SP 2010., Doigravanje, Četvrtfinale, 03.07.2010, 20:30 h, Ellis Park Stadium, Johhanesburg
Suci: Carlos Batres (Gvatemala), Leonel Leal (Kostarika), Carlos Pastrana (Honduras)
Paragvaj
Paragvaj
0:1(0:0) Španjolska
David Villa 83'
Španjolska

Video: Villa zabio za polufinale

Vedran Attias • subota, 03.07.2010.
Video: Villa zabio za polufinale
Foto: EPA

Španjolska je teškom mukom izborila nastup u polufinalu protiv Njemačke, a heroj Furije još je jednom bio David Villa. Paragvajci će žaliti jer su imali svoju priliku, no Cardozo je promašio jedanaesterac; kao i Xabi Alonso na drugoj strani...

Paragvaj
Španjolska
Paragvaj
Španjolska
1
Justo Villar
2
Dario Veron
3
Claudio Morel
7
Oscar Cardozo
8
Edgar Barreto
(do 64')
11
Jonathan Santana
14
Paulo Da Silva
15
Victor Caceres
(do 84')
16
Cristian Riveros
18
Nelson Valdez
(do 72')
21
Antolin Alcaraz
Pričuvni igrači
13
Enrique Vera
64'
9
Roque Santa Cruz
72'
19
Lucas Barrios
84'
Trener
Gerardo Martino
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
5
Carles Puyol
(do 84')
6
Andres Iniesta
7
David Villa
8
Xavi Hernandez
9
Fernando Torres
(do 56')
11
Joan Capdevila
14
Xabi Alonso
(do 75')
15
Sergio Ramos
16
Sergi Busquets
Pričuvni igrači
10
Cesc Fabregas
56'
18
Pedro
75'
4
Carlos Marchena
84'
Trener
Vicente del Bosque

Španjolska ide na Njemačku i Europa tako sigurno ima svog predstavnika u finalu Svjetskog prvenstva. Kao što se i očekivalo, Paragvaj se dobro držao protiv europskih prvaka i imao fantastičnu priliku s bijele točke, no Cardozo nije dobro pucao da bi kasnije David Villa donio Španjolskoj pobjedu i veliko slavlje.

Paragvaj je najavljivao kako im je jasno da se nema smisla nadigravati sa Španjolcima, no ako je netko mislio kako će se igrači Gerarda Martina povući u svoj kazneni prostor i igrati "bunker" - prevario se. Paragvajci su igrali pressing po cijelom terenu i vrlo često su se Španjolci susretali s inače im nepoznatim problemom - nisu imali kome dati loptu. Naravno, puno su na to utjecali Valdez i Cardozo koji su zaigrali u napadu umjesto tri špice s kojima je dosad igrao Martino.

Vezane vijesti

Španjolci su, očekivano, više imali loptu u svojim nogama, no tek su na trenutke europski prvaci uspjeli stisnuti Paragvaj u njihov kazneni prostor. Dapače, Santana je bio taj koji je prvi pucao i to prije isteka prve minute kako bi Španjolskoj pokazao kakav će to "bunker" igrati Paragvaj.

Villa na putu za povijest

Španjolac nikada nije bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva, a David Villa je uoči polufinalnih utakmica - upravo to. Napadač Barcelone Paragvaju je zabio svoj peti gol na ovom natjecanju te tako izbio na vrh ljestvice strijelaca.

Dok su Xavi, Iniesta i Busquets pokušavali "gurnuti" Paragvajce što bliže vrataru Villaru, baš su igrači u crveno-bijelim dresovima bili ti koji su prijetili, no prvo Alcaraz, a potom i Santana nisu bili dovoljno visoki u kaznenom prostoru ispred Casillasa. Španjolci su prvi puta zaprijetili nakon pola sata igre, no niti dalekometni pokušaj Xavija nije išao u okvir.

U posljednjih pet minuta prvog dijela u dvije situacije je bio Nelson Valdez. Napadač Paragvaja prvo je u 41. minuti zabio gol koji je opravdano poništen zbog zaleđa, a potom je u posljednjim sekundama dobio loptu i uspio izbaciti Puyola iz igre, no ne i završiti akciju dobrim udarcem. Bilo je to ujedno i zadnje što smo vidjeli u prvih 45 minuta u kojima Španjolska nijednom nije puknula u okvir gola protivnika.

Vratari/kapetani spašavali

Teško smo mogli po prvih 45 minuta, ali i po desetak minuta nastavka zaključiti što nas čeka u samo pet minuta. Naime, prvo je u 57. minuti Pique kod prekida toliko dugo vukao Cardoza za ruku dok sudac nije dosudio penal kojeg isti igrač vrlo loše puca, Casillas pogađa stranu i hvata njegov udarac. Nisu se još niti slegnule emocije, a samo minutu kasnije - novi penal; ovoga puta na drugoj strani.

Villa je išao prema golu Paragvaja i nakon kontakta odlučio pasti što je sudac Batres vidio kao novi jedanaesterac. Loptu je na bijelu točku namjestio Xabi Alonso i pogodio mrežu, no sudac Batres, moguće još uvijek nesiguran u svoju odluku, poništava pogodak jer su Španjolci prerano utrčali, a Xabi mora pucati ponovno. Nažalost po Španjolsku, ovoga puta to radi "u stilu Cardoza" pa Villar njegov udarac lako brani, no niti tu nije bio kraj "ludih" pet minuta jer je Fabregas prvi stigao do lopte nakon odbijanca, a Villar ga očigledno ruši, ali sudac nije odlučio još jednom pokazati na bijelu točku iako nema dvojbe kako je morao.

Kada je nakon cijele ove ludnice Iniesta u 63. minuti opasno odapeo, a Villar efektno izvadio loptu iz rašlji činilo se kako nas čeka vrlo zanimljiv nastavak, no brzo su se stvari vratile u situaciju iz prvog dijela kada je nedostajalo pravih zanimljivosti. Obrana Paragvaja pogriješila je u 75. minuti i tako dodatno naživcirala svog izbornika, no još jedan Xavijev udarac nije bio dovoljno precizan.

Villa presudio

Španjolska je ipak sve više stiskala i napokon u 83. minuti došla do prednosti i, kako se pokazalo, pobjedonosnog pogotka. Iniesta je napravio veliki dio posla i prošao nekoliko igrača da bi potom poslužio tek ušlog Pedra koji pogađa stativu, no lopta se odbija do Davida Ville koji šalje loptu od jedne u drugu stativu te potom u mrežu.

Nadali su se Španjolci kako će im se otvoriti prilika jer će Paragvajci morati napasti, no Paragvaj je bio taj koji je minutu prije kraja imao fantastičnu priliku za izjednačenje. Barrios puca, a Casillas ne reagira dobro i odbija loptu ispred Santa Cruza, no kapetan Furije istrčava, zatvara kut napadaču Cityja i brani njegov pokušaj. S druge strane je odmah krenula kontra, no Villa nije uspio zabiti pogodak i riješiti utakmicu.

Kada se podvuče crta, Španjolska je više zaslužila prolazak u polufinale, ako ništa drugo onda jer će njihova utakmica protiv Njemačka biti prava poslatica, no Paragvaj je pokazao kako se dobrom i organiziranom obranom te sjajno fizički pripremljenom momčadi može doći daleko. Uostalom, četvrtfinale je za njih veliki uspjeh; iako su lako mogli proći i dalje da je Cardozo zabio s bijele točke...


SP 2010. - doigravanje

četvrtfinale

Nizozemska2:1Brazil
Urugvaj5:3 **Gana
Argentina0:4Njemačka
Paragvaj0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 17:53
    potpisujem..:))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 14:20
    Kao što hrca10 kaže Paragvaj je bio u zaleđu jer je ovaj igrač imao NAMJERU igrati - nema veze je li taknuo ili ne, ali bilo je namjere. Trebao se ponoviti taj Paragvajev penal. Trebao je biti novi penal nakon kaznenog udarca jer ono je bio čisti faul golmana nakon obranjenog penala...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 09:41
    kazneni udarac se ponavlja samo kada se zabije gol, a suigraci izvodacai utrce, utrce igraci obiju momcadi (bez obzira dali je pogodak postignut ili ne) te ako se kaz udarac ne postigne, suigraci vratara utrce u teren, u ta tri slucaja se ponavlja, a sto su spanjolci utrcali kad je villar skinuo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 06:22
    hehehhe u stvari trebalo je ponoviti treci put prije samog prekrsaja golmana,buduci da su spanjolci opet uletili prerano.... no ja sam se obracao ovom komentaru dopisnika da je bilo ocito zaledje....valdes je bio u regularnoj poziciji dok drugi igrac paragvaja,sad vec nisam siguran koji,nije a nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 03:15
    barb_sb hahahaha al perune poslje penala spanjolaca je trebao biti penal opet!! gresaka ima, i to puno, treba uvesti tehnologiju, no mene od svega najvise zivcira sto se u 16-ercu neki fauli toleriraju a samo ocite situacije sude, definicija penala je da je svaki faul unutar 16 penal i to je to ak... [više na forumu]
    Obrisan korisnik