SP 2010., Doigravanje, Finale, 11.07.2010, 20:30 h, Johannesburg, Stadion Soccer City, gledatelja: 84.490
Suci: Howard Webb, Mullarkey, Cann (svi Engleska)
Nizozemska
Nizozemska
0:1(0:0, 0:0) Španjolska
Andres Iniesta 116'
Španjolska

Iniesta Španjolsku popeo na svjetski tron!

Bernard Jurišić • nedjelja, 11.07.2010.
Iniesta Španjolsku popeo na svjetski tron!
Foto: EPA

Andres Iniesta pogotkom u 116. minuti finala Svjetskog prvenstva donio je Španjolskoj prvu titulu prvaka svijeta. Nakon dva sata rovovske bitke Španjolci su izašli kao pobjednici, dok su Nizozemci i treći put u svojoj povijesti zastali samo korak od svjetskog trona...

Nizozemska
Španjolska
Nizozemska
Španjolska
1
Maarten Stekelenburg
2
Gregory van der Weil
3
Johnny Heitinga
4
Joris Mathijsen
5
Giovanni van Bronckhorst
(do 105')
6
Mark van Bommel
7
Dirk Kuyt
(do 71')
8
Nigel de Jong
(do 99')
9
Robin van Persie
10
Wesley Sneijder
11
Arjen Robben
Pričuvni igrači
17
Eljero Elija
71'
23
Rafael van der Vaart
99'
15
Edson Braafheid
105'
Trener
Bert van Marwijk
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
5
Carles Puyol
6
Andres Iniesta
7
David Villa
(do 106')
8
Xavi Hernandez
11
Joan Capdevila
14
Xabi Alonso
(do 87')
15
Sergio Ramos
16
Sergi Busquets
18
Pedro
(do 60')
Pričuvni igrači
22
Gonzalez Jesus Navas
60'
10
Cesc Fabregas
87'
9
Fernando Torres
106'
Trener
Vicente del Bosque

Nizozemska treći, a Španjolska prvi put u finalu Svjetskog prvenstva tražile su u Johannesburgu put prema svom prvom naslovu svjetskog nogometnog vladara. 19 Svjetskih prvenstava moralo se izredati prije negoli je europska reprezentacija pokorila svijet izvan Starog kontinenta, a iako je europski nogomet izgledao poražen nakon prvog kruga, veliko europsko finale dočekali smo već drugo natjecanje zaredom.

Španjolci su u svoje prvo finale krenuli uobičajeno dobrom kontrolom lopte, čak im ni moćni Nizozemci nisu lako uspijevali oduzeti loptu. Već u 5. minuti David Villa ubacio je iz slobodnog udarca loptu u srce kaznenog prostora, tamo ju je dočekao Sergio Ramos i glavom uputio najveću prijetnju Stekelenburgu u prvom poluvremenu.

Treći s dvostrukom krunom

Pobjedom u finalu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi Španjolska je postala tek treća reprezentacija u povijesti koja je uspjela objediniti europski i svjetski naslov u nizu. Prije njih to su uspjeli Nijemci 1972. i 1974., te Francuzi 1998. i 2000.

Kuyt tri minute kasnije presjeca jednu loptu na 30 metara i odmah puca, no Casillas je spreman. Ramos je opasan i u 11. minuti kad probija desni bok, no Mathijsen u zadnjem trenutku presjeca njegovu povratnu loptu. Slijedi volej Ville i dalekometni pokušaj Sneijdera, nakon čega se 20 minuta rovovska bitka preselila na sredinu Soccer City stadiona.

Travnjak je prštao od žestokih dvoboja, a engleski sudac već je u prvom dijelu isukao je pet žutih kartona, tri Nizozemcima, dva Španjolcima. Do kraja poluvremena još su zaprijetili Pedro na jednoj, te Robben na drugoj strani, no mreže su do odmora ostale netaknute.

U drugi dio protivnici su ušli s istim snagama, a prvu opasnost skrojili su Španjolci u 48. minuti reprizom akcije kojom su srušili Nijemce u polufinalu. Ovog puta Xavi i Puyol nisu bili dovoljno precizni. Robben i Xavi prijete udarcima izvan kaznenog prostora, a u 62. minuti Nizozemci propuštaju prigodu utakmice.

Četvorica dijele titulu najboljeg strijelca

Dvojica igrača koji su se u finalu mogli prometnuti u samostalnog najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva nisu se uspjela upisati u ljestvicu strijelaca. Tako će David Villa i Wesley Sneijder podijelili naslov najboljeg strijelca s Nijemcem Thomasom Müllerom i Urugvajcem Diegom Forlanom. Posljednji put četvorica igrača podijelila su titulu najboljeg strijelca 1962., kad je jedan od njih bio i naš legendarni napadač Dražan Jerković.

Bila je to prava ljepotica u režiji dvojice najboljih narančastih igrača, Sneijder je "probio" španjolsku obranu okomicom, Robben krenuo sam prema Ikeru Casillasu, no španjolski kapetan još je jednom sjajnom obranom nogom spasio svoju momčad.

Španjolci su uzvratili u 70. minuti nakon prodora Navasa po desnom boku, prošuljala se lopta do Ville na drugoj vratnici, no u posljednji trenutak mu u udarac uklizavaju nizozemski stoperi i sprječavaju veliku neugodnost po svoja vrata.

No, pravu prigodu sličnu Robbenovoj Španjolci su promašili u 77. minuti. Xavi je ubacio iz kornera, Ramos ostao neobjašnjivo sam na drugoj vratnici i glavom mogao ciljati mjesto iza leđa nemoćnog Stekelenburga. Ciljao je previsoko, pa su i Španjolci u rubriku "veliki promašaji" ubilježili jednu recku.

U 83. minuti Robben je pretrčao usporenog Puyola na 30 metara i došao do lopte, krenuo na Casillasa, ali još je jednom španjolski vratar izašao kao pobjednik. Učahurili su se nakon toga i jedni i drugi ispred svog kaznenog prostora ne riskirajući primanje pogotka, čekajući novih 30 minuta i osvježenje prije produžetaka.

Prvi produžetak otvaraju sjajne prigode na suprotnim stranama. Najprije je u 95. minuti Iniesta sjajno proigrao Fabregasa, koji slično Robbenu od prije pola sata izlazi oči u oči sa Stekelenburgom, ali i ishod je isti - nizozemski vratar sjajno reagira. Minutu kasnije na suprotnoj strani lopta leti preko cijele španjolske obrane iz kornera, Mathijsen je dočekuje na drugoj vratnici, ali puca preko grede.

Statistika

Udarci na gol 13-18
Udarci u okvir 5-6
Prekršaji 28-19
Posjed lopte 44%-56%
Zaleđa 7-6
¸ Korneri 6-8
Žuti kartoni 9-5

U 101. minuti Navasov udarac blokira Van Bronckhorst i ledi krv u žilama svojih navijača, jer je lopta gotovo završila u bližem kutu Stekelenburgovih vrata. Još je zaprijetio Fabregas minutu prije kraja prvog produžetka, no ni njegov pokušaj nije bio precizan.

Nizozemci su u posljednjih 10 minuta utakmice ušli s igračem manje. Heitinga je povukao Iniestu u prodoru na 20 metara i zaradio drugi žuti karton, time i isključenje. Xavi iz dobre pozicije loše izvodi slobodan udarac, a Nizozemci su se morali regrupirati da bi zakrpili rupu koja je ostala iza Heitinge, pošto su već iskoristili sve tri izmjene.

Samo sedam minuta izdržali su Nizozemci s igračem manje. Krenula je munjevita španjolska kontra, Fabregas je sjajno proigrao Iniestu na rubu kaznenog prostora, ovaj ulazi dva koraka i plasira loptu iza nemoćnog Stekelenburga za 1:0 i erupciju slavlja španjolskih navijača diljem kugle zemaljske. Španjolci su po četvrti put zaredom na ovom Svjetskom prvenstvu došli nadomak pobjede od 1:0.

Do kraja se malo igralo, Nizozemci su izgubili živce, nisu uspjeli spustiti loptu na zemlju i Španjolci su se obranili. Po prvi put u povijesti Španjolska je zasjela na svjetski tron i objedinila europsku i svjetsku titulu u razmaku od dvije godine. Ovo je definitivno španjolsko vrijeme...

SP 2010. - doigravanje

finale

Nizozemska0:1 *Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 09:54
    Ja sam onakav potez viđa u filmovima sa Van Dammeom!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 08:33
    GOC; poznata je nizozemska škola k1 boraca a de jong je očito trenirao navedeni sport
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 04:54
    Drago mi je da su i drugi vidjeli ono sto sam i ja vidio a to je da su Nizozemci bili prljavi. Ovaku bahatost i nepostivanje suparnika i zdravlja suparnickih igraca jos nisam vidio na ovom nivou. Znam da Spanjolci vole lako da padaju ali danas su se dobro dizali , bojao sam se da ce netko ostati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 02:12
    cudi me da niko ni spomenuo nije karate kida iz nizozemske repke. sad znam zasto je mirko tamo trenirao :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 01:49
    ma nisam ni rekao da trebamo biti na noz...te i slicne ideje mene ne interesiraju, nemoram se ja "klat" s tobom jer si hajdukovac ili sto god bilo...glupost...svi smo mi isti...ja mazem master ligu evo me u 2018 godini...mislim...benzema ima 30god...pa si racunajte...:))))))))
    Obrisan korisnik