bayerna u uži izbor za najboljeg mladog igrača Svjetskog prvenstva bez obzira na ishod ove utakmice. A protiv Argentine će drugi put zaredom dobiti priliku da unese metež u dosta nesigurnu obranu koja će protiv Elfa prvi put na prvenstvu biti na pravom testu.

SP 2010. - doigravanje

četvrtfinale

Nizozemska2:1Brazil
Urugvaj5:3 **Gana
Argentina0:4Njemačka
Paragvaj0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 13:43
    Njemačka nije nikad igrala ovako kombinatoran nogomet. Pa oni su Srbiju, koja je, ruku na srce, dosta dobra ekipa, ubili s igračem manje. Australija je razmontirana, a protiv Gane se vidio grč, ali su uspjeli. U osmini su pokazali svu svoju moć protiv Engleske. Argentina ne igra onako kako sam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 13:15
    sta bi sve dao da Messi eksplodira ovu utakmicu :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 11:30
    navijam za argentinu, ali iskreno mislim da bi nijemci mogli proći dalje. osim ako leo ne proradi kao što ga znamo u barceloni. komentar: opet se postavlja pitanje zasto nema više igraca obrane iz intera?
    Obrisan korisnik