Nogomet

Narančasti carinici i španjolske putovnice

Marin Vuković • ponedjeljak, 12.07.2010.
Narančasti carinici i španjolske putovnice
Foto: EPA

Sa samo osam postignutih pogodaka u Južnoj Africi, Španjolska je ušla u sada već osmočlanu obitelj osvajača naslova svjetskih prvaka. Samo osam pogodaka možda nije puno, dapače, to je najmanji broj pogodaka koje je ikad postigao jedan svjetski prvak, no i takav ishod prihvatit ću prije onoga što je večeras prezentirala reprezentacija Nizozemske.

Da se razumijemo, nisam osobiti ljubitelj katalonske nogometne kuhinje i beskonačnog "ja tebi, ti meni" nogometa, niti smatram da momčadima s preko 60 posto posjeda lopte treba izaći u susret i dodijeliti pobjedu samo zato što su uspjeli svladati beskonačno (dosadno) kontroliranje lopte.

Nogomet nije samo kontrola lopte, nogomet nisu samo točna dodavanja, nisu čak ni isključivo pogoci, ali nogomet nije ni ono što je večeras pokazala reprezentacija Nizozemske. Od samoga početka nizozemski je plan bio jasan, lopta može proći, ali igrač sa španjolskom putovnicom ne.

Narančasti carinici sjekli su noge Iniesti i Xaviju, zabijali krampone u prsa Xabiju Alonsu, laktovima masakrirali Ramosa i Piquea i pravom čudu, ali i pretjerano blagonaklonom Howardu Webbu, mogu zahvaliti što već prvih 45 minuta nisu završili s jednom ili dvojicom isključenih igrača.

Španjolska je došla igrati, a Nizozemska ubiti nogomet i premda uoči finala nisam s posebnim simpatijama pratio ni jednu ni drugu reprezentaciju, već nakon pola sata igre stao sam na stranu Španjolske. Premda time riskiram gnjev simpatizera Nizozemske, pobijedila je reprezentacija koja je to igrom i pristupom i zaslužila.

Španjolci su, dakle, jedna od tri europske reprezentacije koja se može pohvaliti da je istovremeno i europski i svjetski prvak, a Nizozemskoj ostaje tuga zbog treće propuštene prilike i trećeg finala koje završava porazom. Sljedeći put možda odluče zaigrati i nogomet...

Na kraju, vrijeme je da posljedni put na Svjetskom prvenstvu 2010. pogledamo dnevni odabir naj trenutaka!

Igrač dana

Vjerojatno se ni sam ne može sjetiti koliko je puta u karijeri izabran za igrača utakmice i koliko se puta pokazao čovjekom odluke, no Andres Iniesta ovu će utakmicu pamtiti do kraja svoga života. Barcelonin veznjak istrpio je sve prekršaje Van Bommela i De Jonga i u 116. minuti pronašao snagu i koncentraciju odlučiti utakmicu. Dodatne simpatije pobrao je majicom koju je nosio ispod dresa, a koju je otkrio nakon postignutog gola. Na njoj je pisalo "Dani Jarque je uvijek s nama".

Pogodak dana

Iz veoma bogatog izbora večerašnjih pogodaka nakon cjelovečernjeg vijećanja odlučio sam se za pogodak Andresa Inieste, koji je u 116. minuti rastužio Nizozemsku, a Španjolsku podigao na noge. Slavit će se u Madridu, Barceloni i ostalim španjolskim gradovima dugo u noć, možda i danima, a mi ćemo se još jednom podsjetiti 116. minute, asistencije Cesca Fabregasa i pogotka koji je odlučio finale.

Potez dana

Da je Arjen Robben u 62. minuti iskoristio najizgledniju priliku na utakmici i u situaciji jedan na jedan sa španjolskim vratarom postigao pogodak, slavlja Furije večeras vjerojatno ne bi bilo. Međutim, španjolski kapetan Iker Casillas ispao je junak kada je to bilo najpotrebnije i fantastičnom obranom spasio svoja vrata.

Tragičar dana

Kad u finalu svjetskog prvenstva promašite dvije fantastične prilike od kojih je jedna čista, stopostotna situacija jedan na jedan, tada zaslužite mjesto u rubrici "Tragičar dana". Arjen Robben mogao je i morao bolje reagirati pred Ikerom Casillasom, a kako mu samome ne bi bilo dosadno, dozvolit ću mu da nagradu podijeli sa svojim izbornikom. Bert Van Marwijk svoj dio tragičarskog kolača zaslužio je odabirom taktike s bezbroj prekršaja.

Pogođena prognoza dana

Nas na Sportnetu ništa ne može iznenaditi. Sva trojica Sportnetovih prognozera još su jutros znali da će Španjolska postati svjetskim prvakom. Branimir Korać, Vedran Attias i moja malenkost jednoglasno smo svoju pokretnu i nepokretnu imovinu uložili na Furiju, a sada nam preostaje uživati u plodovima našeg nogometnog znanja.

Džoker dana

Koncentraciju kvalitete u španjolskim redovima najbolje oslikavaju trenuci kada s klupe za pričuve u igru ulaze Cesc Fabregas i Fernando Torres, nositelji igre u svojim klubovima i igrači koji spadaju među najveće zvijezde u Premiershipu. I dok Torresa opet nije htjela lopta, a na kraju se i ozlijedio, Fabregas se pokazao pravim džokerom s klupe. Od njegova ulaska Španjolska je djelovala agresivnije, a napadi prema nizozemskim vratima postali su okomitiji. Na koncu, u 116. minuti upravo je Fabregas asistencijom pronašao Iniestu, a ostalo je povijest...

Sporedni slavljenici dana

Kako u finalu ni Wesleyju Sneijderu ni Davidu Villi nije uspjelo postići pogodak, Zlatna kopačka 2010. godine otišla je u ruke njemačkog reprezentativca Thomasa Müllera. Premda se i njegov golgeterski učinak zaustavio na brojci pet, Müller je usto upisao i tri asistencije i stoga osvojio ovaj prestižni individualni trofej. Talentirani Nijemac pobrinuo se da večeras gotovo nitko osim njega ne dobije nagradu, pa je usput pokupio i onu za najboljeg mladog igrača. Diegu Forlanu ipak je dopustio Zlatnu loptu, Urugvajac je proglašen najboljim igračem turnira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren12.07.2010. u 10:07
    OK članak.
    Zdren
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 08:08
    osam golova i svjetski prvaci. pih, hebeš ovakav nogomet!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 07:54
    drago mi je zbog Forlana, iako osobno mislim da je Iniesta zaslužio naslov najboljeg igrača turnira
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 00:50
    i onda se neki nogometni (ne)znalac na jednom od clanaka, tj prvom nakon finala, nadje komentirati da su se prelako djelili kartoni...a zbog Forlana, mi je predrago...potpuno je to zasluzio...
    Obrisan korisnik
  • Mihalj12.07.2010. u 00:46
    svaka na mjestu. nizozemci su se došli tuć španjolci su htjeli igrat nogomet
    Mihalj