Automoto

Lorenzo kao Agostini i Doohan?

Maja Giljanović • srijeda, 11.08.2010.
Lorenzo kao Agostini i Doohan?

Jorge Lorenzo ovog vikenda na Velikoj nagradi Češke u Brnu može napraviti podvig koji svih ovih godina tijekom kojih je skidao rekord za rekordom nije uspio ni Valentinu Rossiju. Španjolac će u slučaju osvajanja prva dva mjesta izjednačiti rekord Giacoma Agostinija i Micka Doohana kao tek treći čovjek u 62-godišnjoj povijesti koji je u prvih 10 rundi Svjetskog prvenstva osvojio 10 prvih ili drugih mjesta.

Nakon trotjednih ljetnih praznika ovog vikenda MotoGP karavana gostuje u Brnu. Velika nagrada Češke 10. je runda Svjetskog MotoGP prvenstva i prilika za Jorgea Lorenza da ostvari pothvat koji je svih ovih godina tijekom kojih je Il Dottore postajao što je danas - jedan od najvećih svih vremena - izmicao i sedmerostrukom svjetskom prvaku u najjačoj klasi Valentinu Rossiju.

Nakon devet ovogodišnjih utrka s 210 bodova vodi u ukupnom poretku 72 boda ispred najbližeg pratitelja Danija Pedrose (138), a zalihu je osigurao trijumfom na šest utrka (Jerez, Le Mans, Donington, Assen, Barcelona, Laguna Seca) i osvajanjem još tri druga mjesta (Katar, Mugello, Sachsenring). Bude li i u Češkoj među prva dva koji će proći ciljnom ravninom Lorenzo će izjednačiti rekord Giacoma Agostinija i Micka Doohana.

Agostini je od 1964. do 1977. osvojio ukupno 15 naslova u dvije klase (300 i 500 ccm), Doohan od 1989. do 1999. pet uzastopnih u klasi do 500 kubika i jedina su dvojica vozača u 62-godišnjoj povijesti koja su u prvih 10 utrka sezone osvajali isključivo prva dva mjesta u poretku.

Može li Lorenzo postati treći? Pita li se statistika u MotoGP-ju, odgovor je negativan. Španjolac je, naime, na 5,403 kilometara dugoj stazi u Brnu u dva nastupa u najjačoj klasi osvojio jedno 10. mjesto prije dvije godine i prošle je godine u okršaju s kasnijim pobjednikom Rossijem izletio sa staze i odustao.

Utješan za Lorenza, pak, može biti podatak da je u slabijim klasama Brno osvojio tri put (2004. u klasi do 125, 2006. i 2007. u klasi do 250 ccm) i još jednom osvojio drugo mjesto.

Pedrosa je u Brnu na misiji dokazivanja nakon što je u vodstvu izletio prije tri tjedna u Laguna Seci, drugoplasirani u ukupnom poretku na VN Češke je dvaput završio na podiju, a prošle godine je drugim mjestom iza Rossija na stazi Tomaša Masaryka ostvario najbolji rezultat u MotoGP karijeri (slavio je 2003. u klasi do 125 i 2005. u klasi do 250 ccm).

Trećeplasiranom u utrci ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Andrei Doviziosu za vratom puše probuđeni Casey Stoner, Talijan ispred bivšeg svjetskog prvaka vodi sitnih 12 bodova i pad u formi Doviziosa, a uspon Stonera je očit.

Dovizioso se u prvih šest utrka pet puta penjao na podij (najbolji je bio u Doningtonu na drugom mjestu), Stoner je u tom razdoblju dvaput odustajao i i najbolji plasman ostvario u Mugellu na četvrtom mjestu. Dovizioso je nakon toga popustio (14. je bio u Barceloni), a Stoner je u posljednje četiri utrke sva četiri puta bio na postolju (u Laguna Seci je bio najbolji u 2010. na drugom mjestu).

U Brnu se samo četiri tjedna nakon loma noge u Sachsenringu vraća Randy De Puniet, Francuz je i prošle godine u Češkoj nastupio izravno iz bolničke postolje, osvojio je 10. mjesto 20 dana nakon što je slomio gležanj.

Valentino Rossi je priča za sebe. Prvak je u Laguna Seci u svojoj tek drugoj utrci nakon dvostrukog otvorenog prijeloma noge osvojio treće mjesto i probio se na peto mjesto bod ispred Nickyja Haydena. Brno je za Rossija jedno od dražih destinacija, u Češkoj je ostvario prvu pobjedu u klasi do 125 ccm (1996.), slavio je jednom (2001.) i u srednjoj klasi, a u najjačoj je ovdje pobijedio pet puta od čega dvije godine uzastopce.

U 125-ici i u Moto2 odmarali su još i dulje, od Sachsenringa, u najslabijoj klasi Marc Marquez juri šestu pobjedu uzastopce, a Toni Elias u Moto2 čuva 42 bodova prednosti na čelu poretka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!