Nogomet

Hajdučka večer iz bajke

Bernard Jurišić • petak, 06.08.2010.
Hajdučka večer iz bajke
Foto: FaH

Hajdučko srce ipak nije mit i davna prošlost. Izdanjem protiv Dinama iz Bukurešta Hajdukovi nogometaši napokon su se približili razini kvalitete, srčanosti i ljubavi prema dresu kojeg nose kakvu već desetljećima pokazuju samo njihovi navijači. Večer iz bajke pružila je Hajdukovim navijačima noć slavlja i produžila europske snove barem do kraja kolovoza...

Bila je to prava hajdučka noć iz bajke. Nogometaši Hajduka iznenadili su sve, rasturili bukureštanski Dinamo i konačno svojim navijačima pružili malo radosti i ponosa zbog preskakanja neke značajnije europske prepreke. Godinama već "bili" nisu doživljavali europske radosti, pa je ovaj uspjeh doživljen gotovo kao osvajanje nekog trofeja.

Bio je to pravi Dan pobjede za splitski klub. Inspirirani najvećih državnim praznikom, Hajdukovci kao da su odlučili pokazati svima da su i oni sposobni za velike stvari. U prvom poluvremenu Hajdukovci su svojom "Olujom" otpuhali rumunjsku prednost, a zatim mirno, staloženo i sigurno sačuvali 3:0 tijekom drugih 45 minuta, uspješno odbacujući sve pokušaje Dinamovaca da se vrate u utakmicu. Nogometaši Hajduka su svojim briljantnim navijačima na najljepši mogući način čestitali Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i dali im prvi poklon u sezoni u kojoj navijači traže najviše moguće dosege.

Ono što i kako su odigrali u prvom poluvremenu jedno je od najboljih izdanja Hajduka u njegovoj europskoj povijesti. Kad smo pomislili da će na Hajdukove europske ljetopise pasti debeli sloj prašine, igrači su se pobrinuli u povijesne knjige nakon dužeg vremena ubilježiti i jednu lijepu europsku crticu. Nije bukureštanski Dinamo neki veličanstven protivnik, nije ovo pobjeda koja se može mjeriti s najvažnijih klupskim dosezima i europskim uspjesima, ali u današnjoj realnosti europskih frustracija i šokova naših klubova, ovakav preokret i ovakav ishod znači barem malo optimizma, radosti i veselja. Treba prihvatiti ono što imaš i znati se radovati onome što napraviš.

Upravo su tu poruku svojim igračima ispisali Hajdukovi vjerni navijači, koji ni ovog puta nisu ostavili svoje igrače na cjedilu, makar ni rezultat iz Bukurešta, ni izdanje iz Osijeka, nisu garantirali da su "bili" spremni za veliki preokret. Ta snaga Hajdukove navijačke energije uistinu je fantastična, a potvrdili su to i šokirani Rumunji, čija su lica nakon utakmice odavala posve drugačije emocije od onoga kako su došli u Split. Bili su šokirani i izdanjem Hajdukove momčadi, a još više izdanjem Hajdukovih navijača.

Utakmicu života odigrao je Marin Tomasov. Napokon! Toliko se mladog Zadranina čeka, toliko mu se vjeruje, toliko ga se traži. I sve je to vratio u jučerašnjih 77 minuta. Sjajna asistencija za prvi pogodak Vukušića i pogodak za špice svih sportskih emisija u 38. minuti još su jednom potvrdili da u Tomasovu "ima nešto". A na njemu je da napokon to "nešto" pokazuje češće i više.

Posebno je zanimljivo da su ovu veliku pobjedu potpisala trojica igrača od kojih to nitko prije početka nije očekivao. Vukušić je trebao početi na klupi, Brkljača je dugo stajao pred izlaznim vratima kluba, a Tomasov odavno nije pokazao zašto je u Split došao kao jedan od najvećih talenata u HNL-u. Dvojica najzvučnijih igrača, Senijad Ibričić i Anas Sharbini, ovog puta nisu bili u prvom planu, iako su i oni bili integralan dio gotovo savršenog hajdučkog stroja u jučerašnjih 90 minuta.

Što je Hajduk mogao naučiti iz ove utakmice? Jednu stvar koju su odavno teoretski i znali. Kad se ostavi srce na terenu, kad se igra hrabro i jasnim putem želi doći do zacrtanog cilja - ništa nije nemoguće. Hajdučko srce kroz povijest je splitskom klubu donijelo mnoštvo pobjeda, trofeja i radosti, tako je bilo i ove večeri. Već pomalo zaboravljeni koncept kojeg su na životu održavali tek vjerni navijači, ovog puta su u svoju izvedbu preslikali i igrači. Konačno se i na terenu "jela trava", konačno su Hajdukovci pokazali da znaju i mogu igrati hajdučki.

Ono što su odigrali u 90 splitskih minuta protiv bukureštanskog Dinama ne smije biti samo usamljeni bljesak, nego putokaz kojim će Hajdukovi nogometaši nastaviti i dalje. Navijači su od njih ionako uvijek tražili samo jedno. Da Hajdukov dres nose hajdučki.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.08.2010. u 15:08
    I nije mi ža ča te volin ja i nije mi ža šta san ti cili život da i fala ti za pobjede sve i uz tebe ču bit i kad bude najgore !!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2010. u 23:26
    Ovo je stvarno bili san! Ovakav Hajduk smo dugo očekivali i fala ti Bože dočekali! Na utakmici je bilo savršeno, koja atmosfera, ej! Ono se mora doživit bar jednom u životu. Niko ne može napravit onakvu atmosferu ka Torcida i žaj mi je šta Dinamo nema takvu publiku jer je i on to zaslužija. Želin... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2010. u 22:50
    Nista , moram cestitati Hajduku i reci da sam i vise nego ugodno iznenadjen...nema sta nego bravo
    Obrisan korisnik
  • whiteboy06.08.2010. u 19:53
    whiteboy
  • Obrisan korisnik06.08.2010. u 15:53
    Tovare ipak smo braća,ma koliko god Boysi i Torca bili borbeni jedni prema drugima ovo je prilika da se svi ujedinimo i zajedno slavimo.. P.S. Nisam BBB-ovac jer nemam toliko snage i volje navijati na terenu,hehe.. Ali Dinamo mi je u srcu.. Pozz svim purgerima
    Obrisan korisnik