Nogomet

Diego Forlan pozlaćen nagradom

Borna Rupnik • ponedjeljak, 12.07.2010.
Diego Forlan pozlaćen nagradom
Foto: EPA

FIFA je po završetku finalne utakmice Nizozemske i Španjolske objavila dobitnike pojedinačnih nagrada, a titulom najboljeg igrača cijelog turnira može se podičiti Diego Forlan...

Urugvajski reprezentativac Diego Forlan osvojio je Zlatnu loptu, priznanje za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. 31-godišnji napadač Atletico Madrida predvodio je svoju reprezentaciju na putu u polufinale.

Forlan, koji je postigao ukupno pet pogodaka, i njegovi suigrači potom su upisali poraze od Nizozemske i Njemačke, no to nije umanjilo vrlo dobar dojam koji su ostavili. Drugo je mjesto osvojio Nizozemac Wesley Sneijder, a treće Španjolac David Villa.

Nagrada za najboljeg mladog igrača otišla je put Njemačke. Sasvim očekivano dobio ju je Thomas Müller, također jedan od prvih strijelaca prvenstva, a zanimljivo je da na popisu dobitnika naslijedio svog sunarodnjaka Lukasa Podolskog, koji je najboljim proglašen 2006. godine u Njemačkoj.

FIFA je mladom Mülleru uručila i Zlatnu kopačku. Natjecanje su s pet pogodaka završili Müller, Forlan, Villa i Sneijder, no njemačka je nada pritom ubilježila i tri asistencije. Villa i Sneijder imali su samo po jednu.

Za najboljeg je vratara Svjetskog prvenstva proglašen novopečeni prvak svijeta, Iker Casillas, koji je u nekoliko navrata sačuvao svoja vrata i tako dao vrlo značajan doprinos velikom uspjehu Furije.

Osim trofeja za najbolju momčad na svijetu, Španjolci su uzeli, odnosno obranili, i nagradu za fair-play. U sedam su utakmica dobili samo osam žutih kartona, od čega čak pet u završnom ogledu protiv Nizozemske. Sjeverna Koreja dobila je dva žuta kartona u tri utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver12.07.2010. u 16:22
    ovaj trofej je otisau u prave ruke. forlan je fenomenalac. dao je sve i jos vise za dres svoje nacije.
    beaver
  • Captain Jack12.07.2010. u 13:18
    Ovo je jedna od rijetkih pravednih odluka kad se dodijeljuju razne individualne nagrade,bilo na nogometnom,rukometnom ili nekom drugom prvenstvu..Gotovo uvijek je pravilo da većinu crem de la crem nagrada pokupe igrači iz ekipa koje su igrale finale,al ovo je školski primjer kak treba podijelit onu... [više na forumu]
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 12:11
    Diego Forlan - apsolutno zasluženo! Nogometni genijalac, potpuno se podredio ekipi, bez srljanja, forsiranja, bez želje za samoisticanjem, nevjerojatno... Oduševljen sam - njegovom igrom i (iznenađujuće) pravednom odlukom FIFE! BRAVO.
    Obrisan korisnik
  • Gomez6912.07.2010. u 09:47
    još da je urugvaj osvojio prvenstvo...
    Gomez69
  • Balthazar12.07.2010. u 07:15
    Mislio sam da će izbor pasti na Villu zbog naslova prvaka, ali ovo je svakako zasluženo. Urugvaj je daleko više ovisio o njemu nego bilo koja druga ekipa o jednom igraču.
    Balthazar