Nogomet

Koliko mogu "crveni"?

Vedran Babić • ponedjeljak, 19.07.2010.
Koliko mogu "crveni"?
Foto: Duje Bonačić

U novoj sezoni HNL-a koja samo što nije počela Hajduk neće biti jedini predstavnik grada pod Marjanom. Nakon premoćno osvojene Druge lige pridružio mu se RNK Split koji s ambicioznom upravom cilja visoko i ne boji se nikoga. Koliko je Split dobio, a koliko izgubio u polusezoni i koliko su njegova očekivanja realna, pokušat ćemo odgonetnuti u narednim crtama.

SPLIT

Trener: Ivan Katalinić
Dolasci: Romano Obilinović, Danijel Rašić (Imotski), Velimir Vidić, Igor Budiša (Šibenik), Sead Bučan, Predrag Šimić (Željezničar) Zvonimir Deranja (Excelsior Mouscron), Bojan Golubović (Međimurje), Shpat Qerimi
Odlasci: Ivan Muslim, Mateo Šušić (posudba u Dugopolje), Stipe Barač, Goran Gruica
Plasman u prošloj sezoni: Prvak Druge HNL
Pripremne utakmice: Zadar 2:0, GAK (Austrija) 4:1, Hrvatski dragovoljac 0:2, Hrvatski dragovoljac II 3:0, Aluminij (Slovenija) 2:0, Sportul Studentesc (Rumunjska) 1:1, Široki Brijeg 1:1, Vinjani 4:1, Imotski 4:2
Raspored u prva tri kola: Rijeka (vani), Varteks (doma), Karlovac (vani)

Na krilima osvojene Druge lige i povratka u najviši rang hrvatskog nogometa poslije gotovo 50 godina, Split s velikim nestrpljenjem iščekuje 24. srpnja i utakmicu na Kantridi protiv Rijeke s kojom će otvoriti natjecanje. Sklad unutar momčadi prije mjesec i pol dana možda je malo poremetila smjena na klupi - Tonća Bašića, koji je sa Splitom ušao iz Treće u Prvu ligu, zamijenio je "stari lisac" Ivan Katalinić, koji je također slavljenički okončao prethodnu sezonu. S Dugopoljem je po prvi put izborio Drugu ligu, no zov splitskog prvoligaša ipak nije mogao odbiti.

Taj potez Splita iznjedrio je mnogo upitnika i dilema. Mnogi su ostali razočarani što se mladom i očito perspektivnom treneru Bašiću nije pružila prilika da se pokaže na prvoligaškoj sceni, ako ni zbog čeg drugog, onda barem zbog toga što je klub uveo u Prvu ligu. Općenito gledajući, prevladalo je mišljenje da je Bašić trebao ostati trenerom sve dok bi ga pratio rezultat. Ovako, Split se odlučio na riskantan potez jer ukoliko Katalinić ne ostvari zacrtane ciljeve rukovodstvo kluba će se naći pod velikim pritiskom.

Snaga i slabost

Kao najveća snaga splitske momčadi nameće se odlična atmosfera nakon osvojene Druge lige i uoči dugoočekivanog povratka u prvoligaško društvo. Također, na njihovu ruku ide i ambiciozna uprava koja je omogućila nekoliko zvučnih i kvalitetnih pojačanja koji bi navijačima, "Crvenim đavolima", trebali donijeti mnogo radosti. Što se slabosti tiče, teško je izdvojiti bilo koju. Trener je iskusan, većina igrača također, unutar momčadi vlada dobra atmosfera pa kao jedinu moguću slabost možemo izdvojiti tek nedostatak ljevonogih veznih igrača.

Ipak, uprava kluba je Kataliniću omogućila dosta kvalitetnih akvizicija i zbog toga zaradila mnogo pluseva kod svojih navijača. Dovedeno je čak devet igrača, od kojih su najzvučniji Zvonimir Deranja i bivši šibenski obrambeni tandem Vidić - Budiša. Pristigli su još napadači Romano Obilinović i Bojan Golubović, a svakako je veliki dobitak ostanak gotovo svih važnih igrača iz prethodne sezone.

Prvi dio priprema odrađen je u Splitu, nastavak na slovenskom Pohorju, a završetak ponovno u Splitu. "Crveni" su odigrali ukupno devet utakmica i ostvarili bilancu od šest pobjeda, dva remija i jednog poraza uz gol razliku 21:8. Od svih tih utakmica Katalinića i njegov stožer najviše bi trebale obradovati pobjede protiv kolege iz Prve HNL, Zadra, i nekoć jakog austrijskog kluba GAK-a, koji je prije nekoliko godina bankrotirao i sada se natječe u trećoj ligi.

Splićani su remizirali protiv novog rumunjskog prvoligaša Sportul Studentesca i doprvaka BiH, Širokog Brijega, što su također rezultati koji će doprinijeti izgradnji dobre atmosfere uoči prvog sučevog zvižduka u subotu. U posljednje dvije utakmice po povratku s Pohorja Split je na Memorijalu "Ante Bruno Bušić" porazio domaćina Vinjane (4:1) i drugoligaša Imotski (4:2) i tako u odličnom golgeterskom raspoloženju zaključio pripreme pa možemo reći kako je Katalinić zajedno sa svojim stožerom napravio dobar posao.

Plus o odnosu na prošlu sezonu

Ostanak nositelja igre Josipa Serdarušića, braće Vitaić, kapetana Ante Žužula i drugih. Promocija u viši rang često znači rasipanje momčadi i rasprodaju igrača, no Split nije krenuo tim stopama te je zadržao sve svoje udarne igrače iz prošle sezone, koji su svakako i vrlo uigrani.

Minus o odnosu na prošlu sezonu

Osim trenerske smjene za koju će samo vrijeme pokazati da li je bila isplativa ili ne, koliko god je broj dovedenih igrača plus, toliko se u neku ruku može protumačiti kao i minus. Ipak se momčadi pridružilo čak devet novih lica i pitanje je kako će se svi oni uklopiti i hoće li možda zbog toga ispaštati zajedništvo i sloga koji su krasili splitsku momčad prethodnih sezona.

Očekivanja

Optimistično:

Iako iz uprave najavljuju visoki plasman, vjerujemo da bi ih i mjesto u prvoj polovici ljestvice i te kako zadovoljilo. U narednoj godini prvoligaško društvo će brojati 12 klubova i Splićanima bi ostanak u ligi ipak trebao biti glavna preokupacija.

Realno:

Split bi prema svemu sudeći morao izboriti ostanak u Prvoj HNL, ali i ne samo to - realno je i da završi barem unutar prvih deset. Iako je snaga ove momčadi i dalje nepoznanica, forma u prijateljskim susretima ipak je stavlja u krug onih koje ćemo i sljedeće sezone gledati na prvoligaškim travnjacima.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Splitovac20.07.2010. u 12:10
    E da je samo Pašku bilo ovo doživit, a di su iljade Splitovaca šta su na Lovrincu. I njima u čast ide ovaj uspjeh... Živija Split
    Splitovac
  • cameosis20.07.2010. u 07:06
    rnk maršira!
    cameosis
  • Obrisan korisnik19.07.2010. u 15:35
    eeee, da je pokojni Paško Mijan živ, što bi se veselia....
    Obrisan korisnik