Nogomet

Bit će bolje

Vedran Babić • srijeda, 11.08.2010.
Bit će bolje
Foto: Davor Sajko

Posljednja pripremna utakmica hrvatske reprezentacije uoči početka kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2012. otkrila je ono što smo već i znali - igrači nisu u pravoj igračkoj formi. Većini njih sezona nije niti započela i bilo je iluzorno očekivati da će već sredinom kolovoza pružiti fantastičnu partiju. Unatoč tome, ostali su neporaženi i to je najvažnije, no kako kaže jedna naša pjesma, bit će bolje...

Vedran Runje: Nije imao previše posla, a ono što je trebao, odradio je zadovoljavajuće. Obranio je dva neugodna udarca Stocha i Vitteka, ali kod pogotka Slovačke bio je nemoćan jer je Srna u najboljoj namjeri skrenuo loptu taman do te mjere da je Runje ne može zaustaviti na putu do mreže.

Darijo Srna: Kapetan naše reprezentacije odigrao je solidnu partiju. Često je sudjelovao u ofenzivnim akcijama i s dva dalekometna udarca zagrijao slovačkog vratara Muchu, ali je veliki dio utakmice proveo u ležećem položaju, s obzirom da je u njemu završio nakon gotovo svakog kontakta sa suparničkim igračem.

Vedran Ćorluka: Iako je još uvijek relativno mlad, Ćorluka je večeras djelovao kao rutiner sa 100 ovakvih utakmica iza sebe. Tijekom 90 minuta napravio je tek jedan mali kiks, a sve ostalo bilo je za vrlo dobru ocjenu.

Gordon Schildenfeld: Baš poput Ćorluke predstavio se u lijepom svjetlu, odradivši sve svoje zadaće na visokoj razini.

Josip Šimunić: Naš najiskusniji branič utakmicu je odigrao na lijevoj strani, inače rezerviranoj za odsutne Pranjića ili Strinića. Iako mu je u 40. minuti omaleni Stoch podvalio "tunel", Joe se generalno snašao dobro i pokazao da će njegova mirnoća i iskustvo biti ključni faktori uspjeha hrvatske reprezentacije.

Ognjen Vukojević: Vrijedna radilica Vukojević puno puta je pokrio leđa obrambenih mu suigrača u njihovim ofenzivnim akcijama i praktički djelovao kao peti branič. Prema naprijed nije napravio puno, no to realno i nije njegova uloga.

Ivan Rakitić (do 71. minute): Ova utakmica pokazala je da je velika šteta staviti Rakitića na poziciju defenzivnog veznog. Igrač takvih napadačkih kvaliteta mora igrati bliže suparničkom golu jer jedino tada predstavlja opasnost. Ovako, na svojoj neprirodnoj poziciji nekoliko puta je ispao u obrani, a protivnički gol je iz njegove perspektive bio prilično daleko pa se tu nije ni mogao posebno iskazati.

Niko Kranjčar (do 46. minute): Tijekom odigranih prvih 45 minuta Kranjčar nije bio onaj pravi. Tu i tamo bi napravio poneki prodor, ali bi izgubio loptu prije nego što bi se stigla razviti opasnija situacija za slovačka vrata. Premiership počinje nadolazećeg vikenda i nema sumnje kako će i Niko za mjesec dana biti puno bolji nego što je bio večeras.

Luka Modrić: Prethodna rečenica, ona vezana za Kranjčarov učinak, vrijedi i za njegovog suigrača iz Tottenhama, Modrića. Kao naš glavni kreator djelovao je prigušeno u gustom slovačkom bloku.

Mario Mandžukić (do 46. minute): Bivši napadač zagrebačkog Dinama nije se proslavio. U napadu nije ostvario gotovo nikakav konkretan učinak, a često se vraćao u obranu da bi pripomogao u obrambenim zadacima.

Ivica Olić (do 46. minute): Vjerojatno naš najslabiji i najpritajeniji pojedinac večeri. Sam u vrhu napada, nekako odsječen od suigrača, izgubio se u bedemu slovačke obrane i na poluvremenu sasvim razumljivo ostao u svlačionici.

Eduardo Da Silva (od 46. minute): Vrlo raspoložen za igru, novi suigrač Srne u Šahtaru našao se u dvije lijepe šanse u drugom dijelu i s nekoliko proigravanja dao naslutiti da bi se mogao vratiti u onu staru, reprezentativnu formu.

Mladen Petrić (od 46. minute): Kao malo povučeniji napadač, na desnoj strani, Petrić je odigrao korektno i u 75. propustio lijepu priliku za vodstvo Hrvatske.

Nikica Jelavić (od 46. minute): Samo osam minuta nakon što je ušao, napadač bečkog Rapida bio je najviši u skoku i glavom zatresao mrežu Muche, postavivši tako konačnih 1:1. Odlično se postavljao i pokazao da definitivno ima "nos" za gol.

Tomislav Dujmović (od 71. minute): Za nepunih 20 minuta provedenih na terenu Dujmović se ničim nije posebno iskazao, niti je nešto uprskao, pa mu ne možemo dati neku detaljniju ocjenu nastupa.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.08.2010. u 16:09
    Meni su dobar dojam ostavili: Eduardo,Petrić,Jelavić,Modrić,Ćorluka,Šifo,Vukojević Nešto lošiji: Kranjčar,Mandžukić,Srna,Šimunić,Rakitić,Dujmović,Olić. Runju ne bi komentira,gotovo da nije ni ima posla. Najveća greška utakmice:stavit Rakitića na zadnjeg veznog. Najveći dobitak:Jelavić u špici i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mihalj12.08.2010. u 01:39
    lol ti nemaš povjerenja u jednog od najstandardnijih i najpouzdanijih igrača repke.. a svašta.
    Mihalj
  • Balthazar12.08.2010. u 00:00
    Ćorluka uvijek djeluje kao rutiner samo što se to može pretumačiti i malo drugačije - prilično sporo i ponekad čak i bezvoljno. Mada je do sada igrao dobro i u repki i u klubu (i nadam se da će tako i nastaviti) jednostavno u njega nemam povjerenja. Ovo je subjektivno opažanje i nadam se da sam u... [više na forumu]
    Balthazar