Nogomet

"Hajduk nas malo podcjenjuje, i to je motiv"

Borna Rupnik • četvrtak, 09.09.2010.
"Hajduk nas malo podcjenjuje, i to je motiv"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dva dana uoči velikog derbija s Hajdukom Dinamov trener Vahid Halilhodžić iznio je neka svoja, po običaju vrlo zanimljiva razmišljanja...

Novi Dinamov trener Vahid Halilhodžić nakon uspješnog starta na maksimirskoj klupi u subotu aktualnog prvaka države vodi u goste vječnom rivalu iz Splita.

"Utakmicu Hrvatske i Grčke, odnosno Slavena Bilića, ne bih želio komentirati. Bio sam izbornik u državi koja ima 20 milijuna izbornika. Hrvatska ih ima četiri ili pet milijuna. A to što netko ima dobre igrače ne znači nužno da ima dobru ekipu. Problem je u glavama, svih 11 igrača mora željeti igrati zajedno, mora se stvoriti timski duh, to je navažnije. A neke stvari poput igračkog ega, ljubomore i individualnosti u svlačionici sam i ja otkrivao tek nakon dugo vremena i prvih poraza. I o Dinamu ću mnogo toga novoga saznati kad izgubimo".

Prije odlaska na noge Hajduku pojasnio je i status novopridošlih igrača: "Ne znam još hoće li svi na put ili će neki ostati u Zagrebu. Beqiraj je tek prvi put trenirao s nama i malo je umoran. Sylvestr je u sedam dana odigrao dvije utakmice, a kako još nije trenirao s nama, neće ni igrati. Ne bi igrao ni da se zove Maradona ili Ronaldinho, to je moja politika. Možda ga povedem da upozna ekipu".

"Kelava ide s nama i borit će se s Lončarićem za mjesto prvog vratara, a Tonel nije u natjecateljskoj formi. No, on je igrač koji donosi iskustvo i zna kontrolirati zadnju liniju. Znat ću sve sutra navečer, ali već imam neke taktičke zamisli. Dapače, koliko sam snimki pogledao u zadnje vrijeme, imam osjećaj da u ovom trenutku bolje poznam Hajduk nego Dinamo", s osmijehom je dodao Vahid Halilhodžić.

Iz redova Hajduka nije želio izdvajati imena, a svjestan je da ga na Poljudu čeka vrlo motiviran suparnik: "Sve su to kvalitetni igrači, uključujući i Ibričića i Tomasova koji mi se jako sviđa, ali Hajduk je prije svega domaćinski euforična, trkačka momčad koja se nameće u dvobojima, a ima i pojedince koji mogu mijenjati ritam igre, što je u suvremenom nogometu jako važno. Nadalje, njihov je kolektiv vrlo mlad, ali malo nas i podcjenjuju, što će pak nama biti još jedan motiv".

"Znam da je svim klubovima Dinamo najveća inspiracija u hrvatskom nogometu, a Hajduku posebno. Hajduku je utakmica protiv Dinama poput nastupa u Ligi prvaka. Oni će od nas pokušati preuzeti primat i znam da nas zato čeka teška, rovovska bitka u kojoj će svi morati odgovoriti na zahtjeve", nastavio je modri strateg.

"Svaka utakmica ima svoju pripremu. Sada prije Hajduka smo na zadnjem treningu vježbali agresivnost i svatko tko se požalio na oštrinu igre dobio je penal protiv sebe".

Halilhodžić se osvrnuo i na psihičko stanje svoje momčadi uoči tako važnog susreta: "Naravno da ima strepnje i bojazni. Ali ja ću svoje igrače pripremiti da uđu u utakmicu na kvalitetnom psihološkom temelju, samopouzdano. Moraju izdržati takav susret, koji je zapravo i derbi čitavog prvenstva, makar je još puno do kraja".

Usporedio je naš derbi s onim u Francuskoj, u kojem je bio jedan od sudionika: "Gotovo bi uvijek poraženi iz susreta PSG-a i Marseillea kasnije upadao u krizu. Upotrijebit ću iskustvo iz tih utakmica, a isto kao što je Dinamo Hajduku u posljednje vrijeme bio motiv za spašavanje sezone, tako i Dinamu sada Hajduk može biti motiv za prekid neuspješnog niza protiv svog najvećeg rivala".

Od pritiska ne bježi, dapače, uživa u njemu: "Ja volim takve situacije, ali treba znati kontrolirati emocije kako bi za vrijeme utakmice mozak i srce znali optimalno komunicirati. Isto tako, trebam 20-ak spremnih igrača, svi moraju biti spremni uskočiti u svakom trenutku. Ja pažljivo pripremam svaku pojedinost kako ne bih poslije žalio zbog nečega, a mi ni u Europskoj ligi ne namjeravamo samo sudjelovati. Da ne tražimo prolaz skupine ne bismo ni igrali".

Na kraju je odgovorio i na pitanje što bi u Splitu bio dobar rezultat za Dinamo: "Zašto ne pobjeda? Pa ja sam i jednom 'malom' Lilleu protiv Manchester Uniteda rekao da ih idemo pobijediti, makar sam i tamo vidio blijeda lica poput onih Dinamovih prije Györa i premda ni ja prije te utakmice nisam mogao spavati. Idemo na mušku borbu, a na pobjedu bismo išli i protiv Hajduka i protiv Barcelone. Dinamo će pokazati svoje pravo lice, a pobijedi li na kraju Hajduk, čestitat ćemo im".

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 16:12
    Potpuno se slažem.Hajduk konačno ima momčad koja je konkurentna Dinamovoj,međutim to ne znači da će se Dinamo predat.Ja sam 100% siguran da će Hajduk krenut od 1.minute na glavu i ako Dinamo uspije izdržat prvih 15-20 min bez gola,tu se može svašta dogodit.Hajduk ima veću želju vjerojatno,al Dinamo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis11.09.2010. u 09:20
    baš će tako biti ... malo morgen. da te parafraziram, hajduk je hajduk, pa se ložite na još jedan poraz. ali nije sramota izgubit u splitu (na bilo kojem od dva stadiona).
    cameosis
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 12:45
    Mislim da je Hajduk u ovom trenutku jači i potentniji ali to nikada nije značilo pobjedu, posebno u derbijima gdje će odlučitit koncentracija, strpljivost, trka i srce. Gledam trenerske izjave, Vaha kaže da bolje poznaje Hajduk nego Dinamo s obzirom koliko je pogledo njihovih utakmica, a Špaco veli... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 23:19
    Vaha je car,samo da ih pripremi na duele i mušku igru,bez toga se na poljudu ne može...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 22:55
    Dostojanstveno, ali i lukavo, još i kako. Gdje je to netko iz Hajduka rekao da potcjenjuje Dinamo? A s tom, jednom riječi (potcjenjivanje),digne želju i borbenost svoje momčadi neprocjenjivo.
    Obrisan korisnik