Ostali sportovi

Svjetska dominacija Brazila

Matej Milanović • četvrtak, 26.08.2010.
Svjetska dominacija Brazila

Pregled prošlih svjetskih prvenstava u odbojci završava s dvije smotre koje su odigrane u novom tisućljeću. One su ujedno zaokružile četiri godine u kojima je Brazil dominirao svjetskom odbojkom...

ARGENTINA 2002.

Dvadeset godina nakon što je ugostila deseto Svjetsko prvenstvo u odbojci, Argentina je ugostila i petnaestu svjetsku smotru. Na njoj su nastupile 24 reprezentacije podijeljene u šest skupina. 16 najboljih sastava išlo je u drugu fazu po skupinama, iz koje su dvije najbolje išle u četvrtfinale.

Argentina 2002.

1. Brazil
2. Rusija
3. Francuska
...
dioba od 19.-24. Hrvatska

Sastav prvaka: Anderson, Andre Nascimento, Dante, Giba, Giovane, Gustavo, Henrique, Mauricio, Nalbert, Ricardinho, Rodrigao, Sergio

Kao najveći favoriti na natjecanje su došli Jugoslavija i Rusija. Jugoslaveni su bili aktualni olimpijski i europski prvaci, dok su Rusi bili brončani s Europskog, srebrni s Olimpijskih igara i zlatni iz Svjetske lige koja je završena mjesec dana prije Svjetskog u Argentini.

To je Svjetsko važno i zbog činjenice da je na njemu po prvi put nastupila Hrvatska. Naša je reprezentacija smještena u grupu s Italijom, Kanadom i Južnom Korejom, no Korejci su se povukli i umjesto njih nastupila je Poljska. Hrvatski je debi bio protiv Italije, koja je slavila u tri seta. U drugom susretu osvojen je povijesni prvi set na Svjetskom prvenstvu. Ipak i Kanađani su bili bolji od naših te su slavili sa 3:1. U zadnjem kolu stigao je i poraz u tri seta od Poljaka koji su slavili u svim dvobojima u skupini.

Prva je faza donijela samo jedno iznenađenje, ali je to imalo veliki odjek. Kuba, koja je otvorila slavljem u četiri seta sa Češkom, u drugom je dvoboju izgubila bez velikog otpora od Grčke s 3:0. U zadnjem kolu stigao je i poraz od Nizozemske te pobjeda Češke nad Grcima, kojom je Kuba završila na posljednjem mjestu u skupini i postala jedina reprezentacija iz skupine F koja nije prošla dalje.

U drugoj fazi, u skupini G prošli su domaćini Argentinci i Italija. U skupini H Portugal je šokirao Španjolsku i Poljsku i tako osigurao nevjerojatan ulazak u četvrtfinale, uz Ruse. Brazil i Francuska su prošli dalje iz skupine I izbacivši Nizozemce, a Južnoamerikanci su grupu završili bez izgubljenog seta. U posljednjoj skupini dominirala je Jugoslavija, a Grčka je pobjedom od 17:15 u petom setu protiv Amerikanaca osigurala četvrtfinale.

U četvrtfinalima Jugoslavija i Rusija su sigurno odradili posao protiv Portugala i Grčke. Francuska je nakon teške borbe u četiri seta svladala Argentinu, a najveći spektakl priredili su Talijani i Brazilci. Južnoamerički je sastav uzeo prva dva seta s 25:23. Azzurri, u pohodu na četvrto uzastopno zlato, su im istim rezultatom vratili u trećem setu, a četvrtog su dobili s 28:26. Peti set riješen je također minimalnom mogućom razlikom, 15:13 u korist Brazilaca. Tom je utakmicom i službeno završena zlatna era talijanske odbojke.

U polufinalu Brazil je ponovno morao odigrati fenomenalnu utakmicu da bi nakon teške i dugotrajne borbe svladao Jugoslaviju, s 3:1 u setovima. Drugi finalisti postali su Rusi. Dvaput su vodili u susretu s Francuzima, no pobjedu i medalju osigurali tek u petoj dionici koju su dobili dosta uvjerljivo, s 15:9. U borbi za treće mjesto u povijest se upisala Francuska koja je osvojila svoju prvu medalju. Jugoslavija se borila prva dva seta, ali nakon što ih je tijesno izgubila potpuno je pala u trećem i ostala bez odličja.

Finale je bolje otvorila Rusija koja je prvi set dobila s 25:23. Brazilci su dobili drugu dionicu na razliku, 27:25, a nakon toga su iskoristili psihološku poljuljanost Rusa i poveli 2:1 u setovima. Četvrta je dionica ponovno odlučena detaljima, koji su bili na strani Rusa te je s 25:23 u njihovu korist finale otišlo u tie-break. To Svjetsko prvenstvo Brazilci nisu mogli završiti drukčije nego teškom mukom, ali su ipak slavili s 15:13. U Argentini je Brazil napokon osvojio i svjetsko zlato i s pravom se upisao među najuspješnije svjetske reprezentacije. Ujedno, postali su i prva južnoamerička reprezentacija sa svjetskim zlatom.

Danas već legendarni trener Bernardo Rezende na terenu je između ostalih, mogao upravljati igračima kao što su Giba, Anderson, Andre Nascimento, Mauricio, Gustavo, Rodrigao, Ricardinho, Dante. Na kraju valja spomenuti i da je MVP turnira bio igrač koji nije niti došao do polufinala, Argentinac Marcos Milinković.

JAPAN 2006.

2006. godine Svjetsko prvenstvo se nakon samo osam godina vratilo u Japan. 24 reprezentacije ovog puta je podijeljeno u četiri skupine. Prve četiri išle su u drugu fazu u kojoj su bile dvije skupine sa po osam reprezentacija svaka. Dvije prvoplasirane su potom išle u polufinale. Na turnir je kao izraziti favorit došao branitelj naslova Brazil, koji je u prethodne četiri godine osvojio sva službena natjecanja na kojima je nastupio. Uopće, pak, nije nastupila Nizozemska koja se nije uspjela kvalificirati te je time definitivno dosegla dno, nakon što je početkom devedesetih godina bila u samom vrhu svjetske odbojke.

Od prve faze treba izdvojiti samo dvije stvari. Ispadanje Grka, za koje je koban bio poraz u pet setova od Kube, koja se tako osvetila za utakmicu iz Argentine četiri godine ranije. Druga stvar je pak poraz Brazilaca od Francuske, nakon četiri jako borbena seta i to nakon što su prvog dobili s 25:20.

Japan 2006.

1. Brazil
2. Poljska
3. Bugarska

Sastav prvaka: Anderson, Andre Heller, Andre Nascimento, Dante, Giba, Gustavo, Marcelinho, Murilo, Ricardinho, Rodrigao, Samuel, Sergio

Budući da su se u drugu fazu prenosili rezultati iz prve, neke su reprezentacije u te druge skupine ušle s velikim šansama za polufinale. Tako su u skupini E najveće izglede imali Poljska i Srbija i Crna Gora koje su ulazile s maksimalnim učinkom te Rusi i Japanci koji su imali po jedan poraz. U prva dva kola sve su četiri reprezentacije pobjeđivale te je predzadnje kolo postalo ključno. Srbija i Crna Gora u tri seta je porazila Japance, a Poljska je nadoknadila zaostatak od dva seta i iznenadila Ruse izbacivši ih time iz natjecanja i osiguravši polufinale.

U skupinu F su pak kao favoriti ušli Bugari, jedini bez poraza, a uz njih Brazil, Francuska, Njemačka i Italija sa po jednim porazom. Nijemci su u drugoj skupini nanizali same poraze i tako ispali iz lova za medalje. Ostala četiri sastava pobjeđivala su u prva dva kola te je kao i u drugoj skupini važno postalo predzadnje kolo. U njemu je Brazil s 3:0 pomeo Talijane, a Bugarska je nadoknadila minus od dva seta protiv Francuske i osigurala polufinale. U posljednjem kolu izgubili su od Brazila, izgubivši tako prvo mjesto u skupini i osiguravši prolaz Brazilcima.

U polufinalu Brazil je u četiri seta nadigrao Srbiju i Crnu Goru i zasluženo napravio novi korak prema obrani naslova. U drugom polufinalu igrali su pak Bugari i Poljaci. I jedni i drugi u potrazi za povratkom u finale nakon više od tri desetljeća. Nakon prve dvije dionice rezultat je bio izjednačen, a presudila je veća koncentriranost Poljaka u završnicama iduća dva seta. Oba su završila s 25:23 te je Poljska osigurala drugu medalju u svojoj povijesti, prva je bila zlato iz 1974.

Bugari su, pak, svoj povratak medaljama osigurali u finalu za treće mjesto. Srbija i Crna Gora uzela je prvu dionicu s 25:22, ali je iduće tri izgubila s 25:23 i po drugi put zaredom ostala mjesto ispod postolja. Pravo finale je pak bilo jednosmjerno. Brazil je u prvom setu protivnicima prepustio svega 12 poena. U drugom su Poljaci pokušali reagirati, ali su izgubili s 25:22 i tu se njihova borba za zlato završila. Treću su dionicu Brazilci rutinski osvojili s 25:17 i tako obranom svjetskog naslova zaokružili četverogodišnje dominiranje svijetom.

Od novih imena u odnosu na Argentinu, valja izdvojiti Andrea Hellera i Murila. Potonji je vođa sadašnje reprezentacije, koja će u Italiji za mjesec dana tražiti treću uzastopnu titulu, što je dosad uspjelo samo Talijanima. Time bi Brazilci ujedno isprali gorak okus kojeg im je ostavilo izgubljeno olimpijsko finale iz Pekinga protiv SAD-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!