Automoto

Drama na Sachsenringu!

Maja Giljanović • nedjelja, 18.07.2010.
Drama na Sachsenringu!
Foto: EPA

Pobjednik dvodijelne Velike nagrade Njemačke na Sachsenringu je Dani Pedrosa ispred Jorgea Lorenza, Caseya Stonera i heroja na štakama Valentina Rossija. Organizatori su zbog sudara Randyja de Punieta, Aleixa Espargara i Alvara Bautiste u devetom krugu u trenutku vodstva Lorenza vozačima pokazali crvenu zastavu, a nakon nastavka utrke Pedrosa je perfektnom vožnjom skinuo sunarodnjaka s čela i drugi put u 2010. stigao do punog plijena. Najskuplju cijenu spektakularnog sudara platio je De Puniet, Francuz je slomio potkoljenicu i čeka ga višetjedni oporavak.

Jubilarnu 10. pobjedu u najjačoj klasi na Velikoj nagradi u Njemačkoj je u dramatičnim okolnostima ostvario Dani Pedrosa (Honda), najmlađem svjetskom prvaku do 250 kubika u povijesti trijumf na Sachsenringu je drugi ovogodišnji, a izborio ga je majstorskom vožnjom ispred Jorgea Lorenza (Yamaha) na drugom i Caseya Stonera (Ducati) na trećem mjestu.

Utrku je nakon devet krugova prekinuo pad Randyja de Punieta u čiju su se zapaljenu Hondu potom zaletjeli Alvaro Bautista (Suzuki) i Aleix Espargaro (Ducati), Španjolci se prošli bez ozljeda, a Francuz je na nosilima iznesen sa staze i prebačen u bolnicu gdje mu je utvrđen prijelom potkoljenice sličan ozljedi Valentina Rossija na Mugellu prije šest tjedana.

Izvješena je crvena zastava i u trenutku dok se u vodstvu nalazio Lorenzo ispred Pedrose, Stonera, Andree Doviziosa (Honda) i Rossija (Yamaha) utrka je prekinuta. Vozači su se na stazu vratili nakon 25 minuta (De Puniet naravno nije, a nisu ni Bautista i Espargaro jer se u roku od pet minuta nisu stigli vratiti u boksove).

Nakon ponovnog starta vodstvo je na jedan krug preuzeo Pedrosa prije nego ga je Lorenzo ponovno pretekao, ali ni Pedrosa nije odustajao. U 12. je krugu srušio rekord staze (1:21,888) koji je sam postavio prošle godine, beskompromisno nizao krugove ispod 1:22 i iz kruga u krug povećavao prednost ispred Lorenza do gotovo tri i pol sekunde na koncu 21. kruga.

Sjajnu su borbu za treće mjesto vodili bivši i aktualni svjetski prvak. Rossi je u prvoj utrci nakon otvorenog prijeloma potkoljenice zbog kojeg u dalje hoda oslanjajući se na štake u vjetar bacio oprez, nije se štedio i podij mu je Stoner preoteo na posljednjem zavoju utrke.

Top 5 je zaokružio Dovizioso, Marco Simoncelli (Honda) je na šestom mjestu stigao do najboljeg rezultata karijere u najjačoj klasi, u Top 10 su i Nicky Hayden, Ben Spies, Hector Barbera i Marco Melandri, a utrku su završili još samo Loris Capirossi i Alex De Angelis.

U poretku Svjetskog prvenstva Lorenzo je na čelu s osvojenih 185 bodova ispred Pedrose (138), Doviziosa (102), Stonera (83) i Haydena (78), a branitelj naslova Rossi je nakon propuštenih GP-a Italije, Velike Britanije, Nizozemske i Katalonije na šestom mjestu (74).

Toni Elias je ispred Andree Iannonea slavio u klasi Moto2 (41:57,745), a Marc Marquez ispred Tomoyoshija Koyame do 125 kubika (41:28,274). Obojica Španjolaca najbolji su i u ukupnom poretku, Elias ispred Thomasa Luthija vodi 42, a Marquez ispred Pola Espargara 26 bodova.

Sljedeća utrka je 25. srpnja za Veliku nagradu SAD-a, ali Laguna Seca je rezervirana samo za najjaču klasu.

Velika nagrada Njemačke:
1.D. Pedrosa (ŠPA/Honda) 28:50,476
2.J. Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +3,355
3.C. Stoner (AUS/Ducati) +5,257
4.V. Rossi (ITA/Yamaha) +5,623
5.A. Dovizioso (ITA/Honda) +17,158
6.M. Simoncelli (ITA/Honda) +17,757
7.N. Hayden (SAD/Ducati) +17,935
8.B. Spies (SAD/Yamaha) +20,957
9.H. Barbera (ŠPA/Ducati) +22,000
10.M. Melandri (ITA/Honda) +35,217
11.L. Capirossi (ITA/Suzuki) +45,042
12.A. De Angelis (SM/Honda) +45,204

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!