Automoto

Il Dottore ostaje Doktor

Maja Giljanović • srijeda, 07.07.2010.
Il Dottore ostaje Doktor
Foto: EPA

Čudesni Valentino Rossi na stazi je jedva mjesec dana od otvorenog dvostrukog prijeloma potkoljenice na Velikoj nagradi Italije početkom lipnja. Prve prognoze su govorile o oporavku dugom nekoliko mjeseci, ali srce junačko deveterostrukog svjetskog prvaka nije izdržalo.

O kakvoj je sportskoj veličini riječ najbolje govore gole brojke: Valentino Rossi je osvojio naslov svjetskog prvaka u kategoriji do 125 kubika 1997., godinu poslije je bio svjetski prvak u klasi do 250 ccm i šest puta od 2002. do 2005. i posljednje dvije sezone svjetski je prvak u kraljevskoj klasi.

Pobijedio je na 104 utrke, 167 puta je izborio pobjedničko postolje, 59 puta je izborio pole-poziciju, 83 puta je odvozio najbrži krug, jedini je u povijesti osvojio više od 4000 bodova (4026), jedini koji je bio prvak u pet različitih klasa (125, 250, 500, 800, 900), jedini koji je slavio na najmanje jednoj utrci 15 sezona uzastopce, jedini koji je u utrci u svom dvorištu slavio sedam puta zaredom (Mugello od 2002. do 2008.) i tako u nedogled.

31-godišnjak je odavno zapisan kao jedan od najvećih šampiona svih vremena, a štovateljima svog lika i djela Il Dottorea danas je dao još povoda za divljenje. Jedva mjesec dana nakon otvorenog dvostrukog prijeloma tibije i fibule na Velikoj nagradi Italije 5. lipnja Rossi se, naime, danas vratio na stazu.

Liječnici su nakon operacije prognozirali između četiri i pet mjeseci oporavka, ali srce junačko nije izdržalo i samo 32 dana poslije loma Rossi je ponovno u sedlu. Poslijepodne je na zatvorenom treningu na stazi Misano opipao puls Yamahe YZF-R1, a test-vožnja na motoru s kojim se Yamaha natječe u Svjetskom Superbike prvenstvu Rossiju i liječničkom timu jednog od najvećih sportaša današnjice dat će odgovor je li moguće da osvane na startu Velike nagrade Njemačke u Sachsenringu 18. srpnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.07.2010. u 22:32
    :)))))))))))))
    Obrisan korisnik