Automoto

"Slavlje" Pedrose u tragičnoj nedjelji

Matej Milanović • nedjelja, 05.09.2010.
"Slavlje" Pedrose u tragičnoj nedjelji
Foto: EPA

Dani Pedrosa slavio je na Velikoj nagradi San Marina u MotoGP-u, ispred Lorenza i Rossija, koji se dokopao važnog postolja. Pedrosi je to prvi put da dvaput za redom pobjeđuje. Dan je, pak, negativno obilježio incident u Moto2 kategoriji, zbog čijih je posljedica umro mladi japanski vozač Shoya Tomizawa...

U Veliku nagradu San Marina za MotoGP s prve je pozicije krenuo Dani Pedrosa. Španjolac je uspio nakon starta zadržati prvu poziciju, a iza njega je ostao Jorge Lorenzo, koji je u utrku krenuo kao drugi. Već u prvom krugu Nicky Hayden je krivo procjenio ulazak u jedan zavoj i iz utrke je izbacio sebe i Lorisa Capirossija, kojeg je izlijetanje poprilično razljutilo. Naime, to mu je bila 200. utrka u najjačoj klasi i nije ju htio završiti na taj način.

Pedrosa se brzo odvojio na vrhu, a iza njega Lorenzo na drugom. Ostali su bili previše udaljeni da bi se umiješali u borbu za prve dvije pozicije te im je ostala borba za postolje. U njoj su bili umiješani Valentino Rossi, Casey Stoner i Andrea Dovizioso.

Preminuo Shoya Tomizawa

U utrci Moto2, koja se održala prije MotoGP-a, dogodio se sudar u kojeg su bila umiješana trojica vozača, Shoya Tomizawa, Alex de Angelis i Scott Redding. Japanac je pao sa svog motora i de Angelis, koji nije imao vremena reagirati, prešao je preko 20-godišnjeg Tomizawe. Odmah je postalo jasno da je stanje mladog vozača jako ozbiljno, a preminuo je kasnije u bolnici, dok je u tijeku bila utrka MotoGP-a.

Australac je ubrzo ispao iz borbe, a Rossi je u konačnici slomio otpor sunarodnjaka i pobjegao do mirnog trećeg mjesta. Dovizioso je završio kao četvrti, Stoner kao peti. Za njima su se smjestila dvojica Amerikanaca, Ben Spies i Colin Edwards.

Pedrosi je to četvrta pobjeda u sezoni, odnosno druga uzastopna nakon slavlja u Indianapolisu. U dosadašnjoj karijeri mu još nije nikad bilo uspjelo ostvariti dvije pobjede za redom u najjačoj klasi. Lorenzo je pak i dalje prvi u ukupnom poretku, sa jako velikom prednošću od 63 boda.

Pedrosa će skoro sigurno uzeti drugo mjesto u ukupnom poretku. Za treće se pak bore Dovizioso, Rossi, Stoner i Spies. Obzirom na trenutačnu formu, Rossi je u prednosti, no i ostali imaju šanse. Iduća je utrka za dva tjedna u Aragonu. Lorenzo je slavio na dvije ovosezonske utrke u Španjolskoj i to će mu biti velike prilika da prekine seriju pobjeda svog rivala i da se vrati na najviše mjesto na postolju.

MotoGP, VN San Marina, Misano, Utrka:
1. D. Pedrosa (ŠPA/Honda) 44:22,059 min
2. J. Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +1,900 sek
3. V. Rossi (ITA/Yamaha) +3,183 sek
4. A. Dovizioso (ITA/Honda) +6,454 sek
5. C. Stoner (AUS/Ducati) +18,479 sek
6. B. Spies (SAD/Yamaha) +28,385 sek
7. C. Edwards (SAD/Yamaha) +34,934 sek
8. A. Bautista (ŠPA/Suzuki) +38,157 sek
9. H. Barbera (ŠPA/Ducati) +40,943 sek
10. M. Melandri (ITA/Honda) +42,377 sek
11. A. Espargaro (ŠPA/Ducati) +45,906 sek
12. H. Aoyama (JAP/Honda) +46,394 sek
13. R. de Puniet (FRA/Honda) +50,481 sek
14. M. Simoncelli (ITA/Honda) +1:23,143 min

Utrku nisu završili:
M. Kallio (FIN/Ducati)
N. Hayden (SAD/Ducati)
L. Capirossi (ITA/Suzuki)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2010. u 19:18
    isto ko i Daijiro Kato prije 7 godina. uvijek japanci najebu...šteta...R.I.P.
    Obrisan korisnik
  • baseggio05.09.2010. u 18:26
    R.I.P. Shoya, bio je odličan i stvarno je velika tragedija ovo što se danas desilo... :(
    baseggio
  • labrador240105.09.2010. u 17:05
    RIP Shoya. Stvarno se vidilo da je jako težak sudar i da će teško preživjeti. Još jednom RIP
    labrador2401